Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 5°C

Zaujalo nás

Rajeckí kamzíci majú za sebou prvý rok turistiky

V našom najbližšom kúpeľnom mestečku už rok funguje nový turistický klub. Kamzíci, ako sa členovia klubu nazvali, stihli zdolať už niekoľko známych i nemenej známych turistických „olympov“. Ako sa im momentálne darí a aké majú plány na najbližšie mesiace?

29.03.2020 | 15:00

Klub slovenských turistov (KST) Kamzík Rajecké Teplice bol založený prvou ustanovujúcou schôdzou, ktorá sa konala vo februári minulého roka. Na začiatku ho tvorilo len zopár jednotlivcov, ktorí sa združili okolo zakladajúceho člena, nadšenca pre turistiku Michala Hucíka. Dnes sa ich rady rozšírili niekoľkonásobne.

„Keď som prišiel s myšlienkou založiť klub, predostrel som ju medzi 5 – 6 známych. Postupne sa k nám pridávali ďalší záujemcovia a v podstate počas celého minulého roka ma niekto kontaktoval, kto chcel byť členom nového klubu KST. K dnešnému dňu máme 32 členov, z čoho som sám veľmi prekvapený, aký záujem to vyvolalo. Dôležité je povedať, že niečo podobné tu v regióne Rajeckej doliny asi chýbalo, pretože sa k nám pridávajú ľudia aj z okolia Rajeckých Teplíc, hoci náš klub sídli práve v Rajeckých Tepliciach,“ rozpráva zakladateľ rajeckých kamzíkov Michal Hucík.


Prvý rok nad očakávania

Vekové zloženie klubu je rozmanité, tvoria ho prevažne mladí ľudia, ale nájdu sa medzi nimi aj deti či staršie ročníky. Ako vysvetľuje Michal Hucík, nie je dôležitá fyzická kondícia, ale to, že si ako partia sadli. Ako hodnotí prvý rok pôsobenia?

„Povedal by som, že prvý rok bol nad očakávania. Pochodili sme zopár kopcov v našom okolí v Malej Fatre, ale boli sme aj na Štiavnických vrchoch a v Tatrách. Zorganizovali sme našu hlavnú turistickú akciu Nočný výstup na Martinské hole. Veľmi zaujímavý bol aj spoločný výstup na Žibrid v spolupráci s obcou Kľače. Myslím si, že na začiatok veľmi dobré a nehovorím, koľko nás toho ešte čaká.“

Turisti z novovzniknutého klubu sú plní nadšenia, preto sa nemožno diviť, že doma nevedia obsedieť a aktívni sú celoročne. Od začiatku roka absolvovali niekoľko zimných výstupov či prechodov, všetky viac-menej v blízkom okolí.

„Najbližšie chceme urobiť spoločný výstup na Hnilickú Kýčeru, niekedy v období Veľkej noci, ale uvidíme, ako sa aktuálna situácia (s COVID-19) vyvinie. Celkovo na tento rok máme pripravený zaujímavý plán akcií a nie všetky budú len o klasickej turistike, takže členom prinesieme niečo nové. Navyše sa nám podarilo získať dotáciu od mesta Rajecké Teplice, takže plánujeme zrevitalizovať určité rekreačné zóny v blízkosti (cyklo)turistických chodníkov,“ prezrádza Michal Hucík.


A ktorý doterajší turistický výstup bol pre nich najväčším zážitkom?

„Pre mňa osobne to bol jednoznačne Nočný výstup na Martinky. Minulý rok sa potvrdil trend a zas nás bolo o niečo viac. Rastúci záujem ma teší, možno raz pôjdeme aj plný autobus (úsmev). Je to atypická akcia a keď vyjde počasie, je to naozaj zážitok,“ dodáva Michal Hucík, hlavný organizátor Nočného výstupu na Martinky.

Foto: archív KST Kamzík RT

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod