Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 3°C

Spravodajstvo

Poslanci chcú pripraviť mesto o 300-tisíc eur: V čase krízy chcú hlasovaním zvýšiť nezamestnanosť

Na internete koluje video niekoľkých poslancov mestského zastupiteľstva a aktivistov, ktorí sa snažia o zatvorenie prevádzok herní a kasín. Do ulíc vyslali petíciu, aby aj občania mohli podporiť tento ich zámer. Zatváranie herní však pripraví mestský rozpočet o 300 až 400-tisíc eur a viac ako 200 ľudí príde o svoju prácu.

09.12.2021 | 17:18

VÝPADOK V ROZPOČTE

Zakázať hazard na území mesta je veľmi jednoduché. Návrh na zatvorenie herní a kasín sa bude prejednávať na decembrovom mestskom zastupiteľstve. Ak VZN (všeobecné záväzné nariadenie) prejde, na čo je potrebných 19 hlasov, v Žiline skončia kamenné herne a kasína. Príjem do mestského rozpočtu z prevádzkovania týchto herní sa pohybuje vo výške 300 až 400-tisíc eur za rok. Výpadok týchto financií pocíti až nasledujúce mestské zastupiteľstvo. Skutočný dopad „absolútneho“ zákazu hazardu nastane niekedy v rokoch 2024 - 2025. Pri príprave rozpočtu mesta budú musieť poslanci ukrátiť iný segment. Ako vykryjú vyše štvrťmiliónovú stratu každý rok? Pre porovnanie - údržba mestských cintorínov stojí ročne okolo 400-tisíc eur, ročná údržba detských ihrísk približne 200-tisíc eur a v roku 2021 poslanci schválili granty v hodnote 230-tisíc eur na podporu 116 projektov v oblasti kultúry, športu, vzdelávania, životného prostredia, sociálnej a zdravotnej oblasti. 

Majú poslanci jasno v tom, ktorej oblasti škrtnú financie vo výške 300 až 400- tisíc eur ročne?

Spoločnosti, ktoré prevádzkujú herne na území mesta Žilina, venovali počas svojej existencie státisícové dotácie na podporu športu, kultúry a na charitatívne účely. Preto treba rátať aj s tým, že tieto oblasti už tiež nebudú dostávať financie. Zatvorením herní preto nastane výpadok financií aj pre rôzne občianske združenia, charitatívne spolky a pod. Teda nejde len o príjem samotnej samosprávy. 

Majú poslanci alternatívnu náhradu výpadku financií pre tieto združenia a spolky, keďže prídu o sponzorov? 

 

DOPADY NA RODINY

Iniciatíva za zákaz hazardu deklaruje, že „spoločenské škody, ktoré hazard prináša, sú niekoľkonásobne vyššie ako finančné príjmy samosprávy.“ Zatváranie herní gamblera zázračne nevylieči. Ak nemá záujem o pomoc, jednoducho sa presunie inam. Svoje spoločenské škody však pocíti viac ako 200 zamestnancov, ktorí pracujú v tomto segmente - krupieri, čašníci, SBS-kári, teda ľudia, ktorí živia svoje rodiny. Viac ako 200 ľudí príde o prácu, čím sa zvýši nezamestnanosť v meste Žilina. Veľa rodín takto príde o stály príjem. 

Ponúknu poslanci ľuďom, ktorí prídu ich rozhodnutím o zamestnanie, pomoc pri hľadaní nových pracovných miest?


 

 

HERNE V ČASE KRÍZY

Zatvorením herní a kasín sa zlikvidujú malé a stredné podniky, ktoré počas posledných dvoch rokov, keď pri pandémii skrachovalo veľa reštaurácií na Slovensku, tiež zažívali svoju krízu. Napriek tvrdým lockdownom prežili a dokonca mohli vykryť obrovské straty vo svojich stravovacích zariadeniach. Zisky herní pomohli udržať stále pracovné miesta stovkám zamestnancov v tomto segmente. Napriek tomu, že aj herne dodržiavali štátom nariadené zatváranie akýchkoľvek prevádzok, bola im poskytnutá minimálna finančná pomoc na vykrytie straty z podnikania.

 

NIE JE HAZARD AKO HAZARD

Pojem hazard v sebe zahŕňa aj stávkovanie, stieracie žreby, národnú lotériu a aj bingo. Stávkovanie je tiež forma hazardu a hráč si na nej môže vytvoriť patologickú závislosť, celú sociálnu dávku môže na pošte prehrať pri stieraní žrebov. Dôvod, prečo sa tržby stávkových kancelárií zvýšili napriek lockdownom, je jednoduchý - hráči sa presunuli do online priestoru, ktorý, rovnako ako stávkové kancelárie či predaje žrebov, nie sú kontrolované.  

Do herne nemôže vstúpiť len tak hocikto. Register vylúčených osôb, ktoré nemajú povolený vstup do herní, funguje od 1. januára 2019. Ide o osoby, ktoré poberajú dávky v hmotnej núdzi, platia povinné výživné na nezaopatrené dieťa, sú obvinené zo zanedbania povinnej výživy, ale aj osoby, ktorým už bola diagnostikovaná choroba patologického hráčstva, či študenti vysokých škôl, ktorí poberajú sociálne štipendium. Okrem toho má človek aj možnosť zaregistrovať sa sám a dobrovoľne, čo veľa ľudí využíva. Podľa zákona o zápis do registra nemôže požiadať napríklad rodinný príslušník, ale v herniach na prosby prihliadajú. Osoby v registri sa síce do herne nedostanú, ale v stávkových kanceláriách a online priestore sa občianske preukazy nekontrolujú. „Kamenné“ herne a kasína sú najviac kontrolovaným biznisom na Slovensku.

Ako chcú poslanci zabrániť tomu, aby patologickí hráči nevyužívali iné formy hazardu ako stávkovanie, online hry a kúpu žrebov?

 

KAM SA HAZARD PRESUNIE?

Zákaz herní na území mesta Žiliny dá možnosť obciam v okolí zvýšiť si príjem do rozpočtu obce. Nie je totiž zaručené, že po zákaze v meste, sa neotvoria herne v okolitých obciach, napríklad v Tepličke nad Váhom, Lietavskej Lúčke, Rosine, Rudinke... Pri dnešnej dostupnosti dopravy nie je vylúčené, že si hráč cestu k automatom nájde. Ako príklad poslúži mesto Ružomberok, ktoré zakázalo prevádzkovanie herní v roku 2016 a teraz môže toto rozhodnutie zhodnotiť na základe vlastných skúseností. Nové herne vznikli v obci Likavka, ktorá je od mesta vzdialená doslova iba cez most. Problémy, ktoré opisujú aktivisti za ukončenie hazardu, zostali na území mesta, ale financie pritom poberá Likavka. Dokonca pribudli nelegálne herne, čím sa problémy ešte navýšili. Rovnaké problémy zaznamenali aj v českých mestách ako Brno, Olomouc a Liberec, kde vznikali nové herne, či už legálne alebo nelegálne, doslova za hranicami miest. Čierny hazard nie je iba ukrátenie daní pre štát či mesto, ale nikto nekontroluje vstupy, ako je to v legálnych herniach.

Ako chcú poslanci zabrániť tomu, aby sa hazard presunul do susedných, ale stále dostupných, miest a obcí, prípadne, aby prešiel hazard do ilegálneho prostredia?

 

NEZATVÁRAŤ, ALE REGULOVAŤ

Namiesto účelnej likvidácie herní a kasín sa prevádzkovanie herní dá ovplyvniť. Prohibícia, teda úplný zákaz, nedonúti niekoho prestať s hraním. Počet herní, ako aj vznik nových, sa dá regulovať. Nové herne dokonca nemôžu v Žiline stáť 200 metrov  od škôl a školských zariadení, čo poslanci mesta odsúhlasili. Regulovať sa dá aj počet dní, kedy nebudú môcť byť tieto herne otvorené. Ide o 12 štátnych sviatkov počas roka. O tomto VZN každý rok poslanci hlasujú. V roku 2021 najprv nariadenie prešlo, pre chybu sa však hlasovanie muselo zopakovať. Po druhý raz však nariadenie neprešlo. Poslanci teda majú dostupné riešenia, ako hazard na území mesta obmedziť. Netreba pritom zabúdať, že herne často fungujú aj ako kaviarne, preto akékoľvek obmedzenie herní, ovplyvní aj kaviarne, čo už možno považovať za znevýhodnenie podnikateľského prostredia.

 

STARÁ ZNÁMA OTÁZKA

O zrušení herní, respektíve obmedzení hazardu, sa na Slovensku diskutovalo už v roku 2016. Žilina nebola výnimkou. Návrh VZN o obmedzení herní stiahli z rokovania zastupiteľstva. Rozdiel oproti roku 2016 je v tom, že štát umožnil od 1. novembra 2020 predkladať návrhy na zrušenie herní aj bez petície. Oprosti roku 2016 sa zmenilo aj zloženie poslancov, niektorí však zostali. Títo, ako aj ostatní poslanci, mali možnosť venovať sa téme hazardu už niekoľko rokov. Petícia však bola spustená začiatkom novembra 2021. V krajských mestách ako Bratislava, Nitra a Prešov, ktoré sa často spomínajú ako vzor v boji proti hazardu, otázku zákazu riešili už v roku 2020 a na začiatku roka 2021, pričom návrh podporili aj petíciou, na ktorej pracovali systematicky niekoľko rokov. O tom, či zákaz má väčšie spoločenské plusy ako mínusy, sa však na vlastnej koži dozvedia až o pár rokov, keď herniam vypršia licencie. Na príklad z praxe však nemusíme čakať tak dlho, stačí sa pozrieť na vyššie spomínaný Ružomberok, či veľké české mestá.    

 

ZAKÁZAŤ TEDA HERNE?  (nie hazard, ako sa to často zamieňa)

Prečo áno? Patologické hráčstvo je choroba. A chorým ľuďom treba poskytnúť pomoc, ako aj pomôcť znížiť negatívne dopady gamblingu na rodiny. Či sa to podarí úplným zákazom herní je však otázne. Podľa názorov viacerých psychológov samotné zatvorenie herní patologického hráča nevylieči, jeho problém nevyrieši. Začať sa musí priamo u človeka, ktorý si musí uvedomiť, že má problém. Inak si nájde k hazardu vlastnú cestu. Prečo nie? Na úkor patologických hráčov prídu o zamestnanie ostatní občania a ich rodiny častokrát o jediný príjem. Hazard ako taký neprestane existovať - presunie sa do stávkových kancelárií, online internetových hier a fyzicky do iných miest a obcí. Stávkové kancelárie neregulujú vstup osôb, ako je to pri herniach a kasínach. V online priestore nie je regulácia (často ani veková) vôbec. Výpadok z príjmu do mestského rozpočtu bude viac ako štvrťmilióna eur každý rok, preto budú niektoré činnosti alebo inštitúcie mesta ukrátené o tieto financie. Prevádzkovatelia herní venujú státisíce eur na dobročinné účely a podporu športu, či kultúry, takže s výpadkom musia rátať aj rôzne charitatívne spolky a občianske združenia.

Ak uvedené VZN bude schválené a vy budete počuť zo strany mesta, že na niečo nie sú peniaze, viete, na ktorých poslancov sa máte obrátiť.

 

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod