Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 10°C

Z regiónu

Ondrejský jarmok vo Varíne bude mať tento rok pestrú ponuku

V obci Varín sa túto sobotu, 25. novembra 2023, koná obľúbený Ondrejský jarmok, ktorý má dlhoročnú tradíciu. Tento rok však prinesie so sebou aj pár noviniek.

23.11.2023 | 12:38

Varínčania, ale aj návštevníci z okolia, sa môžu tešiť nielen na tradičné stánky s rôznorodou ponukou, ale aj bohatý a rozšírený sprievodný program. Vďaka kultúrnym vstupom na pódiu, ktoré bude rozložené na Námestí sv. Floriána, sa tento ročník jarmoku predĺži až do neskorých poobedňajších hodín. Od 11. hod postupne vystúpia Dychová hudba Varínčanka, Heligónková akadémia, Agátka a Matúš Hliníkovci, Vršanská muzika z Terchovej a Vrchári z Kysúc. Záver programu bude patriť Straňanskej Švitorke z Rajeckej doliny.

„Námestie bude patriť ľudovým remeselníkom a ich výrobkom, ako aj gastro stánkom s občerstvením. Hrnčiarka ulica je určená pre stánky s rozličným tovarom. Pozývame aj do Domu spoločenských organizácií (nesprávne označenie býva Dom Matice slovenskej – pozn. red.) na Hrnčiarskej ulici, kde od 10.00 hod budeme ponúkať tradičné varínske jedlá, ktoré sa každý rok tešia veľkej obľube,“ hovorí Juraj Tichý, kultúrny referent obce. Na jarmoku nebudú chýbať ani stánky s teplými nápojmi či vianočným sortimentom.

 

Z histórie jarmoku

Ondrejský jarmok vo Varíne má dlhoročnú tradíciu. Určiť však presný ročník nie je jednoduchá záležitosť, o čom sa v obci presvedčili aj pri pátraní v historických prameňoch. „V obecnej kronike z roku 1991 je napísané, že v rámci oživenia tradícií a privilegovaných stredovekých práv sa po dlhých 43 rokoch zorganizoval prvý Ondrejský jarmok. Prevládala na ňom predvianočná ponuka a rôzne domáce potreby, vystúpilo folklórne zoskupenie detí z Varína s ľudovými spevmi a tancami a spevácka skupina z Nezbudskej Lúčky. Oživila sa tradícia privilégií jarmokov, ktoré Varín dostal už v roku 1340 od kráľa Karola Róberta a výsadu trhového mestečka v roku 1501. S kovidovou prestávkou v rokoch 2020 a 2021 máme teda aktuálne 31. ročník obnovenej tradície Ondrejského jarmoku,“ vysvetľuje Tichý.

Tradícia varínskych jarmokov teda siaha až do stredoveku a aj vďaka nim sa do obce schádzalo množstvo predajcov. Počas roka sa takýchto jarmokov konalo hneď niekoľko: v januári Fabiánsky jarmok, v marci Laeteránsky – pôstny, v máji Trojičný, v júli Čučoriedkový alebo Margitský, v septembri Mariánsky a v novembri/decembri Adventný. Ondrejský jarmok je jediný, ktorého tradícia sa v obci obnovila. „Dnes už má jarmok určite odlišnú podobu ako kedysi, ale aj po stáročiach si dokázal zachovať neopakovateľnú atmosféru, o ktorú sa starajú najmä remeselníci a predávajúci z rôznych kútov Slovenska. Ondrejský jarmok vo Varíne je preto vyhľadávaným tradičným podujatím pre návštevníkov zo širokého okolia,“ dodal Tichý.  

 

Parkovanie

Parkoviská na námestí a Hrnčiarskej ulici budú uzavreté, pre návštevníkov budú k dispozícii záchytné parkoviská v areáli futbalového ihriska, pod kostolom a pred cintorínom. V obci však návštevníkom odporúčajú hromadnú dopravu autobusmi SAD zo Žiliny aj z Terchovej, ktoré majú zastávku priamo na námestí pri obecnom úrade.

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: archív obce

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod