Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -2°C

Spravodajstvo

Padlo trestné oznámenie, Trabelssie si verí

Veľké vysporiadanie majetkov medzi radnicou a žilinským podnikateľom Georgeom Trabelssiem má pokračovanie. Mestský poslanec Peter Cibulka podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Podnikateľ po rokoch prehovoril.

01.07.2020 | 12:55

Poslanec mestského zastupiteľstva uplynulý týždeň vyrukoval s trestným oznámením. Súvisí s kauzou rozostavaného športového areálu na Karpatskej ulici z čias bývalého vedenia žilinskej radnice. „Na základe podrobného preskúmania mnohých materiálov som popísal zvláštne vlastnícke pohyby lukratívneho pozemku na Karpatskej ulici v Žiline. Pôvodne mestský pozemok bol v roku 2008 predaný za korunu do spoločnosti Žilinská parkovacia spoločnosť  s účelom vybudovania športového centra. Tento bod bol vsunutý do rokovania zastupiteľstva na základe návrhu vtedajšieho poslanca Petra Fiabáne. V tejto spoločnosti má mesto Žilina menšinové rozhodovacie právomoci. Väčšinové má firma SIRS - Development, a. s a konečným užívateľom výhod v Žilinskej parkovacej spoločnosti je G. Trabelssie. Odtiaľ bol tento pozemok v roku 2009 prevedený do firmy ŠPORT PARK, s.r.o., v ktorej je konečným užívateľom G. Trabelssie. Mesto v súvislosti s touto transakciou nedisponuje žiadnou zmluvou o prevode nehnuteľnosti ani iný dokument s obdobným účinkom. V roku 2019 na vianočnom zastupiteľstve primátor Žiliny Peter Fiabáne predložil poslancom na schválenie návrh výmeny majetkov medzi mestom Žilina a spoločnosťami G. Trabelssieho, v ktorej bol tento pôvodne mestský a za korunu predaný pozemok ponúknutý mestu za 1 932 578,34 eur,“ vyjadril sa poslanec Peter Cibulka. V polovici júna podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.


 

 

Žilinský podnikateľ uplynulý piatok 26.júna predstúpil pred novinárov, ktorým odovzdal podrobnú dokumentáciu každého objektu, ktorý je súčasťou vysporiadania medzi ním a žilinskou radnicou. Po medializovaných informáciách sa rozhodol po dlhom čase prehovoriť. Pre Televíziu Markíza sa vyjadril, že tvrdenie poslanca nie je pravdivé a má o tom aj dôkazy. „To je aké klamstvo? My sme kúpili za korunu pozemok, postavili sme za dva milióny stavbu, mali sme päť miliónov úver na dostavbu tých štyroch hál. Mesto Žilina porušilo zmluvu, nenaplnilo článok v zmluve, preto sa zastala stavba, odvtedy to mesto nenapravilo. Je legitímne, že ja chcem za ňu tie peniaze, čo som do nej dal,“ uviedol George Trabelssie.

 

IDE O MILIÓNY EUR

Podnikateľ sa vyjadril aj k hroziacim súdnym sporom, ktoré sú podľa radnice stále reálnejšie. Väčšina zastupiteľstva nedávno predstavila podmienky, za akých by si vysporiadanie vedela predstaviť. Podnikateľ ich ale neprijal a žiadny iný návrh mimosúdnej dohody v súčasnosti mesto nemá. „My nepotrebujeme rokovať, keď sa chce mesto súdiť, nech sa páči, my sme pripravení, my vysúdime oveľa viac, lebo my sme poškodení mestom oveľa viac ako mesto si myslí, že ja som poškodil mesto,“ vyjadril sa podnikateľ.

Na iniciatívu poslanca zareagovalo aj mesto. „Veríme, že orgány činné v trestnom konaní dajú odpoveď na to, či v minulosti za bývalého vedenia mesta došlo k spáchaniu trestného činu,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív P.C.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod