Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 4°C

Spravodajstvo

Pokuta za mreže: diaľničiari porušili zákon

Národná diaľničná spoločnosť porušila pri mrežiach na tuneli Višňové zákon. Pochybenia skonštatoval Úrad pre verejné obstarávanie. Diaľničiari však nakoniec z pokuty zaplatia iba polovicu.

23.07.2020 | 08:25

BRATISLAVA. VIŠŇOVÉ. Mechanické zábrany za viac ako 200-tisíc eur nainštalovali vlani na tuneli Višňové ako dočasné zamedzenie vstupu do tunelových rúr a štôlne. 
Na údajnú pochybnú zákazku upozornilo na konci minulého roka hnutie OĽaNO s poslancom Jánom Maroszom. Šesť kusov mreží kúpili diaľničiari podľa Jána Marosza za viac ako dve stovky tisíc eur a podali tak podnet na ÚVO aj trestné oznámenie. NDS mala navyše za projekt mreží podľa Jána Marosza zaplatiť približne 25-tisíc eur. 
„Chlapci na NDS, ktorí nemajú morálne „zábrany“, si povedali, že zákazku rozdelia, aby nemuseli súťažiť. Najskôr si objednali a boli im dodané firmou Repase Žilina mechanické  zábrany v počte 6 kusov  za 141 683 eur. Neskôr si znovu objednali „montáž kovových konštrukcií“ za 69 116 eur. Oslovili sme kompetentných ľudí v inej firme, ktorá sa zaoberá výrobou obdobných zámočníckych výrobkov a brán. Na základe projektovej  dokumentácie urobili kvalifikovaný odhad výroby a osadenia kovových zábran v počte 6 kusov na maximálne 65 000 eur,“ informoval vlani Ján Marosz. NDS argumentovala, že je to klamstvo. 

POLOVIČNÁ POKUTA


Úrad pre verejné obstarávanie vydal rozhodnutie, podľa ktorého urobili diaľničiari niekoľko pochybení. „Kontrolovaný sa dopustil viacerých porušení zákona, napríklad bol porušený princíp transparentnosti, keď pri zadávaní obidvoch zákaziek nebol zdokumentovaný celý priebeh predmetného verejného obstarávania tak, aby jeho úkony boli preskúmateľné. Uvedené porušenia zákona o verejnom obstarávaní mohli mať vplyv na výsledok verejného obstarávania,“ píše sa v rozhodnutí. 
„NDS porušila zákon aj tým, že na obstaranie zákazky použila postupy pre zadávanie zákaziek s nízkou hodnotou a zákazku na uskutočnenie stavebných prác rozdelila a zvolila spôsob určenia jej predpokladanej hodnoty s cieľom znížiť predpokladanú hodnotu zákazky pod finančný limit prislúchajúci postupu pre zadávanie podlimitných zákaziek, čím taktiež postupovala v rozpore s princípom transparentnosti, hospodárnosti a efektívnosti, pričom uvedené porušenia zákona mali vplyv na výsledok verejného obstarávania,“ doplnilo ÚVO. 
Úrad pre verejné obstarávanie navrhol uložiť pokutu vo výške 12 647,89 eura. Keďže s ňou ale NDS súhlasila, znížil jej ju na polovicu. „Kontrolovaný so všetkými uvedenými zistenými skutočnosťami, pokutou a jej výškou súhlasí v plnom rozsahu. Tento súhlas je absolútny a bezvýhradný,“uviedla NDS.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod