Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -3°C

Šport

Norbert Zajac juniorským majstrom sveta v kulturistike

Prvá účasť na Majstrovstvách sveta v juniorskej kulturistike a masters a hneď juniorsky titul majstra sveta. Vizitka vzbudzujúca  rešpekt. Obrovské emócie, slzy šťastia,  neopísateľná radosť lomcovali skromným 22 -ročným Norbertom Zajacom po príchode z Budapešti.

21.01.2013 | 14:56

Odchádzali ste s pocitom, že ste urobili v príprave maximum? V poslednom rozhovore ste boli skeptický hovoriť aj  o finálovom účasti.

Do Budapešti som dochádzal s veľkou pokorou, netušil som, aká bude konkurencia, ani v akej forme sa mi podarí vystúpiť na súťažné pódium.

Pri úvodnom vážení vo vašej hmotnostnej kategórii do 75 kg ste potrebovali zhodiť ešte kilo, príjemné starosti to dozaista neboli?

Keď sme nastúpili na váženie, nemal som ani takú formu, ako by som chcel. Navyše som zistil, že vážim 76,3 kg a ešte 1,3 kg musím do druhého dňa zhodiť. Bolo to náročné, lebo som  bol už tretí deň  bez vody a v tvrdej diéte. Tréner Andrej Mozoláni naordinoval horúci vodný kúpeľ v intervale dvakrát po 15 minút. Myslel som, že túto fázu nezvládnem, ale účinky pomohli. Akonáhle som si overil svoju váhu, začal som prijímať cukry a telo sa začalo rapídne vykresľovať.

Z finálovej dvanástky boli až traja reprezentanti Egypta, ktorí prišli v dobrej forme. Aké ste mali pocity, keď ste vystúpili medzi šesticu najlepších?

Bol som v šoku, vôbec som to nečakal. Ba čo viac, šok pokračoval ďalej. Keď vyhlásili piate a štvrté miesto a na pódiu sme ostali traja, rozplakal som sa ako malé dieťa. Obrovské emócie, ešte teraz sa mi zviera hrdlo, keď si spomeniem , ako sa predo mňa postavil aj pretekár na treťom mieste. Rozhodovalo sa medzi mnou a Egypťanom, pomaly som ani nevnímal okolitý svet, nakoniec som počul meno Egypťana, čo znamenalo môj celkový triumf. Slovami neviem opísať, aké je to stáť a počúvať hymnu vašej krajiny, doprial by som to každému športovcovi. Znie to ako klišé, ale samotné pocity sú na nezaplatenie. Potrebné je poďakovať najmä môjmu trénerovi Andrejovi Mozolánim,   kolektívu v Mozoláni Fitness Solinky, ktorí ma podporovali v posledných mesiacoch tréningu a diéty. Taktiež aj sponzorom, bez nich by to v dnešnej dobe nešlo, neskutočne si vážim ich podporu. Vďaka všetkým, čo mi držali palce, no najmä mojim skvelým rodičom.

Prichádzali gratulácie zo všetkých strán, určite si užívate radostné okamihy, stihol si s Andrejom Mozolánim zhodnotiť či budeš pretekať ešte rok za juniorov?

Je to vo hviezdach. V juniorskej kategórii som dosiahol maximum. Je možné, že sa s trénerom rozhodneme pre prípravu do vyššej váhovej kategórie, aby som mohol štartovať za mužov. V časovom ohraničení hovorím o jednom či dvoch rokoch, ale  nepredbiehame.  Veľmi záleží od  môjho zdravotného stavu  či  financií.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod