Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 4°C

Spravodajstvo

Novinky v Kysuckej nemocnici v Čadci: zmodernizovaná JIS-ka a nové hygienické zariadenia

Zmodernizované oddelenia v Kysuckej nemocnici v Čadci začínajú slúžiť pacientom.

18.05.2020 | 11:45

Napriek mimoriadnej situácii a koronakríze sa podarilo Žilinskej župe ukončiť tri veľké investičné akcie za približne 1,2 milióna eur v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci - modernizáciu internej JIS, traumatologickej JIS a hygienických zariadení v internom pavilóne. Nové priestory boli slávnostne otvorené v piatok 15. mája.

Predchádzajúce JIS oboch oddelení nespĺňali aktuálne náročné kritériá kladené na priestorové a materiálno-technické vybavenie, ich rekonštrukcia bola preto nevyhnutná.

,,V rámci rekonštrukcie došlo k rozšíreniu lôžkovej kapacity, efektívnejšiemu využitiu priestorov oboch JIS a k zabudovaniu potrebných technických zariadení a prístrojového vybavenia nevyhnutných na ich prevádzku. Určite sa tým uľahčí a zefektívni práca zdravotníkov a zvýši sa kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti o pacientov interného oddelenia a oddelenia úrazovej chirurgie, vyžadujúcich intenzívnu starostlivosť," povedal riaditeľ nemocnice Martin Šenfeld.


Na JIS interného oddelenia prichádzajú pacienti vyžadujúci intenzívnu starostlivosť – pacienti s infarktom, so srdcovým zlyhávaním, so závažnými pľúcnymi ochoreniami, metabolickými ochoreniami a tiež pacienti vyžadujúci nepretržitú starostlivosť a monitoring životných funkcií.

,,Kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti sa po rekonštrukcii výrazne zlepší. Do modernizácie sme investovali viac ako 470-tisíc. Týka sa to nielen stavebných úprav, ale aj prvotriedneho vybavenia, vďaka čomu dnes oddelenie JIS na internom oddelení zodpovedá potrebám moderného zdravotníctva," povedala županka Erika Jurinová.

Takmer 50-tisíc financovala nemocnica, ostatnú časť investície platil kraj. V rámci rekonštrukcií internej JIS sa vymenilo všetko od podlahy až po strop - nové sú omietky, obklady, vzduchotechnika, elektrické rozvody, aj rozvody vody a kúrenia. Nové je aj komplet prístrojové vybavenie. Celkový komfort pacientov zlepšia nové polohovateľné postele. Okrem JIS boli v internom pavilóne zrekonštruované aj hygienické zariadenia za takmer 500-tisíc eur.  

Modernizáciou prešla aj traumatologická JIS. Jej pôvodné priestory nespĺňali požadované predpisy a boli  značné opotrebované. Došlo k rozšíreniu  pôvodných priestorov a k dispozičným zmenám, k štyrom pôvodným lôžkam bol vybudovaný samostatný box s jedným lôžkom, ktorý sa bude slúžiť aj ako izolačka. Na oddelení úrazovej chirurgie sú liečení pacienti so závažnými úrazmi, vyžadujúci intenzívnu starostlivosť a monitoring životných funkcií – polytraumy, úrazy hlavy, závažné solitárne poranenia, či rizikoví pacienti v pooperačnom období.


Manipuláciu s pacientmi uľahčí nový zdvíhací  koľajničkový systém  namontovaný vo veľkej izbe pacientov. Stavebné práce spolu so špičkovým vybavením stáli takmer 300-tisíc eur, zhruba 9-tisíc financovala nemocnica.

Nejde o prvú veľkú modernizáciu v Kysuckej nemocnici v Čadci. Medzi najvýznamnejšie rekonštrukcie v roku 2019 patrí napríklad modernizácia Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny za zhruba 650-tisíc eur.

Kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci je jednou zo štyroch nemocníc v správe Žilinskej župy, ktorá poskytuje komplexnú zdravotnú starostlivosť pre spádovú oblasť zhruba 130-tisíc ľudí.

Minulý rok župa vynaložila takmer päť a pol milióna eur na investície do svojich zdravotníckych zariadení.

 

 

Autor: - r -

Zdroj: ŽSK

Foto: ŽSK

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod