Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| -2°C

Spravodajstvo

Primátor Peter Fiabáne: Ak nebudeme zodpovední, tak pozitívne prípady v školách budú pribúdať

Katastrofickým scenárom v súvislosti s enormným rastom pozitívnych prípadov na severe Slovenska chce samospráva zabrániť. Mesto Žilina sa tak bude snažiť ešte dôslednejšie kontrolovať nariadené opatrenia, čo nám v rozhovore potvrdil primátor Žiliny Peter Fiabáne.

18.03.2021 | 14:45

Žilinu čakajú ťažké časy. Aké efektívne a rýchle opatrenia sa dajú okamžite urobiť, aby sa predpokladaný nárast prípadov zastavil?

Najdôležitejšie a najťažšie rozhodnutie bolo, že sme zavreli školy a škôlky a sprístupnili ich výlučne pre kritickú infraštruktúru. Monitorujeme situáciu s ľuďmi bez domova, v mestskom karanténnom zariadení máme jedného občana. Pravidelné testovania vykonávame aj na Bratislavskej ulici. Mestská polícia pravidelne kontroluje dodržiavanie opatrení priamo v uliciach mesta či v súkromných prevádzkach.

Uvažujete o tom, že školy budú minimálne do Veľkej noci zatvorené?

Rozhodnutie o otvorení škôl závisí od aktuálnej epidemickej situácie, ktorú vyhodnocuje v pravidelných týždňových intervaloch pandemická komisia okresu. Plne si uvedomujeme, že zamestnaným rodičom prijaté preventívne opatrenia spôsobujú problém. Na druhej strane, z dôvodu ochrany zdravia a životov sme ich po odporúčaní Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a Okresného pandemického strediska v Žiline museli prijať. Je potrebné si uvedomiť, že v prípade pozitívneho prípadu u dieťaťa sú v povinnej 14-dňovej karanténe aj všetci príslušníci žijúci v spoločnej domácnosti. To sa týka aj prípadu, ak bolo dieťa v kontakte s pozitívnym dieťaťom, teda ide o blízky kontakt, na ktorý sa tiež vzťahuje 14-dňová karanténa. Ak nebudeme zodpovedne konať, môže sa stať, že pozitívne prípady v školách budú pribúdať a väčšina produktívnej populácie zostane v nútenej 14-dňovej karanténe, ale už podľa nových opatrení, bez možnosti nákupu a vychádzania. Nesmierne dôležité je pre nás v tejto chvíli zachovanie chodu strategických podnikov, aby nedošlo k situácii zastavenia nepretržitých prevádzok, čo sa podarí len znížením pozitivity na území okresu. Ak sú obaja rodičia zamestnancami strategického podniku, zabezpečíme, aby ich dieťa bolo umiestnené do školy, nakoľko si uvedomujeme, že aj v týchto podnikoch je nedostatok zamestnancov  z dôvodu pandémie.

Aká je komunikácia s regionálnym hygienikom? Predostrel vám už nejaké návrhy riešení? 

Komunikácia s regionálnym hygienikom aj s pandemickou komisiou a Okresným úradom Žilina je veľmi dobrá. V poslednom období komunikujeme na dennej báze. Mesto Žilina sa riadi usmerneniami a odporúčaniami okresnej pandemickej komisie, v ktorej má zastúpenie aj regionálny hygienik.

Bude v meste počas dňa viac mestských policajtov? Napríklad na frekventovanom Bulvári, kde to neraz vyzerá tak, že sezóna kávičiek je v plnom prúde?

Mestskí policajti pravidelne monitorujú a kontrolujú dodržiavanie aktuálnych protipandemických nariadení nielen na Bulvári, ale aj v celom meste.

Neuvažujete aj nad lokálnym lockdownom, o čom v našom rozhovore uvažuje pre Žilinu Ivan Bošňák?

V prípade, že si to situácia vyžiada a pandemické čísla sa budú zhoršovať, sme pripravení v koordinácii s regionálnym hygienikom a pandemickým strediskom na okresnom úrade pristúpiť k lokálnym, prísnejším opatreniam na zamedzenie šírenia koronavírusu. Opatrenia môžeme prijímať akékoľvek, ak sa vždy nájdu jednotlivci, ktorí ich budú arogantne porušovať, tak sa z tejto zlej situácie tak ľahko nedostaneme a za chyby nezodpovedných občanov budeme potrestaní všetci.

 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: mesto Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod