Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 2°C

Spravodajstvo

Radnica predstavila projekt nového Bulváru, ľudia mali pri diskusii výhrady  

Mesto Žilina zorganizovalo stretnutie k vysvetleniu projektu rekonštrukcie Bulváru a k riešeniu verejného priestoru medzi ulicami Mostná a Fándlyho. Nie všetko, čo do projektu zakomponovali, sa stretlo s pozitívnym ohlasom.    

04.05.2022 | 15:47

 

Stretnutie sa uskutočnilo v piatok 29. apríla vo veľkej zasadacej miestnosti Mestského úradu v Žiline a prišlo naň množstvo Žilinčanov. Na mieste zhotoviteľ predstavil projekt a bol aj priestor na otázky od obyvateľov. Hlavným zámerom je zmeniť túto časť mesta na pešiu zónu bez prístupu áut, čo by skomplikovalo život ľuďom, ktorí autami prichádzali do vnútroblokov práve z hlavnej ulice na Bulvári.

ZRUŠENIE PRÍSTUPU

„Zrušenie vstupov do vnútroblokov je podľa mňa určite otázkou riešeného územia. Akonáhle vjazdy do vnútroblokov odstránite, tak pre nás rezidentov sa stanú nepoužiteľné. My už dlhodobo na Bernolákovej ulici máme problém s tým, že komunikácia je príliš úzka. Zokruhovanie vnútrobloku je nepriechodné. Ja si neviem predstaviť, kde sa budú autá otáčať. Nedávno mesto robilo odvoz veľkokapacitného odpadu. Bol tam umiestnený kontajner a druhou stranou sa nedalo vyjsť. Čo v takých prípadoch? Ak zruší mesto výjazd z hlavnej ulice, tak celá doprava bude vedená len jednosmerne. To bude spôsobovať problémy. Výjazd je v kopci a už teraz tam vznikajú kolízne situácie,“ povedal niekoľko argumentov obyvateľ Bulváru s tým, že poradil prítomným, aby sa po tejto časti mesta prešli vo večerných hodinách. „Keď budete dopravu smerovať do vnútroblokov, tak pre nás sa stane nepoužiteľné. Budú sa nám tu motať autá a priestor bude presýtený dopravou. Rozumiem tomu, že chcete z Bulváru pešiu zónu, ale prihliadajte aj na tých, ktorí tam bývajú a žijú,“ povedal o svojich požiadavkách.  

PEŠIA ZÓNA BEZ ÁUT

Na stretnutie prišiel aj primátor Peter Fiabáne. „Dnes máme po celej Európe množstvo projektov, kde frekventované zóny s množstvom áut sa zmenili na verejné priestory bez akéhokoľvek prístupu a sú to živé miesta, kde sa ľudia stretávajú, chodia do obchodov. My sa snažíme, aby z Bulváru sa stal takýto priestor. Ak je cena za toto, že nebudete môcť vstúpiť do vnútroblokov priamo z Bulváru, ale budete si to musieť obísť, tak ja si myslím a som presvedčený, že je to dobrá cena. Ale nedokážeme meniť mesto k lepšiemu bez toho, aby sme zvyky, ktoré máme v sebe, neprelomili. Snažíme sa to robiť moderne, ale rozumiem aj obavám,“ povedal primátor.

 

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod