Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 3°C

Tlačové správy

Netradičné cestovné destinácie pre autoturistiku. Kam sa vybrať na dovolenku s autom?

Zabudnite na lietadlo, vlak či autobus. Tá pravá zábava začína vtedy, keď sa na dovolenku vyberiete na aute. A keďže leto sa nám pomaly, ale isto blíži, poďme si povedať, na aké (ne)zvyčajné miesta sa oplatí vycestovať.

02.06.2023 | 11:34

Vycestovať samostatne autom má svoje nezameniteľné výhody. Na rozdiel od organizovaných zájazdov viazaných na konkrétny rezort či presný harmonogram, máte pri autoturistike voľnosť. Záleží teda len od vás, kadiaľ sa vyberiete a koľko bude trvať cesta. Či sa odchýlite od zvolenej trasy lebo si chcete pozrieť hrad čo leží poblíž.

Rovnakú voľnosť máte aj v samotnej dovolenkovej destinácii. Ak totiž cestujete cez zájazd, máte harmonogram presne stanovený. Pokiaľ sa chcete pozrieť aj niekde inde, musíte si buď požičať auto alebo cestovať hromadnou dopravou. S vlastným autom vám však nič nebráni napríklad jeden deň ležať na pláži a druhý deň obdivovať pamiatky v okolí.

Ako si auto pripraviť na sezónu sa dočítate napríklad tu.

Prejdime však na samotné netradičné destinácie ideálne pre autoturistiku.

Gdansk ako netradičný cieľ
Putovanie začneme u našich severných susedov. Poľské pobrežie veru nebýva našincami často navštevovaným miestom. Je to pochopiteľné. Baltské more je pre väčšinu ľudí príliš studené. To by vás však nemalo odradiť. Poľské pobrežie totiž skrýva mnohé neopozerané krásy.



Dominantou severu Poľska je historické mesto Gdansk so svojim slávnym prístavom a krásnym historickým jadrom. Pre našinca je výhodné napojiť sa na autostrádu A1 a to buď na Poľsko-Českých hraniciach alebo pri Katoviciach. Dobrou správou je fakt, že spoplatnená je len časť diaľnice a jednosmerná cesta vás vyjde na zhruba 15€.

Neopozrená časť Chorvátska
Za posledné roky sa Chorvátsko stalo tuctovým letoviskom pre Slovákov. Od júna do septembra prúdia tisíce ľudí na Jadran s túžbou oddýchnuť si pri mori. Na úkor tejto masovosti však idú ostatné skvosty Chorvátska, ktorý má táto krajina neúrekom. Okrem jedinečných prírodných krás to sú aj úchvatné mestá.

Jedným z nich je aj Rijeka. Tretie najväčšie chorvátske mesto má zhruba 200 tisíc obyvateľov. A hoci je pri mori, nepatrí medzi extra vyhľadávané dovolenkové rezorty. Áno, na pláže narazíte aj tu. Avšak to, čím mesto láka turistov je najmä mestský a nočný život. Rok čo rok prichádzajú do Rijeky najmä mladí ľudia, ktorí chcú spoznávať kultúru krajiny aj inou formou, než je vylihovaním na pláži.


 

Rýchla a lacná trasa do Chorvátska vedie cez Maďarsko. Náš južný sused má pomerne dobre vybudovanú sieť diaľnic a rýchlostných ciest. Do Rijeky vás následne privedie jadranská magistrála E65. Maďarská dialničná známka vás vyjde na zhruba 14€ (desaťdňová). V Chorvátsku funguje systém mýtnych brán. Ceny sa teda líšia podľa konkrétnych úsekov diaľnic a aj podľa sezónnosti. Sto kilometrov vás zhruba vyjde na 10€.

Neobjavené Rumunsko
Rumunsko zrejme nepatrí medzi top cestovateľské destinácie. Veľkú zásluhu majú na tom najmä predsudky, ktoré voči tejto krajine stále držíme. Zbúrať tieto klamlivé predstavy pomôže aj cesta do Rumunska. A veru je sa načo tešiť. Napríklad na jednu z najadrenalínovejších ciest v Európe. No a nie, nerobíme si srandu.


 

V srdci Rumunska sa totiž nachádza Transfagarašská magistrála. Ide o cestu vedúcu cez pohorie Fagraš, ktoré oddeľuje od seba dva historické regióny Valašsko a Transylvániu. Magistrála je dlhá necelých sto kilometrov a je plná ostrých zákrut, tunelov a mostov. V najvyššom bode prekračuje cesta 2000 metrov nad morom.

Do Rumunska sa poľahky dostanete cez Maďarsko. Pri vstupe do krajiny vás však čaká minimálne jedno prekvapenie. Rumuni totiž majú spoplatnené nielen diaľnice, ale aj ostatné cesty, ktoré patria do diaľničnej siete a aj prejazd cez niektoré mosty. Cena známky sa odvíja od typu vozidla a doby platnosti.

Pokiaľ sa však vyberiete do Rumunska, nemali by ste skončiť iba prejazdom cez pohorie Fagraš. Krajina totiž ponúka oveľa viac. Určite by ste nemali obísť Bukurešť s množstvom historických pamiatok. Čoraz väčšiu pozornosť turistov priťahuje aj Brašov, údajne najkrajšie rumunské mesto. Kúsok od neho je hrad Bran. Sídlo legendami opradeného grófa Drakulu pôvodne slúžil ako vojenská pevnosť.

Nech už sa rozhodnete vycestovať kamkoľvek, nemali by ste zabúdať na poistenie auta na dovolenku. V ideálnom prípade sa nemusí stať nič. Avšak v istom momente vám predsalen môžu prísť vhod napríklad asistenčné služby.

Pod lampou je najväčšia tma - Slovensko
Mnohí Slováci radi cestujú na dovolenku do zahraničia. Láka ich more, exotika či nepoznané miesta. Ako sa však vraví, pod lampou je najväčšia tma. Pre veľkú časť našincov je aj Slovensko posiate nepoznanými kútmi.

Preto ak sa vám nechce cestovať ďaleko, nemusíte. Zostaňte tráviť dovolenku na Slovensku. Na relatívne malom území totiž nájdete hrady a zámky, kaštiele, historické mestá, nádherné pohoria, vodopády, jazerá… stačí si len zvoliť smer a nechať sa viesť.

Predstavujeme TOP miesta v našom regióne.

Vybrať sa na dovolenku na aute má svoje nezameniteľné čaro. Ak teda chcete viac aktívne oddychovať, neváhajte a toto leto vynechajte dovolenku pri mori. Radšej sa vydajte spoznávať nepoznané kúty Slovenska a Európy. 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod