Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 5°C

Spravodajstvo

Novým riaditeľom žilinskej nemocnice sa stal Eduard Dorčík

Na prvý pohľad náhla a nečakaná zmena, avšak opak je pravdou. Ministerstvo zdravotníctva podľa vlastných slov po dlhých diskusiách sa rozhodlo pre zmenu vo vedení Žilinskej nemocnice. Dočasným riaditeľom na šesť mesiacov sa stal Eduard Dorčík (51), ktorý v nemocnici pracuje 6 rokov.

13.10.2021 | 09:00

DOČASNE NA ŠESŤ MESIACOV

Ministerstvo sa rozhodlo pre zmenu zloženia štatutárneho orgánu z trojstupňového vedenia na jednoosobový štatutárny orgán. Túto informáciu prinieslo cez tlačový odbor uplynulý piatok. „Na základe uvedenej zmeny bude do štatutárneho orgánu vymenovaný Eduard Dorčík, ktorý v nemocnici pracuje 6 rokov a doteraz zastával pozíciu vedúceho oddelenia technických činností. Eduard Dorčík bol do funkcie štatutárneho orgánu vymenovaný dňom 9. októbra 2021 najdlhšie na dobu 6 mesiacov do ukončenia riadneho výberového konania,“ napísala médiám hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. Doterajšia rada riaditeľov, ktorá vydržala štyri a pol roka je minulosťou. Z pozície generálneho riaditeľa odchádza Igor Stalmašek, medicínsky riaditeľ Igor Bizík a ekonomický riaditeľ Peter Braška.

 


 

 

NEMAL AMBÍCIU STAŤ SA RIADITEĽOM

Počas pracovnej cesty ministrov i predsedu vlády v Žilinskom kraji padla otázka pre súčasného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského ohľadom výmeny na pozícii riaditeľa Žilinskej nemocnice. „Proces nevznikol zo dňa na deň, pričom je to po vzájomnej dohode. Predchádzala tomu dlhšia vzájomná komunikácia. Bola zmenená štruktúra troch riaditeľov na inú štruktúru a tá nie nielen podľa môjho názoru kolegov z nemocnici v Žiline výkonnejšia a promptnejšia. Proces nebol rýchly, boli pred ním viaceré diskusie všetkých zainteresovaných strán a ja nevidím v tomto rozhodnutí závažný problém,“ povedal prítomným médiám. Nový riaditeľ Eduard Dorčík nevníma svoju novú funkciu za zásadný problém, jeho osobné rozhodnutie podliehalo už predošlým skúsenostiam. „Nemocnica za posledné obdobie nabrala správny smer. Ja ako člen krízového štábu a člen vedenia v pozícií vedúceho oddelenia technických činností,  síce som nemal ambície stať sa riaditeľom. Avšak som Žilinčan a chcem pokračovať v nastavenej štruktúre, v rozvoji nemocnice. Prijal som túto pozíciu na šesť mesiacov a nechcem, aby sa ktokoľvek cítil zneistený a obával o svoju prácu. Rovnako je zabezpečená aj zdravotná starostlivosť pre pacientov, tam je tiež kontinuita.“ Dorčík adresoval svojim zamestnancov pár dní po menovaný aj otvorený list, ktorý má Žilinský večerník k dispozícii. „Žilinská nemocnica si prechádza náročným obdobím, je dôležité držať spolu. Som a budem naďalej otvorený komunikácii i konštruktívnej diskusii, preto budem rád, ak sa bez obáv kedykoľvek na mňa s dôverou obrátite. Do pozície nastupujem s rešpektom a vedomím, že nás stále čaká dlhá a náročná cesta. Som však odhodlaný pokračovať v našom spoločnom „boji“ s tímom skúsených ľudí, ktorí ju poznajú, sú jej bytostnou súčasťou a majú dlhodobý záujem na jej posune vpred.“ Podľa zatiaľ dostupných informácií vo vedení nemocnice ostáva veľká časť z ľudí, ktorí sa doteraz podieľali na jej riadení.

 

ŽILINE POMôŽU V KRÍZE SANITÁRI

V priestoroch Žilinskej nemocnice sa túto nedeľu dopoludnia udiala mimoriadna návšteva premiéra Slovenskej republiky Eduarda Hegera aj za účasti ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského i policajného prezidenta Štefana Harmana.  Aktuálna situácia v Žiline sa rýchlo zhoršuje, i preto budú v tejto nemocnici vypomáhať vojenskí zdravotníci. „Na rokovaní nám boli ponúknutí sanitári. Tých využijeme v covid pavilóne na manipuláciu s dlhodobo hospitalizovanými pacientmi, ktorých treba polohovať presne ako počas druhej vlny,“ ozrejmil riaditeľ Žilinskej nemocnice Eduard Dorčík. Vladimír Lengvarský ubezpečuje verejnosť v Žilinskom kraji, že zdravotná starostlivosť vplyvom regionálnej pandémie zostane zachovaná, teda nebude dochádzať  k výraznému obmedzeniu bielej medicíny. „Niektoré zákroky boli v menšom množstve obmedzené, ale nemocnice naďalej fungujú v takmer normálnom režime," uviedol. Budeme sa snažiť situáciu zvládať kombináciou nasadzovania personálu, ktorý pomôže nemocniciam a koordinovaním odsunov pacientov z nemocníc, ktoré sú viac zaťažené. Tak, aby sme čo najmenej obmedzili poskytovanie štandardných elektívnych výkonov.“

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod