Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Kultúra

Nový výstavný priestor pre fotografov ponúka Galéria F

Výtvarná agentúra A1 sa prednedávnom presťahovala do nových priestorov, kde sprístupnila galériu pre výtvarných fotografov severného Slovenska.

18.03.2013 | 15:35

Oficiálne otvorenie Galérie F sa konalo ešte v polovici decembra, novinkou však je, že dnes je sprístupnená všetkým milovníkom dobrého umenia. Nový výstavný priestor nekonkuruje žiadnej zo žilinských galérií, naopak, je doplnkom kultúrnej scény, ktorý by mal hovoriť hlavne o fotografickej tvorbe. Organizátor výstav Jaroslav Horečný z Výtvarnej agentúry A1 hovorí o tom, že v Žiline a v okolí sa zatiaľ nenašiel priestor, ktorý by pravidelne predstavoval práve tento druh výtvarnej tvorby. „Fotografia mala v bývalom Československu špecifické postavenie. Fotografi vytvorili oddelenú skupinu od výtvarného umenia alebo skôr výtvarné umenie ich veľmi pomaly a ťažko akceptovalo. Toto je vo svete už dávno prekonané, fotografia sa stala jednou z výtvarných techník a nevníma sa oddelene. Touto galériou chceme prispieť k tomu, aby sme aj u nás prekonali podvojnosť pri vnímaní fotografie ako výtvarného prejavu,“ vysvetľuje Jaroslav Horečný.

Otvoril ju Jaroslav Hulka

Premiérovou výstavou bol výber z tvorby výtvarného fotografa Jaroslava Hulku. Išlo o skĺbenie príjemného s užitočným. Fotograf dostal touto formou darček k životnému jubileu a zároveň ponúkol hosťom kus zo svojho fotografického sveta. Ide totiž o interpreta, ktorý vystavuje veľmi zriedkavo. „Jaro Hulka skúša nové postupy a v tomto oceňujem jeho prístup k fotografickej tvorbe. Celé obdobie, čo ho poznám, sa zaoberal vecami, ktoré sú novátorské - formálne i obsahovo. Jeho tvorba posúva fotografiu k výtvarnému umeniu. Zo všetkých aktérov v okolí sa mu to podľa mňa darí asi najlepšie,“ hovorí J. Horečný.

Núti nás zastaviť sa
Jaroslav Hulka bol členom známej fotoskupiny Generácia ´74. Vybrané diela práve z tohto obdobia zastupujú Hulku na výstave Element F v Moravskej galérii v Brne, ktorá sa zaoberala vzťahom fotografie a výtvarného umenia v druhej polovici 20. storočia v Československu. Na počiatky tohto fotografického vyjadrovania nadväzuje dodnes. „Jeho tvorbu vidím ako tvorbu výtvarného fotografa experimentu, ktorý neustále skúma možnosti, ako nájsť tú povestnú „škulinku“ svojho fotografického vyjadrenia. V duchu výtvarného minimalizmu stavia kompozície tak, aby vyjadril základnú charakteristiku priestoru a najmä jeho nekonečnosti. Ďalšou charakteristikou jeho tvorby je akási striedmosť. Nechce popisovať zložité kompozície, ide mu skôr o jednoduché symboly. A práve takáto fotografia núti diváka zastaviť sa, premýšľať,“ hovorí o autorovi kurátor výstavy Milan Mazúr.

Vzlietnuť a doletieť
Jedným z výtvarne čistých cyklov, ktorý je predstavený i v priestore Galérie F, je ten s tematikou igelitu. „Povedal som si, že igelit vytvára ilúziu priestoru. Igelit a bakelit, to sú dvaja bratia, ktorí sa nikdy nestratia,“ podotýka humorne Jaroslav Hulka. Myšlienka a nápad boli vraj jednoduché, zložitejšia bola produkcia. „Vždy vám niečo napadne, máte to v hlave a potom to začnete s ľuďmi rozvíjať. To nie je východ slnka, ktorý si odfotíte. Je za tým celý postup,“ pokračuje autor. Rovnako okolo vzniku fotografií k cyklu Irich 1862 fungoval celý tím. Vznikli v areáli Budatínskeho hradu a ide o zážitkovo veľmi silné snímky, na ktorých nie je objektom záujmu človek, ale dominujúci je tieň. K ich vzniku je v Galérii F k dispozícii i videoprojekcia. Mottom ostatného cyklu jeho tvorby je časť citátu z Evanjelia sv. Matúša: „Proste a dostanete, hľadajte a nájdete, klopte a bude vám otvorené.“ Ako hovorí Milan Mazúr, táto kapitola je svedectvom o autorovej pokore a znakom jeho intímnej spirituality. „I túžba vzlietnuť a doletieť čo najďalej v cykle Irich 1862 svedčí o Hulkovom hlbokom hľadaní,“ dodáva kurátor.

Galéria otvorená denne
Tvorivé združenie Výtvarná agentúra A1 pokračuje vo svojom zámere a predsavzatí prezentovať autorov severného Slovenska. Vydavateľskú a publikačnú formu doplnili o expozičnú. Priestor Galérie F na Predmestskej 90 v Žiline (za predajňou Honda) je otvorený denne od 10. do 16. h od pondelka do piatku a dielo Jaroslava Hulku môžete vidieť a zažiť ešte do konca apríla. Viac informácií o galérii nájdete na adrese www. va1.sk i na Facebooku. <

Veronika Cvinčeková
Snímka archív A1

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod