Žilinský Večerník

8. máj 2024 | Ingrida
| 7°C

Šport

ROZHOVOR - Tréner Jaroslav Hynek hodnotí slovenskú ligu: Lepšia žilinská umelá tráva než michalovské blato

Futbalová sezóna 2022/2023 z pohľadu žilinského futbalu dopadla výborne. Mladý tím sa prebojoval do pohárovej Európy a znova si otestuje svoju kvalitu v medzinárodnej konfrontácii. Prvú sezónu na Slovensku má za sebou aj hlavný tréner Jaroslav Hynek (47).

06.06.2023 | 21:20

Vyšla celá sezóna z vášho pohľadu až nad očakávania?

Vedeli sme, že keď sa nám podarí urobiť zmeny v realizačnom tíme i v tréningovom modeli, tak môžeme byť úspešní. V lete to bolo 3-4-3 v ofenzíve, v zime s herným variantom na troch stopérov. Tých zmien bolo pomerne dosť, ja som určitým spôsobom neočakával, že to dopadne až takto. Hráčom sme postupne pridávali veci, nakoniec to vyšlo do týchto krásnych momentov. Všetci však vedia, že to bolo vo veľkých vlnách, mali sme dve dlhé série prehier. Avšak v rozhodujúcich momentoch sme reagovali dobre, spomeniem záver základnej časti a domáca výhra nad Skalicou, potom Ružomberok a Liptovský Mikuláš. Dostávali sme inokedy veľa gólov, ale v kľúčových zápasoch, ako aj v baráži sme inkasovali menej, kde sa ukázala kvalita defenzívy. Úprimne, v takýto úspech som na začiatku sezóny neveril.

Kedy ste začali mať vnútorný pocit, že môže to vypáliť až do pohárovej Európy?

Tím postupne ukazoval kvalitné nastavenie a charakter. Chalani hrajú dlhodobo ťažké zápasy – či už v klube alebo na reprezentačnej úrovni, do toho rátajme aj úspešné počínanie v mládežníckej Lige majstrov. Sami v sebe si potvrdili, že majú potenciál. Určité fázy neboli ľahké, do záveru sezóny sme išli s hráčmi, čo toho neodohrali veľa, ale ukázal sa skvele nastavený tréningový proces. Prinieslo nám úspech ako výborne pracujeme s trénermi projektu béčka i celej mládeže. Zoberte si takého Xaviera Adanga, barážové zápasy zvládol na úrovni a to je v mužstve len od minulého septembra.

Pokračujete ďalej pri tíme?

Mám platnú zmluvu, no zatiaľ sme sa nebavili o ďalšej spolupráci. My komunikujeme s vedením priebežne a ja osobne cítim podporu. Verím, že sa nebudeme baviť o zmene trénera, ale budeme pokračovať ďalej. Nejaké zmeny sa rozbehli v zime, dostávame spätnú väzbu a v tom je sila Žiliny, že podnety nikdy neupadnú. Pre nás trénerov je to motivácia stále na niečom pracovať, premýšľať a niečo rozvíjať. Cítim podporu a verím, že v Žiline zostanem.

Budete požadovať od vedenia príchod skúsenejších hráčov, keď vás čakajú náročné zápasy na medzinárodnom fóre?

Už som niekedy v minulosti hovoril, že pán majiteľ nikdy nepovedal, že si nikoho nemôžem do tímu priviesť. Vždy je to na vyhodnotení kádra, potreboval som ho poznať a na začiatku sezóny tých zmien bolo veľa. Hlavne v zime sa nám to podarilo stmeliť, v tíme sú traja hráči s veľkými skúsenosťami a mohli by nám pomôcť.

Tréner majstrovského Slovana sa vyjadril, že ak Žilina zostane pokope, tak môže útočiť pokojne na titul. Je to podľa vás reálne tvrdenie?

Sme radi, že nás ostatní tréneri v lige takto vidia. My sami vidíme, že títo hráči majú potenciál. Ja som si po mojom príchode napísal na tabuľu, že nás znova čaká pohárový režim. Samozrejme, netušil som, že to bude hneď prvý rok, ale naša práca k určitému výsledku smeruje. Verím, že sa pripravíme na nový súťažný ročník tak, aby sme zvládli Európu, vstup do sezóny a bude náročné krotiť eufóriu. Všetko sa ukáže v zápasoch, potrebujeme minimalizovať zranenia, byť pripravení a koncentrovaní.


 

Máte za sebou prvú kompletnú sezónu na Slovensku, aká je kvalita tunajšej ligy?

Každá liga má špecifiká, slovenská súťaž je náročná od fanúšikovských prostredí až po jednotlivé terény hracích plôch. Na mnohých ihriskách sa nedá hrať futbal, v tomto kontexte ma mrzí, že sa tu bojuje proti umelým trávam. Podľa mňa je lepšie hrať v Žiline na „umelke“ ako na michalovskom blate. Chválim model ligy, kde je základná časť, nadstavba a stále sa o niečo hrá. Pre potenciál mladých hráčov je táto liga sledovaná a je tu dosť mecenášov, čo dajú do futbalu pomerne veľké peniaze a určitým spôsobom tomu s dávkou trpezlivosti veria.

 

LETNÁ PRÍPRAVA KLOPE NA DVERE 

Futbalisti MŠK Žilina odštartujú skrátenú letnú prípravu na novú sezónu spoločným zrazom 19. júna. V nej po siedmich rokoch pocestujú na sústredenie opäť do rakúskeho Windischgarstenu, kde ich čakajú zaujímaví súperi. Príprava teda bude rýchla, no v klube veria, že o to kvalitnejšia a Šošoni ju zúročia pri ostrom štarte novej sezóny 13. júla hneď v 1. kvalifikačnom kole Európskej konferenčnej ligy.

20. 6. žreb 1. kvalifikačného kola UECL

24. 6. Považská Bystrica – Žilina (výkop bude upresnený po začiatku prípravy)

28. 6. FC Trinity Zlín – Žilina 

1. – 9. 7. Sústredenie Windischgarsten

13. 7. Prvý zápas 1. kvalifikačného kola UECL

15. 7. FC Baník Ostrava – Žilina

20. 7. Odvetný zápas 1. kvalifikačného kola UECL

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: cvak.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod