Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -0°C

Spravodajstvo

Od začiatku roka zmizlo v žilinskom okrese 21 áut

Podľa kriminálnej polície situácia nie je alarmujúca, hoci ideálny stav by bol, keby žiadne vozidlo odcudzené nebolo.

15.04.2013 | 14:53

ŽILINA. Krádeže áut sú na vzostupe. Podľa analýzy Odboru kriminálnej polície v Žiline to súvisí aj so sociálnou situáciou. Tento rok v kraji objasnili už 29 prípadov.

Dopredu vedia, kde auto skončí

Nikto by sa nechcel ocitnúť v koži majiteľa auta, ktorý si ráno nájde prázdne miesto na parkovisku. „V hlave tisíc myšlienok, zúfalstvo. Človek si kladie otázku, kde spravil chybu,“ napísala čitateľka zo sídliska Solinky. Minulý rok sa stratil Seat Alhambra inej žene zo Soliniek. „Hrozné! Kúpite si auto z poctivých peňazí, ste na ňom takmer závislý a niekto vám ho vezme. Zarábajú na cudzom nešťastí!“ spomína si.

O aké autá majú zlodeji záujem? Informuje pracovník Odboru kriminálnej polície: „Na to, aby páchateľ ukradol auto, musí mať odberateľa. Je teda ukradnuté na objednávku ako celok, to sa týka najmä luxusných značiek, alebo na náhradné diely, ktoré zlodeji získavajú zo starších áut.“ Pri starších modeloch sa najviac kradnú Škody. „Súvisí to s tým, že má najvyšší predaj a pri starších modeloch je originálny náhradný diel niekedy drahší ako auto,“ uviedli policajti. Auto sa páchateľom podarí rozobrať do 24 hodín.

Sú tiež typy motorových vozidiel, ktoré sa bežne nekradnú, ako spomínaný Seat Alhambra. Ak zmiznú, je to väčšinou na objednávku.
 

Česko-slovensko-poľská „chobotnica“

Od začiatku roka k 30. marcu bolo na území Žilinského kraja odcudzených 64 motorových vozidiel, objasnených bolo 29 prípadov. Z toho v žilinskom okrese bolo odcudzených 21 motorových vozidiel a objasnených bolo 7 prípadov. Pre porovnanie, za podobné obdobie minulého roka bolo zo 68 ukradnutých vozidiel objasnených 28 prípadov. Najčastejšie sa autá kradnú v nočných hodinách, medzi 21. h večer a 5. h ráno. K prípadom dochádza hlavne vo väčších okresných mestách a turistických oblastiach, väčšinou na voľných parkovacích plochách alebo pred bytovkami.

Krádeže áut súvisia aj s tým, že Žilinský kraj je blízko k Poľsku a Česku. „Máme informácie, že časť z ukradnutých dielov sa môže objaviť v Poľsku. Je veľmi ťažké ich vyhľadať, pretože dosah na poľskú stranu nemáme a väčšina z nich je už zbavená identifikačných údajov,“ dozvedáme sa od kriminálnej polície.

Auto pod dohľadom

Treba sa riadiť tým, že čím viac ochranných prvkov, tým je pre zlodeja ťažšie auto ukradnúť. „Začiatkom roka 2011 sme uviedli vlastný bezpečnostný systém, ktorý umožňuje využívať asistenčné služby 24 hodín denne, 365 dní v roku. Prostredníctvom GSM a GPS signálu umožní monitoring vozidla či automatické stráženie automobilu s upozorňovaním cez SMS,“ informuje Lucia Busquet zo spoločnosti ŠKODA.

Vždy skontrolujte, či ste auto diaľkovým ovládaním skutočne zamkli - hlavne na parkoviskách obchodných centier. Zlodeji veľakrát zamedzujú signálu z ovládača rušičkami. V aute si nenechávajte ani cenné veci. <

Veronika Cvinčeková
Ilustračná snímka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod