Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 3°C

Spravodajstvo

Psychológ radí Žilinčanom: Neúčasťou na cintorínoch sa nič nedeje, neviažme sa na konkrétny deň

Koronakríza nielen na Slovensku dokazuje, že obyčajné momenty sa neraz stávajú vzácnymi. Jedným z nich v tomto období je návšteva cintorínov, na ktoré je uvalený zákaz v rámci nariadení vlády. Ako sa s týmito situáciami vyrovnáva naše vnútro, sme sa pýtali žilinského psychológa Františka Skokana (64).

04.11.2020 | 11:09

Ako sa dá vyrovnať a prijať to, že Pamiatku zosnulých sme si nemohli dôstojne uctiť na cintorínoch?

Aj ja si uvedomujem, že je to tradícia, avšak pamiatku hocikoho si môžem uctiť hocikedy, nie sa viazať na konkrétny deň. S opatreniami slovenskej vlády sa tradícia neruší, ona bude určite pokračovať. Možno si len povedať, že o týždeň alebo dva môžem ísť zapáliť sviečku svojim drahým, ktorí už nie sú na svete. Návštevy cintorínov bývajú úzko spojené aj s návštevami príbuzných, toto tiež nebude v tomto období uspokojené a musíme to prijať. 

 

Mnoho ľudí však na cintoríny išlo položiť vence či zapáliť sviečku. Aké ťažké je nájsť rovnováhu medzi svetskými zákazmi a potrebou ísť si uctiť svojich blízkych?

Cintorín je v tomto čase miestom, kde sa stretávali ľudia a zároveň praje vírusovým ochoreniam počasie. To sú problémy návštev cintorínov, hoci videli sme návštevy výlučne s autom v nočných hodinách. Opäť zdôrazňujem, že našou neúčasťou na hroboch sa nič nedeje a pôjdeme tam vtedy, keď to situácia umožní.

 

Pôsobíte v Žiline, aké problémy najviac trápia Žilinčanov?

V tejto situácii sa dejú veci, ktoré sú potrebné, avšak ľudia nevedia cez svoje emočné nastavenie spracovať množstvo nových informácií. Týka sa to strachu o život, preto sa potom vyskytuje aj veľa negatívnych hodnotení, strachu či vzdorovitých reakcií. Doba si vyžiadala rýchle riešenia, len sa zabudlo, že ľudia to nevedia tak rýchlo spracovať, ako ja hovorím, cez tú našu „emočnú ranu“. Potom by sa nám ľahšie prijalo racionálnejšie riešenie aj v súvislosti s víkendovým testovaním.

 

Cítite značný nárast klientov oproti minulému roku?

Predtým ľudia menej riešili takéto starosti, napríklad aj s Pamiatkou zosnulých. Akoby dávali seba bokom, teraz sa to zmenilo aj so strachom o ľudský život. Skôr potrebujú emočnú a racionálnu podporu v týchto situáciách.

 

Z každej strany počúvame všeliek na všetko, aby bol človek vždy pozitívne naladený. Je to vôbec možné?

To sa nedá. Prežívame rôzne starosti a sme veselí, ale aj smutní. Nemôžeme však vidieť veci len čierno, môžeme to vidieť v modrom, žltom alebo červenom. Potom ten svet vidíme rôzne. Avšak nikdy nemôžete rozkázať, že buďte pozitívne naladení, lebo to jednoducho nejde. Každý človek prežíva rôzne veci, ktoré majú dopad na celkovú situáciu. Ak neviem vyriešiť základné potreby, tak ťažko budem pozitívny. Tieto reči sú ideálnou predstavou, no realita je iná. Možno si potrebujeme začať viac overovať informácie, lebo hľadáme rýchle riešenie bez trpezlivosti a spôsobuje to veľa problémov. Niekedy treba aj päťkrát niečo skúsiť, aby nám to v živote vyšlo.

 

Žijú Žilinčania pokojný život alebo v meste cítiť podľa vás nejaké napätie?

To sa nedá hodnotiť. Nevnímam rozdiel medzi občanmi iných miest. Napríklad v tejto situácii je strach zo života všade rovnaký, či ste zo Žiliny alebo z Bratislavy.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív čas.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod