Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Šport

Oblastný zväz po nútenom konci sezóny: Nemôžeme chcieť od amatérov odohrať dva zápasy v týždni

S predsedom Športovo – disciplinárnej komisie Oblastného futbalového zväzu Žilina Petrom Vachanom sme sa pozreli na vynútené ukončenie jednotlivých líg mužov i mládežníckych kategórii. Ostáva veriť, že futbalové brány aj vo vašej obci sa otvoria v sezóne 2020/2021.

04.04.2020 | 15:55

Existovala minimálna šanca, že by aspoň začala futbalová jar?

Pracovali sme s dvomi alternatívami. Tou prvou bolo, že odklad by bol na štyri kolá a ak by to bolo viac, tak súťaže musíme jednoducho ukončiť. To je aj môj súkromný názor vzhľadom na aktuálnu situáciu. Na odporúčanie Slovenského futbalového zväzu i rozhodnutí Stredoslovenského futbalového zväzu sme konali aj my v oblasti, a teda súťaže ukončili.

Azda najväčšou prekážkou by bol extrémne nahustený program?

Presne, v oblastných súťažiach je to nemožné. Potrebujete klubom dať priestor na tréningový proces, i keď na začiatku sa držali akoby v nejakej prevádzkovej teplote, no nástupom epidémie a núdzového stavu na Slovensku o tréningu nehovorí žiadny šport. Nemôžeme chcieť od amatérov odohrať dva zápasy v týždni, to si môžu dovoliť azda len fortunaligové kluby. Už druhá celoslovenská liga bude mať s týmto problémy.

Pri amatérskom futbale treba najviac pozerať na zdravie futbalistov?

Najväčším mementom tohto nahusteného programu by boli množiace sa zranenia, ktoré by určite pribúdali. Toto určite nechceme, aby sme na určitý čas odpísali amatérskeho futbalistu, ktorý má svoje civilné zamestnanie a nebude ho môcť vykonávať. Jednoducho povedané, v práci sa vám dnes málokto pýta, že ste si zlomili na futbale nohu...

Neuvažovali ste udeliť poradie v jednotlivých ligách? Predsa len polovica líg je za nami...

V zásade nemôžeme vyhlásiť postupy a ani zostupy. Takto rozmýšľajú aj v ostatných zväzoch a výsledky tejto sezóny sa budú anulovať. Nebolo by spravodlivé niekoho vyhlásiť za víťaza po polovici súťaže. Forma tímov na jar po zimnej prestávke by bola iná, treba brať do úvahy aj posilnenie či oslabenie mužstiev v priebehu pauzy. Nemalo by to skutočne zmysel.


 

Viete odhadnúť problémy klubov pred novou sezónou?

Zvažujeme situácie pri prihláškach na novú sezónu 2020/2021 či sa všetky tímy v jednotlivých súťažiach aj prihlásia. Tieto scenáre sú ešte predčasné, ak nastanú, tak sa k ním postavíme čelom.

Avšak nedá sa nad tým zatvárať oči, to bude realita!

Osobne by som bol nerád, že by nastal veľký úbytok. Na druhej strane dnešná doba bude predovšetkým o zabezpečení rodín i udržania si určitého finančného príjmu. Na dedinách bude tiež náročné udržať futbalové partie pokope, predsa futbalový tím je už určitá skupina minimálne 20 ľudí. Možno zaznamenáme mierny úbytok, ale pri mládeži toto neočakávam. Naštartovali sme viacero dobrých projektov pre mládež a podľa mňa aj rodičia detí budú mať eminentný záujem, aby všetky mládežnícke tímy pokračovali.

Ako sa bude musieť s novou situáciu vysporiadať samotný Oblastný futbalový zväz Žilina po finančnej stránke?

Výpadok príjmov bude na zväze určite cítiť. Tradične sumy, ktoré sa vybrali na pokutách vykryli určitú časť zväzového rozpočtu. Väčšou otázkou bude plnenie sponzorských zmlúv, tie máme nastavené s Mirage, Doxxbetom i ďalšími partnermi. Musíme si k tomuto sadnúť, ale v tomto smere som optimista. S partnermi máme dlhodobú spoluprácu, aj oni chápu aktuálnu situáciu. Ťažko povedať, čo na konci dňa prinesie tento výpadok do rozpočtu. Určite bude výpadok a ten bude treba sanovať cez rozpočet Slovenského futbalového zväzu či opatrení vlády Slovenskej republiky.

Chystáte v lete znásobiť porciu turnajov organizovaných zväzom?

V prvom rade potrebuje každý šport, aby sa situácia upokojila. Určite máme v pláne odohrať tradičné turnaje ako je Teodora Zvaru či Memoriál Milana Šmehýla. Druhá vec je slovo výkonného výboru zväzu ako riadiaceho orgánu zväzu, ktorý má v tejto veci posledné slovo. Asi ako každý športovec máme túžbu hrať zápasy, no v prvom rade sa treba riadiť pokynmi zo štátu. To treba mať stále na pamäti, športové akcie chýbajú všetkým.

Ešte do minulého roka ste pôsobili aj v exekutíve Slovenského futbalového zväzu ako člen disciplinárnej komisie. Dohrá sa podľa vás aspoň slovenská najvyššia súťaž?

Fortuna liga je veľký otáznik, bol by som rád nech sa to dohrá. Aj UEFA má eminentný záujem, aby sa všetky najvyššie súťaže dohrali a ja dúfam, že ďalší súťažný ročník sa všetci vidíme na našich oblastných ihriskách.

 

Autor: - r -

Foto: archív P.V.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod