Žilinský Večerník

3. máj 2024 | Galina
| 19°C

Šport

ROZHOVOR - Tréner Vlkov Ernest Bokroš: Postupom do extraligy chcem urobiť radosť celej Žiline

Žilinskí hokejisti potvrdili v základnej časti Slovenskej hokejovej ligy úlohu favorita a do vyraďovacej fázy pôjdu z prvého miesta. Tento scenár sa zopakoval už po štvrtýkrát v rade, no tú pomyselnú postupovú bodku má aktuálnu sezónu dosiahnuť ostrieľaný trénerský matador Ernest Bokroš (64). Čo rozhodne o postupe do extraligy, nám prezradil v tomto exkluzívnom rozhovore.

07.03.2024 | 11:43

Šesť mesiacov súťažných stretnutí ubehlo ako voda, je Žilina pripravená na play-off?

Prišiel som do dobre fungujúcej organizácie na čele s majiteľom, ale aj ostatnými členmi klubu. Trénerský tím so mnou na čele dostal určitú dôveru, ale musíme ju potvrdiť požadovaným výsledkom. Celý svoj čas venujem len Žiline, pripravujeme mužstvo organizačne, systémovo a disciplinovane do play-off. Som rád, že sme posilnili tím a verím, že v prípade zranení či chorôb budeme na každom poste výborní. Urobili sme maximum, teraz budeme ladiť presilové hry, ktoré nám dlhodobo nešli, a robíme v nich menšie zmeny. Najväčšia previerka príde počas samotných zápasov, kde pôjde „o život“.

Nie je pre vás ako trénera s bohatým životopisom pôsobenie v prvej lige ako krok dozadu?

Je úsmevným paradoxom, že moju jednu sezónu v prvej lige z čias Martina ukončila pandémia práve zápasom play-off v Žiline a sezóna sa nedohrala. Mám už skúsenosť s touto súťažou a viem ju aj zhodnotiť. V prvom rade po oslovení majiteľa som necítil nič dehonestujúce na tom, že mám ísť pracovať do organizácie v prvej lige. Chcem niečo dokázať, podujal som sa na tom a všetci vieme, že tri roky sa Žiline nepodarilo postúpiť. Žilinský fanúšik by si po tých rokoch sklamania zaslúžil pocit radosti.

Aká je kvalita Slovenskej hokejovej ligy, sú pravdivé chýry o tom, že každým rokom rastie?

My máme najväčší cieľ a na tom dlhodobo poctivo pracujeme. Nechcem nikoho znevažovať, no podľa mňa v ostatných kluboch s výnimkou Prešova a možno ešte jedného klubu to tak nefunguje. Žilina drží všetko na profesionálnej úrovni od ekonomickej, materiálnej a športovej stránky. My celú sezónu fungujeme v extraligovom režime, a to sa musí niekde prejaviť. Vždy sa to prejavilo v dlhodobej súťaži, ako je základná časť, no teraz to chceme pretaviť aj do titulu vo „vyraďovačke“.


 

Je Prešov podľa vás najväčší súper Žiliny v boji o extraligu?

Áno, je to náš najväčší konkurent, v klube investovali veľa financií a stavili všetko na jednu kartu, keď sa posilnili v závere prestupového obdobia o šiestich hráčov. Nevynechal by som Topoľčany i Považskú Bystricu, Žiar nad Hronom má vynikajúceho brankára Petríka, tam môže prekvapiť hocikto.

Titul vyhrávajú obrany a nie útoky, vy ste preslávení disciplínou a organizáciou hry. Bude v boji o postup pre vás dominantnejšia pozorná defenzíva?

Sledoval som cestu tohto klubu v posledných sezónach a za tie tri roky bola Žilina naladená až príliš ofenzívne. Samozrejme, prišli zápasy, keď sa nedarilo, nepadli góly, a zrazu prišli momenty stres, panika. Toto aktuálne mužstvo je pripravené na ofenzívu i defenzívu. Vieme prehodiť systém kedykoľvek, hráči sú na to zvyknutí a budeme pripravení na každého súpera a situáciu, o tom som presvedčený. Čo sa nedá podchytiť, je hlava hráčov. Tam vám nepomôže žiadny psychológ a našou úlohou je, aby sme prípadné finále, kde sa najprv musíme dostať, neodohrali až na sériu sedem zápasov. Samozrejme, pre nás štvrťfinále a semifinále sú povinné postupy, no môže sa stať všetko, lebo je to šport.

Fanúšikovia sú vaším hnacím motorom, na prvú ligu ich chodí viac než dosť. Aj vás trénerov tento fakt napĺňa optimizmom?

Som z toho prekvapený, aj keď príde ten ultras, tak atmosféra je úžasná. Tréneri sú radi, lebo robia v hokejovom prostredí, a je to ako prísť do divadla. Na play-off príde zrejme ešte viac ľudí a je na nás, aby sme ľudí potešili. Čím? To všetci vieme, žilinskí diváci chcú vidieť oslavy postupu do extraligy.

Vy osobne máte po záchranárskych anabázach v Prešove či Liptovskom Mikuláši v Žiline pohodu?

Karta sa obrátila, teraz mám tím, ktorý hrá o titul, predtým to boli záchranárske starosti. Čo je pohodička? Ja som na štadióne vždy od pol ôsmej rána, cestou v podchode stretávam každý deň rovnaké tváre a už sa zdravíme. Chodím presne a domov idem medzi druhou a treťou hodinou, pričom nežijem v Trenčíne, ale som tu v Žiline, kde sa celý čas venujem len žilinskému hokeju.


 

Stále sa radíte medzi trénerov, ktorí vyžadujú disciplínu, či v Žiline ste sa za rok mierne zmenili?

Sú dva typy trénerov. Demokrati alebo tí, čo vyžadujú disciplínu. Ja som vždy bol na disciplínu, no dajte mi odpoveď, kto je vlastne dobrý tréner?

Podľa nás ten, ktorý má výsledky...

Bingo! Dobrý tréner môže byť demokrat, ale aj ten s disciplínou. Tréneri sa hodnotia podľa výsledkov, čo mne nik nemôže zobrať, i keď nechcem hovoriť sám o sebe. Ja si nedávam dlhodobé ciele, viete sám, že trénerský chlebík na Slovensku je ťažký. Je mi ľúto, že naši slovenskí tréneri vymierajú a mladí chlapci do toho nechcú ísť, lebo jednoducho nemajú istotu. Zahraničný tréner je dnes lepší než Slovák, neviem, asi sa sami podceňujeme. Ale to už je na inú tému...


 

Čo by ste popriali všetkým žilinským fanúšikom a našim čitateľom pred štartom play-off?

Nechcem prioritne dávať odkaz o hokeji, lebo predsa nie som už najmladší a viem sledovať život v súvislostiach. Doba sa posúva do nejakej čudnej fázy, lebo nám chýba viac pokoja, pohody či úsmevu. Spomínal som vám, že presne o pol ôsmej som na štadióne, a pri tej ceste vždy vidím usmievať sa len jedinú ženu a inak všetci sú komplet akoby nahnevaní, zamračení. Raz som tú pani aj oslovil s tým, že som rád, ako sa usmieva, a je jediná. Viete, ono toto kedysi bolo, že sa ľudia usmievali, stretávali, a teraz sa tvoria uzavreté komunity, zlaté časy sú asi za nami. Aby som zostal pozitívny, tak chcem Žilinčanom odkázať, že si musíme každý tú radosť urobiť asi sami. Preto ja chcem ako tréner urobiť postupom radosť celej Žiline, práve kvôli ľuďom než prioritne pre seba. V tom zachmúrenom živote im postupové oslavy môžu priniesť radosť.

Potom každé ráno budete chodiť aj vy poriadne vysmiaty?

Bohužiaľ, ja mám mimiku tváre, že som stále zamračený. U mňa je úsmev ojedinelý, ale určite bude radosť, ak sa to podarí. Viem sa radovať, ale skôr sa málo smejem. Opakujem, úspech chcem prioritne venovať celej Žiline, lebo táto organizácia sa o to pokúšala tri roky a vidím, koľko úsilia tomu venovali.

 

 

SHL - tabuľka po základnej časti


 1. Žilina        46    37    6     0     3     212:74      123 

  2. Prešov        46    24    5     7     10    186:127     89

 3. Topoľčany     46    24    4     5     13    175:143     85

 4. P. Bystrica   46    21    5     3     17    147:145     76

 5. Skalica       46    22    4     1     19    140:148     75

 6. Dubnica       46    18    6     5     17    128:128     71

 7. MK Slovan     46    19    3     4     20    133:119     67

 8. Žiar n. H.    46    19    3     3     21    145:145     66

 9. Pikes         46    14    5     5     22    130:158     57

10. Trebišov      46    16    3     3     24    138:175     57

11. Trnava        46    11    5     7     23    148:182     50

12. R. Sobota     46    11    1     6     28    121:180     41

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: cvak.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod