Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 6°C

Spravodajstvo

Nové zastávky dlho nevydržali. Ktoré už vandali poškodili?

Zastávky mestskej hromadnej dopravy radnica rekonštruuje v troch etapách. S prácami však nie je ešte ani v polovici a zastávky musí pre vandalizmus opravovať nanovo.

28.01.2020 | 09:30

Rekonštrukcia zastávok sa začala v Žiline v roku 2018 a za viac ako 1,5 milióna eur sa ich doposiaľ podarilo opraviť spolu 26. Mesto v tejto etape prispelo sumou viac ako 82-tisíc eur.

Verejnosť si ale mohla všimnúť, že sú lokality, kde sú zastávky bez prístreškov a ľudia tak na spoj čakajú pomerne nekomfortne. Ide napríklad o zastávky na Komenského ulici či na Ulici Mateja Bela na Hájiku. Radnica tvrdí, že to napraví počas druhej etapy.

CHÝBAJÚ PRÍSTREŠKY
„Obe etapy rekonštrukcie zastávok mestskej hromadnej dopravy (I. aj II.) boli plánované spoločne, preto sme prístrešky na vybraných zastávkových bodoch odstránili naraz. Bolo to aj z dôvodu ukončenia platnosti zmluvy so súkromnou spoločnosťou, ktorá bola majiteľom prístreškov situovaných na pozemku mesta. Spoločnosť sme vyzvali, aby na vlastné náklady odstránila svoje prístrešky z tých miest, zastávok, ktoré sa budú rekonštruovať v rámci I. a II. etapy. Na Ulici Mateja Bela bol osadený dočasný prístrešok, ktorý mestu zostal po výmene na zastávke Veľká okružná pri Auparku,“ vysvetlil príčinu hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Na sociálnej sieti sa nedávno objavila fotografia, ktorá zachytáva rozbitú zastávku na najmladšom žilinskom sídlisku Hájik. Mesto hovorí, že nejde o prvý takýto prípad. Doposiaľ vandali stihli zdemolovať či posprejovať už spolu sedem zrekonštruovaných zastávok, a to na Stodolovej ulici (smer mesto), Ul. M. R. Štefánika (smer nemocnica), Sv. Cyrila a Metoda, na Poštovej (smer centrum), Fatranskej (smer univerzita), na Jaseňovej
a Smrekovej ulici.


„Škodu je komplikované vyčísliť, keďže si mesto zabezpečuje čistenie zastávok vo vlastnej réžii. No finančné prostriedky a tiež pracovný čas, ktorý venujú naši pracovníci odstráneniu graffitov, by mohli byť využité inak, prospešnejšie,“ konštatuje hovorca mesta.

MILIÓNY NA REKONŠTRUKCIU
V druhej etape rekonštrukcie radnica stavebne upraví päť existujúcich zastávok na Hájiku, na Solinkách a v centre mesta a vybuduje jednu novú na Hôreckej ulici, všetko za viac ako 365-tisíc eur.

„Rekonštrukcia zahŕňa aj debarierizačné opatrenia, ktoré budú mať pozitívny vplyv na možnosti užívania hromadnej dopravy marginalizovanými skupinami osôb,“ informuje Vladimír Miškovčík.

Tretia fáza podľa radnice počíta s rekonštrukciou ďalších 25 zastávok, ktoré sú bezproblémové z hľadiska majetkovoprávnych vzťahov.

„Celkové oprávnené výdavky projektu sú dnes odhadované na 1,7 milióna eur, pričom presná výška bude upresnená po vypracovaní rozpočtu projektu, ktorá je súčasťou pripravovanej projektovej dokumentácie stavby.“

Foto: -jm-

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod