Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 19°C

Zaujalo nás

Prvý betlehem vznikol pre 800 rokmi. Pozrite si rôzne výstavy betlehemov v okolí

Jasličky neodmysliteľne patria k Vianociam a tento rok sa na celom svete oslavuje 800. výročie prvého betlehema, ktorý postavili v talianskom mestečku Greccio v roku 1223. V Žiline a v Radoli si budete môcť pozrieť jedinečné výstavy.

02.12.2023 | 10:05

CVČ Strom pri Farnosti Dobrého pastiera v spolupráci s ďalšími organizáciami si tento rok v predvianočnom čase pri príležitosti 800. výročia prvého betlehema pripravilo Výstavu betlehemov „Greccio 2023“. Ide o výrobky z celokrajskej Súťaže o najkrajší betlehem „Greccio 2023“. Súťaž vyhlásili na konci augusta 2023, záujemcovia sa mohli prihlasovať v rámci jednotlivých tém a vekových kategórií (od 8 do 12 rokov, od 13 do 18 rokov a nad 18 rokov). Ako témy boli určené betlehemy z dreva, z drôtu, keramiky, cesta (medovníkového alebo slaného), z textilu (šitie, paličkovanie, vyšívanie, viazanie uzlov, plstenie,...) a betlehemy ostatné, kde patrili materiály ako šúpolie, prútie, sušené plody, slama, koža, včelí vosk, prípadne rôzne kombinácie materiálov.

Trojčlenná odborná porota 20. novembra hodnotila 50 súťažných prác. Slávnostné oceňovanie výhercov a vernisáž výstavy sa uskutoční 30. novembra. Okrem súťažných betlehemov budú vystavené aj nesúťažné jasličky z dreva, drôtu, keramiky, cesta, textilu a iného prírodného materiálu.

Výstavu si záujemcovia následne budú môcť pozrieť od 1. do 8. decembra v Diecéznom centre na ulici Jána Kalinčiaka č. 1 v Žiline v pracovných dňoch od 7.00 do 15.00 hod. Betlehemy potom premiestnia do novootvorenej výstavnej siene u kapucínov na Mariánskom námestí, kde si ich verejnosť môže pozrieť od 10. do 21. decembra, denne od 10.00 do 12.00 hod a poobede od 15.00 do 19.00 hod.

Výstava v Makovického dome

V Krajskom kultúrnom stredisku Žilina je súčasťou výstavy Čias vianočný ukážka netradičných betlehemov z dielne Žilinčana Jozefa Práznovského, ktorý sa výrobe betlehemov venuje už takmer 25 rokov. Prvé jasličky vytvoril v roku 1999. Na ich výrobu používa rôzne materiály: hlinu, drevo, ryžu, zemiak, kokosový orech, stromovú kôru, rybie kosti z vianočného kapra, šupiny z korytnačky a rôzne ďalšie. Výstava je sprístupnená verejnosti od 4. do 20. decembra 2023.

V Kaštieli v Radoli

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo v expozičných priestoroch renesančného Kaštieľa v Radoli výstavu „K Ježiškovi do Betlema pôjdeme ...“, ktorá predstaví betlehemy zo zbierok Kysuckého múzea. Vystavené exponáty sú vyrobené technikou vyrezávania z dreva, zo šúpolia, zo sadry, vosku, cínu a papiera. Niektoré betlehemy budú môcť návštevníci vidieť po prvýkrát. Výstava potrvá do 25. februára 2024 a jej autorom je etnológ – kurátor Kysuckého múzea Alojz Kontrik. Najstarším vystaveným exponátom je papierový betlehem zo začiatku 20. storočia, ktorý bol získaný v roku 1986 v Turzovke. Zaujímavý je drevený betlehem, ktorý zhotovil umelecký stolár František Tabaček z Kysuckého Nového Mesta pre svoje deti na Vianoce v roku 1939. Pozoruhodný voskový betlehem venovala Kysuckému múzeu v roku 2013 Jarmila Šusteková (rodáčka z Čadce) pôsobiaca v Slovinsku. K výstave sú pripravené aj tvorivé dielne pre školy – vitrážové pohľadnice s vianočným motívom.

800-ročná tradícia

Za zakladateľa tradície vianočných betlehemov sa považuje sv. František z Assisi, ktorý v predvečer Božieho narodenia v roku 1223 inštaloval scénu narodenia Ježiška v lesnej jaskyni pri dedinke Greccio v talianskom regióne Umbria. Betlehemy sa postupne dostali do kostolov, neskôr sa presunuli do súkromných obydlí a až do rozšírenia vianočných stromčekov v 19. storočí boli ústredným symbolom Vianoc. Stavanie betlehemov sa všeobecne rozšírilo a vyvrcholilo začiatkom 20. storočia. V Greccie dnes nájdete výstavu betlehemov z celého sveta.

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: Alojz Kontrik, Kysucké múzeum

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod