Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Kultúra

November 1989 si pripomenieme aj výstavou v Sobášnom paláci v Bytči

Novembrové udalosti nám po tridsiatich rokoch pripomenie aj výstava archívnych dokumentov v Sobášnom paláci v Bytči. K nahliadnutiu bude niekoľko desiatok jedinečných archiválií.

11.11.2019 | 12:54

Výstavu November 1989 pripravilo Považské múzeum v Žiline a jej slávnostné otvorenie sa uskutoční 15. novembra o 11.00 h v Sobášnom paláci v Bytči. Informovala o tom hovorkyňa Považského múzea Magdaléna Lacková.

"Novembrové udalosti v roku 1989 mali dopad aj na región severozápadného Slovenska. Z obdobia Nežnej revolúcie sa v Štátnom archíve v Žiline so sídlom v Bytči zachovalo relatívne málo archívnych dokumentov. Sú preto jedinečné a archív by ich rád predstavil verejnosti. Na výstavu boli vybrané dokumenty z pracovísk Štátneho archívu v Žiline, ktoré vznikli v období udalostí novembra ’89 v okresoch Čadca, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin a Žilina a autenticky odrážajú čas svojho vzniku, udalosti a prichádzajúce zmeny. Návštevníci tak uvidia štyri desiatky unikátnych archívnych dokumentov, ktoré budú v Sobášnom paláci v Bytči vystavené do 29. novembra," uviedla Magdaléna Lacková. 

Autor: - r -

Foto: PMZA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod