Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| -3°C

Spravodajstvo

Pred voľbami sľubovali nové trhovisko, zatiaľ sa ho Žilinčania nedočkali

Moderné trhovisko v Žiline už roky absentuje. Ani po rokoch sa nič nezmenilo, aj keď existuje projekt na dočasné trhovisko na mieste, kde stojí dnes niekoľko stánkov. Na dôvody, prečo sa dodnes nič nepohlo sme sa opýtali na žilinskej radnici.  

15.05.2022 | 09:35

O tom, že Starý trh má v Žiline svoju tradíciu nie je potrebné diskutovať. Súčasný primátor Peter Fiabáne mal ako poslanec priestor trhoviska v roku 2018 ako jednu zo svojich priorít. Na mieste sa však nekonali žiadne významné zmeny. 

Vo svojom statuse na Facebooku sa primátor trhovisku venoval viackrát. „Vedenie mesta sa v roku 2016 rozhodlo, že ho chce zrušiť. Je fakt, že tento priestor nebol celkom pastvou pre oči. Spolu s kolegom poslancom Janom Ničíkom sme ale cítili, že trhovisko do centra Žiliny patrí. Preto sme počas roku 2017 absolvovali viacero stretnutí v snahe presvedčiť majiteľov pozemkov na Starom trhu, aby spojili sily, trhovisko zrenovovali a tak zachránili. Podarilo sa. Časť trhu čaká rekonštrukcia a premena na moderné, pekné, mestské trhovisko hodné Žiliny 21. storočia. Druhá časť pozemku je už dnes vyčistená a mesto prejavilo záujem o jej odkúpenie. Vzniká tu tak potenciál pre vznik krásneho verejného priestoru, parčíku s fontánou, miesto, kde si Žilinčania môžu oddýchnuť, v dosluchu živej atmosféry trhoviska. Ako poslanec urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby sme to dotiahli do konca a tento scenár sa naplnil. Opäť sa ukazuje, že keď my Žilinčania spojíme sily, vieme robiť super veci,“ písal v roku 2018 súčasný primátor.

PROBLÉMY S POZEMKAMI

Opýtali sme sa preto na dôvody. „Rekonštrukcia sa nekonala pre niekoľko dôvodov. Prvým boli majetkovo-právne vzťahy a druhým náročné procesy spojené s povolením stavby. Dnes je toto všetko úspešne za nami. Máme v rukách projektovú dokumentáciu, na ktorú je vydané stavebné povolenie. Návrh nového trhoviska vzišiel zo spolupráce Útvaru hlavného architekta mesta Žilina a Fakulty architektúry STU Bratislava. Výsledný projekt vychádzal z návrhu mladej  architektky Martiny Piatrikovej,“ povedal nám Vladimír Miškovčík, hovorca žilinskej radnice a doplnil, že konečná podoba projektovej dokumentácie je k dispozícii na stránke mesta a  vychádzala aj z potrieb, ktoré vyplývali z kandidatúry na Európske hlavné mesto kultúry 2026.


 

PROJEKT EXISTUJE

„V súčasnosti je už ukončené verejné obstarávanie na dodávateľa stavby, v rozpočte mesta sú vyčlenené potrebné financie, takže predpokladáme, že v dohľadnej dobe sa začne s prácami na novom a modernom mestskom trhovisku.“ Súťaž sa už uskutočnila a bola ukončená, ešte však nie je vyhodnotená. „Očakávame, že podpis zmluvy s víťazným uchádzačom – zhotoviteľom by sa mohol uskutočniť v júni. Lehota na zhotovenie diela bude následne 150 kalendárnych dní odo dňa odovzdania a prevzatia staveniska,“ doplnil Miškovčík.

 

 

Foto: Autorka, Archív mesta

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod