Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

O voľbu poštou v blížiacich sa voľbách požiadalo vyše tisíc Žilinčanov

Parlamentné voľby sa blížia, mesto začalo distribuovať oznámenia o čase a mieste ich konania. Koľko občanov má záujem voliť poštou? Počet žiadateľov sa viac ako zdvojnásobil.

27.01.2020 | 14:29

Mesto Žilina začalo s distribúciou oznámení o čase a mieste konania volieb do Národnej rady SR pre všetky domácnosti. Vo svojich poštových schránkach ich nájdete najneskôr v utorok 4. februára. Ak nebudete cez parlamentné voľby doma, máte možnosť požiadať mesto o vydanie hlasovacieho preukazu. Vyše tisíc občanov požiadalo o voľbu poštou. Prosíme obyvateľov, aby distribútorom oznámení umožnili bezproblémový vstup do vchodov. Informoval o tom hovorca žilinskej radnice Vladimír Miškovčík.

Už len niekoľko dní ostáva voličom na vybavenie si povinností k voľbám do Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sa budú tento rok konať v sobotu 29. februára na celom území Slovenska. Volebné miestnosti sa otvoria o 7.00 hodine ráno a zatvoria o 22.00 hodine.

Ak nebudete doma, môžete požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu

Do 10. februára majú možnosť elektronicky emailom alebo písomne žiadať o vydanie hlasovacieho preukazu občania, ktorí sa budú v čase volieb nachádzať v Slovenskej republike, no mimo svojho trvalého bydliska a volebného okrsku, v ktorého zozname voličov sú zapísaní. Voliči môžu požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu osobne v klientskom centre na Mestskom úrade v Žiline, v listinnej forme na poštovej adrese úradu alebo elektronicky na e-maile: [email protected].

"Žiadosť by mala obsahovať meno, priezvisko voliča, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a adresu na doručenie hlasovacieho preukazu. Osobne alebo prostredníctvom splnomocnenca je možné žiadať o vydanie preukazu najneskôr v posledný deň predo dňom konania volieb, teda 28. februára do 14.00 hod. Obec na základe žiadosti voličovi vydá hlasovací preukaz a zo zoznamu voličov ho vyčiarkne s poznámkou o vydaní hlasovacieho preukazu. Hlasovací preukaz občana oprávňuje voliť v ktoromkoľvek volebnom okrsku na území celej Slovenskej republiky," informoval Vladimír Miškovčík.

Viac informácií o parlamentných voľbách a ich priebehu v meste Žilina → http://www.zilina.sk/parlamentne-volby-2020.

O voľbu poštou požiadalo 1 133 ľudí, najviac z Česka

Všetci Žilinčania, ktorí majú trvalý pobyt na území mesta a zdržiavajú sa v zahraničí, mohli do 10. januára požiadať o voľbu poštou. Túto možnosť využilo celkom 1 133 voličov. Návratná obálka, hlasovacie lístky a poučenie o spôsobe hlasovania boli odoslané na celkom 1 089 adries v zahraničí. Najväčší záujem o voľbu poštou bol z Českej republiky, Veľkej Británie, Nemecka, no nechýbajú ani exotické krajiny ako Hong Kong, Maroko, Libéria, Maurícius, Katar, Uganda, India a Spojené arabské emiráty.

"Najvzdialenejšou krajinou, kde odišla obálka s hlasovacími lístkami bol Južný Sudán. Mesto muselo na doručenie využiť kuriérsku spoločnosť, keďže pošta do uvedenej krajiny nedoručuje. Pri posledných parlamentných voľbách v roku 2016 žiadalo samosprávu o voľbu poštou celkom 473 voličov," uviedol Miškovčík.

Autor: - r -

Foto: r

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod