Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 3°C

Spravodajstvo

Pod Rozsutcom zabíjal blesk

Počas sobotňajšej letnej búrky zahynul v Malej Fatre 29-ročný Martinčan. Za posledných 10 rokov ide o štvrtú obeť, ktorú v oblasti Veľkého Rozsutca zabil blesk.  

08.07.2013 | 13:39

MALÁ FATRA. Búrka z tepla zastihla skupinu Slovákov v sobotu 6. júla počas výstupu na vrchol Veľkého Rozsutca. Aby sa skryli pred bleskami, začali narýchlo zostupovať nadol, kde sa rozdelili do dvoch skupín. „Nachádzali sa akurát nad sedlom Medziholia v masíve Veľkého Rozsutca, keď 29-ročného turistu z Martina zasiahol blesk,“ informuje náčelník Horskej záchrannej služby (HZS) Malá Fatra Juraj Ondruš.

 


V tom čase sa v blízkosti miesta nešťastia nachádzal aj dobrovoľný záchranár, ktorý tu asistoval na športových pretekoch Fatranská stovka. Keďže mladý Martinčan stratil po zásahu bleskom vedomie, duchaprítomný dobrovoľník, ktorý medzitým kontaktoval horských záchranárov, začal okamžite s oživovaním. „O súčinnosť bola požiadaná aj Vrtuľníková záchranná zdravotná služba zo Žiliny, ktorá na miesto vyslala posádku s vrtuľníkom. V tom čase už pacienta resuscitovali aj záchranári HZS, avšak bezvýsledne. Pacient zásahu bleskom podľahol,“ hovorí Juraj Ondruš.

 


Telo mŕtveho Martinčana následne transportovali za pomoci rakúskeho vozíka do sedla Medziholie, odkiaľ ho terénnym vozidlom previezli na hlavnú stanicu malofatranských záchranárov. Tu si ho prevzali pracovníci pohrebnej služby spolu so štátnou políciou.

 

Mladý turista je za posledných desať rokov štvrtou obeťou besnenia búrky nad Veľkým Rozsutcom. Aby sa podobné nešťastia minimalizovali, náčelník horskej služby radí turistom, aby si pred plánovanou túrou pozreli predpoveď počasia a radšej vyrazili na výlet v ranných hodinách, aby sa okolo obeda stihli vrátiť späť. Búrky z tepla totiž väčšinou prichádzajú práve popoludní. „Ak predsa len turistov chytí v horách búrka, je potrebné okamžite zísť z hrebeňa a nájsť nejakú priehlbinu či inú terénnu nerovnosť. Tam si čupnúť alebo ľahnúť a prečkať búrku,“ radí Juraj Ondruš.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod