Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -0°C

Šport

ROZHOVOR - Igor Krško pred štartom jari v oblastnom futbale: Vždy je lepšie mať deti na ihriskách

Futbalová sezóna 2022/2023 sa po dlhom zimnom spánku prebudí už tento víkend, keď na programe je prvé jarné kolo na úrovni regionálneho či oblastného futbalu. Novinky z Oblastného futbalového zväzu Žilina sme mapovali s jeho predsedom Igorom Krškom (52).

25.03.2023 | 12:50

Všetky tímy v oblastných súťažiach mužov pokračujú aj na jar?

Oficiálne ešte nemáme potvrdené, ale zástupcovia Zbyňova mediálne deklarovali, že nevedia dať dokopy dostatočný počet hráčov. Ostatné mužstvá by mali nastúpiť, čo je dobré a podarí sa nám to udržať. Dnes nie je najväčší problém s financiami, ale počtom hráčom a tu sme nastúpili cestu venovať sa mládeži. Pri trpezlivosti na úrovni klubov, zväzov, rodičov a aj samospráv nastane čas, keď detičky budú hrávať za dospelých.

 

Kľúčová bude opäť pomoc od samospráv?

Verím, že čo najmenej klubov na dedinách postihne osud zániku, pričom chcem poprosiť samosprávy, aby futbal vo svojich obciach naďalej podporovali. Sú hlavným sponzorom na dedinách, no máme všetci obavy, že pri škrtoch v rozpočtoch doplatia na to hlavne kultúra, šport a rôzne dobrovoľnícke organizácie. Bohužiaľ, máme síce zákon o športe, ale vždy ide o to, koľko peňazí do systému nalejete. Ak ich má nedostatok už teraz, s tým zreteľom, že všetky životné náklady išli hore a spomínané financie úmerne do systému nenarastajú, tak stále tu tento problém bude.

 

Nebojíte sa, že hráči postupne skončia, lebo budú musieť prioritne živiť rodiny?

Samozrejme, samotní hráči sú aj určitou mierou sponzormi klubov. Robia to zadarmo, ale upriamim v tejto otázke pozornosť inde. V živote potrebujete určitý relax, nejakú hybnú silu, aby sme zvládali svoje povinnosti bežného dňa a práve mnoho ľudí považuje za túto silu futbal. Určite môže nastať ešte väčší odliv hráčov, lebo budú nútení ísť za prácou. My nevieme, čo nám prinesie budúcnosť, ale som životný optimista a určite sa nájdu praví „futbaloví blázni“.

 

Dlhodobo kladiete dôraz na prácu s mládežou. Je váš zväz v tomto smere výstavnou skriňou na Slovensku?

Obrovská poklona pred každým, kto robí s deťmi. Máme 70 tímov prípraviek, 35 tímov mladších žiakov a teda základňa je výborná. Potrebujeme, aby kluby to pri prvých problémoch nevzdali. Tie v tomto čase vinou rôznych kríz nastanú, ale apelujem na všetkých, aby si uvedomili dôležitú vec. Vždy je lepšie mať deti na ihriskách a v telocvičniach, než ich mať hocikde inde, kde potom riešime následky toho, že sa im nevenujeme. Nikdy nie je dobré, ak naše deti sklznú do zlých vôd a sami dobre vieme, že tých bočných vplyvov je dnes viac ako neúrekom.


 

 

Aká je vaša prognóza pred štartom jari v prípade postupov a zostupov?

Prvá vec je tabuľka po jeseni, druhá je otázka financií a hráčov. Treba hrať do posledného kola, lebo pokojne sa môže stať, že vo vyšších súťažiach sa nejaký tím neprihlási. Nemusí postupovať len prvý, zaujímavé môže byť aj tretie miesto. Nie je tajomstvom, že každý klub a každá obec bude po sezóne prehodnocovať ako ďalej v spomínaných otázkach hráčov a financií.

 

Situácia s rozhodcami sa zlepšila?

S potešením konštatujem, že rozhodcovia v oblasti pribudli. Rád by som pochválil chlapcov z komisie rozhodcov, pretože na poslednom seminári bola účasť 65 rozhodcov. Netreba mať ružové okuliare, lebo chlapci to skúsia a niektorí aj odídu. Verím, že sa nám tých mladších podarí udržať čo najviac.

 

Už sa nestane čierny scenár z úvodu tohto ročníka, keď zápasy museli rozhodovať laici?

To bolo maximálne v troch zápasoch. Laici rozhodovali klubom, ktorí nemajú žiadneho rozhodcu, teda tí, ktorí najviac kričali na to, že im rozhodca nerozhoduje, tak nám nepomohli, aby rozhodca za daný klub rozhodoval, pretože každý má nejakú klubovú príslušnosť. Téma rozhodcov tieto kluby nezaujíma, len kričia, ak ich zápasy sú bez delegácie.

 

Ste aj podpredsedom komisie rozhodcov na celom Slovensku. Vy už máte dostatočný nadhľad pri národnom folklóre analyzovať ich chyby verejnosťou?

Ak hráč nedá penaltu, tak rozhodca spraví chybu. Podstatné je, že či bola úmyselne, alebo zlyhal ľudský faktor. Toto je problém slovenskej mentality, lebo za všetkým hľadáme hocičo iné, len nie to, že človek môže pochybiť.

 

To znie až priam idylicky, akoby neexistovala žiadna korupcia vo futbale. Existuje, nie?

Dávate mi ťažkú otázku, nech sa každý pozrie do zrkadla od rozhodcov, hráčov až po funkcionárov. Oni nech povedia, či vymizla. Nemôžem za nikoho hovoriť, ale ak by som mal ja podozrenie, tak som povinný podľa zákona o tom informovať príslušné orgány. Zoberte si zápas Fortuna ligy Banská Bystrica – Dunajská Streda (2:3), bola tam fatálna chyba rozhodcu pri neuznanom góle a teraz čo? Viac ako polovica národa si myslí, že to bola korupcia. Ja zas verím, že to bola hlúpa školácka chyba a to je zas o našej slovenskej mentalite. Zase chceme hľadať niečo iné, než je samotná skutočnosť.

 

Čo robiť lepšie, aby tento nelichotivý jav večného pochybovania skončil?

Máte dojem, že si vážime jeden druhého? Futbal je obraz spoločnosti, pokiaľ si nebudeme vážiť toho druhého, aj keď má odlišný názor, tak sa nepohneme ďalej. Stále tu budú nejaké predstavy, že všetko sa deje so zlým úmyslom.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod