Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -3°C

Zaujalo nás

Odkaz z minulosti na streche Farského kostola! V medenej makovici sa nachádzali staré písomnosti aj mince

V rámci rekonštrukčných prác na Farskom kostole v Žiline boli minulý týždeň zo strechy katedrály demontované dva objekty - drevený kríž a medená makovica. V makovici čakal na pamiatkárov odkaz z minulosti - písomnosti a mince staršieho dáta.

10.04.2020 | 09:35

Najznámejšia dominanta mesta Žilina - Katedrála Najsvätejšej Trojice, resp. Farský kostol je od februára tohto roka v rekonštrukcii. Momentálne práce na obnove prebiehajú v exteriéri, konkrérne na veži a streche Farskéko kostola. Výnimočný deň v rámci spoznávania nedávnej histórie katedrály nastal minulý týždeň. V stredu 8. apríla demontovali zo strechy drevený kríž a zároveň bola otvorená aj makovica umiestnená pod týmto krížom.


Stalo sa tak prvýkrát od roku 1942, ako o tom hovorí Vladimír Majtan z Krajského pamiatkového úradu v Žiline.

„Pred pár dňami sa podarilo z vrcholu hodinovej veže katedrály demontovať kovový kríž a medenú makovicu. Vo vnútri medenej makovice boli vsunuté dve kovové tuby, ktoré obsahujú písomnosti v papierovej forme a ako datovací prvok boli do nich vložené mince. Veľmi zbežne boli prezreté obsahy oboch týchto túb. Jedna podľa datovania mincí pochádza z obdobia, kedy boli postavené krovy na oboch vežiach, takže sú to 80. roky 19. storočia a druhá obsahuje mince zo Slovenského štátu z roku 1942.

Rámcovo vieme, že prvá tuba je z obdobia, kedy vznikli tieto krovy, typické pre žilinskú katedrálu a druhá tuba obsahuje správy z obdobia, kedy kostol naposledy prechádzal veľkou obnovou počas druhej svetovej vojny a pravdepodobne dochádzalo aj k nejakým klampiarskym prácam na samotnej veži. Otvorenie bolo len predbežné, do papierových dokumentov sa nijakým spôsobom nevstupovalo práve kvôli tomu, aby nedošlo k ich poškodeniu a, samozrejme, čakajú na oficiálne otvorenie a oficiálnu analýzu, ktorá príde podľa rozhodnutia biskupského úradu."


Oficiálne otváranie obsahu makovice za účasti odborníkov bude v priestoroch Diecézneho centra v Žiline po Veľkej noci.

Katedrála Najsvätejšej Trojice v Žiline prechádza komplexnou rekonštrukciou. Demontáž kríža je súčasťou prvej etapy rekonštrukcie exteriéru, ktorá bude realizovaná v rokoch 2020-2021.

Autor: - r -

Foto: Ján Jedlička, Žilinská diecéza

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod