Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

Peter Kulich: Spevácke súťaže sú ako wrestling. Stále sa nájdu ľudia, ktorí si myslia, že je to reálne

Rodičia im neverili, napriek tomu sa všetci traja bratia Kulichovci venujú umeniu. Najmladší z nich Peter (30) , dlho ani neveril, že vie spievať. Venuje sa alternatívnej hudbe a lepšie sa mu skladá v angličtine. V rozhovore prezradil, prečo svoj život pripisuje k vlčiemu samotárskemu, aj to, ako to v speváckych súťažiach naozaj funguje.

13.08.2021 | 21:12

Ste vyštudovaný prekladateľ, pracujete v IT firme ale presadzujete sa ako spevák. Bolo by náročné vyžiť len z tvorenia hudby?

Veľa hudobníkov len hudbu vyživuje. Aj ja som živý príklad. Keď človeka baví hudba, nevadí mu, že na ňu míňa peniaze. Bol by som rád, keby sa mi to aspoň čiastočne vrátilo. Teraz mám po prvýkrát normálny pracovný čas a hudbu popri nej stíham.  

Ako ste fungovali počas pandémie?

V tom čase som sa vrátil z Bratislavy, takže som chvíľu ostal bez práce. Neskôr som si našiel prácu softvérového testera v Žiline. Firma nemala pôvodne homeoffice, ale kvôli pandémií ho musela zaviesť. Teraz to vyzerá tak, že bude pretrvávať. Mne to vyhovuje, stíham sa viac venovať hudbe. Už len, keď môžem popri práci počúvať niečo, čo mám nacvičiť, tak mi to pomáha.

Môžeme si predstaviť, že doma máte malé štúdio a susedia nie sú z toho dvakrát nadšení?

Mám, ale v byte sa nedá nahrávať. Máme skúšobňu s Michalom a aktívne cvičíme. Radi by sme zase začali vystupovať naživo. Mali sme v čase pandémie live-stream, ktorý bol pre nás novou skúsenosťou. Mám domáce štúdio, ale nie je to jednoduché. Mám dosť silný hlas a nemôžem naplno hrať ani spievať. Už sa mi stalo, že som susedov hlasným hraním pobúril.

Vydali ste prvý videoklip k autorskej skladbe Lone wolf. Prečo ste zvolili angličtinu?

Má to viacero dôvodov. Prvý bol ten, že keď som bol malý, všetko mi znelo lepšie v angličtine. Neskôr, keď som začal skladať, tak sa mi skladalo v angličtine jednoduchšie. Osobné témy sú pre mňa  tak intímne, že by som sa ich bál interpretovať v slovenčine. Ísť s nimi na povrch je omnoho ťažšie. Istým dôvodom je aj to, že račkujem. Skrz angličtinu to môžem nazvať ako „prirodzený defekt“, pretože sa písmeno r v angličtine nevyslovuje tak výrazne. Hovorím si tiež: prečo nie? Koluje tu taký zvláštny názor, že na Slovensku po slovensky.  


 

Je jednoduchšie dostať sa do povedomia cez  anglický jazyk?

Áno. Nerobím zrovna rádiovú hudbu. Ide skôr o Pop Rock, Indie Rock. Publikum na tento štýl nie je ešte dostatočné na to, aby ma to niekam dostalo. Keď som zdieľal klip na zahraničných stránkach a prezeral som si ohlasy, boli veľmi pozitívne. Mám vyštudované prekladateľstvo. Skrz neho by som sa rád dostal k tomu, že by som skladal texty aj pre druhých interpretov.

Hudbu, ktorú skladáte a hráte má špecifického poslucháča a neodznie v komerčnom rádiu. Rádio­_FM ponúka priestor mnohým žánrom. Neskúšali ste zaslať skladby práve sem?

Skúšal. Vždy som sa videl skôr v smere alternatívy. Aj keď niečo zložím, čo mi príde rádiovejšie, málokedy to má rádio edit. Nie je tam klasická konštrukcia, kedy sa refrén opakuje toľkokrát, že ho človek nevie dostať z hlavy. Záleží mi skôr na emócií a myšlienke pesničky, čo ide žiaľ na úkor počúvanosti. Keď chce človek preraziť, musí to byť chytľavé a jednoduché. To je to, čo predáva. Rádio_FM podporuje ľudí, ktorí sa snažia robiť niečo umeleckejšie. Podarilo sa mi dostať dvakrát do hitparády rádia Demovnica.

Spomínate, že sa snažíte zachytiť emócie a osobné témy. Je aj videoklip k piesni Vlk samotár ladený určitým smerom?

Pieseň je textovo napísaná ako bájka. V klipe vystupuje vlk - československý vlčiak menom Argo. Vlk zobrazuje mňa a spôsob akým som žil. Vždy som sa cítil ako vlk samotár. Je to spojené s viacerými dôvodmi: som z Vlčiniec; kamarátka mi zistila v indiánskom horoskope, že som znamenie vlk. Nebol som z umeleckej rodiny, otec je kuchár. Rodičia nerozumeli umeniu, moji dvaja bratia sa napriek tomu venovali istým formám umenia. Jeden je spisovateľ, druhý je grafik a hudobník. Museli sme sa sami hľadať a preraziť, lebo nám nikto neveril. Vieru sme museli v sebe nájsť sami. Všetko to zobrazuje púť vlka samotára. Neznamená to, že sa vyhýbam ľuďom, viem byť spoločenský, aj keď som určite introvert. Ide o to, byť silné indivíduum.

Zo zahraničia boli pozitívne ohlasy, ako vnímajú skladbu slovenskí poslucháči?

Veľmi pozitívne. Zatiaľ najlepšia odozva, akú som mal. Na videu sa podieľal Martin Michút. Tí, ktorí viac rozumejú anglickému jazyku, riešili aj text. Jeden mi napísal: hoci ťa nepoznám, veľmi som sa v piesni našiel. Dokonca aj trošku vyzeral ako vlk, mal dlhé šedivé vlasy, ale bol prvým ktorý úplne pochopil text, keďže nejakým spôsobom odzrkadľoval jeho život.

Kedy sa vo vás prebudilo umelecké cítenie?

Keď som bol malý, kreslil som. Chodil som aj po súťažiach, v rámci základnej školy. Stredný brat, o päť rokov starší, tiež kreslil, no jemu všade kresby aj vystavovali. Vzhliadal som k nemu. Keď si prvýkrát kúpil gitaru, tak som ako malý fagan vždy pri ňom stál a počúval. Vtedy bolo obdobie, že všetci boli buď metalisti alebo rockeri. Fungoval som presne v takom prostredí. K hudbe a najmä spevu som sa dostal náhodne. Už na základnej škole sa mi zdalo, že viem spievať. Žiaľ, hanbil som sa za to a naschvál som spieval falošne. Prišlo mi neuveriteľné, žeby som vedel spievať. Neskôr som sa ozval do zboru na Hájiku. Tam mi vedúca zboru pochválila hlas, a nechcela mi veriť, že mám šestnásť rokov. Na svoj vek som mal veľmi hrubý hlas. Hudba spojila moje záujmy, spev, písanie, kreslenie a hranie na hudobné nástroje.

Prečo ste si napriek sľubným víziám nevybrali vysokú školu zameranú na umenie?

Veľmi som chcel ísť na takúto školu. Keď som začal spievať v zbore, našla sa aj prvá rocková kapela. Začal som chodiť aj na ZUŠ-ku, hoc v pokročilejšom veku. Bavilo ma to, našiel som sa. Po maturite som chcel ísť na konzervatórium, ale bolo by to ako ďalšia stredná škola. Najmä môj brat mi radil, nech si to rozmyslím. Nemalo by to pre mňa zmysel ani z perspektívneho hľadiska, pretože väčšina ľudí z konzervatórií iba učí. Nie je zaručené, že vám to naštartuje umeleckú kariéru. Nakoniec som tam nenastúpil. Po hudbe boli u mňa na druhom mieste jazyky. V podstate som aj rád, že som si vybral iný smer.

Skúšali ste preraziť aj cez spevácke súťaže typu Superstar a podobne?

Skúšal som, no neodporúčam to žiadnemu začínajúcemu spevákovi. Vyskúšal som si casting na X Factore a v Superstar. Rád porovnávam tzv. spevácke súťaže k wrestlingu: stále sú ľudia, ktorí si myslia, že wrestling je reálny a ľudia sa tam skutočne bijú. Je to show, kde sa spieva. Je to častokrát len o šťastí. Ťažko povedať, čo si talentová show vyžaduje vo svojom programe mať. To, že človek vie spievať, nie je zárukou úspechu.

 

Vizitka:

Peter Kulich

·        19. 3. 1991 v Žiline (30 rokov)

·        Gymnázium Kráľovnej Pokoja v Žiline

·        Prekladateľstvo a tlmočníctvo na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici

·        Zamestnanie na pozícií softvérového testera

·        Pôsobil:

®    v žilinskom zmiešanom zbore Omnia (sólo s orchestrom a sólista na muzikáli)

®    v rockových kapelách napr. Best Zeroes

®    neskôr bol súčasťou dua Peter a Dávid, zoskupenia P&P spoločne s hudobníkom Pavlom Ledajom

·        Dodnes vystupuje s cajonistom Michalom Komorovským

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod