Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Kultúra

Skupina Nerez sa vracia

Zakladajúci členovia legendárnej skupiny Nerez Vít Sázavský a Zdeněk Vřešťál sa spojili so slovenskou speváčkou Luciou Šoralovou. Obnovená kapela vystupuje pod názvom NEREZ & LUCIA. Tento rok im vyšiel album Zlom na CD aj LP. NEREZ & LUCIA sa práve chystá na slovenskú časť turné. Položili sme niekoľko otázok zakladajúcemu členovi Nerez Zdeňkovi Vřešťálovi.

23.09.2019 | 12:08

Ako sa vám spolupracuje s Luciou?

Lucia je skvelá interpretka, ktorá má za sebou vystupovanie vo folklórnom súbore Lúčnica, účinkovanie v niekoľkých muzikáloch v Prahe a zaujímavý autorský album, ktorý vytvorila spoločne s Michalom Horáčkom. Spieva po slovensky i po česky, ale máme v repertoári aj piesne v rómskom jazyku, srbochorvátčine alebo hebrejčine. Je to skutočne výrazná osobnosť a dôvodom, prečo sme sa rozhodli obnoviť Nerez je najmä fakt, že aj ona píše vlastné piesne. Obnovilo sa tak základné trio, ktoré predtým fungovalo so Zuzanou navarovou. Dvaja autori a jeden aranžér. Šoralová a Vřešťál – a ich oponent Sázavský. Opäť máme dôvod hádať sa nad novými piesňami!

Nevstúpiš dvakrát do jednej rieky. To u vás neplatí?

Jasné, že platí. Zuzanu nikto nenahradí, to veľmi dobre vieme. Preto sme zmenili názov kapely na NEREZ & LUCIA. Chceli sme tak oddeliť éru so Zuzanou Navarovou od súčasnej podoby skupiny s Luckou. Život ide ďalej a my sme stále aktívni hudobníci a tvorcovia. S Vítkom Sázavským vystupujem už 40 rokova stále nás to baví. Pôvodná skupina Nerez sa rozišla po vzájomnej dohode v roku 1994. Zostali sme kamaráti. Rozišli sme sa s pragmatického dôvodu, robili sme to už len pre peniaze. Náš spoločný muzikantský život stratil tvorivú iskru, všade bolo vypredané, ale nápady sa stratili. Teraz sme stretli Luciu a jej živý prameň nás vyprovokoval k obnoveniu kapely pod novým názvom.

Na jeseň budete koncertovať na Slovensku. Kde všade vás uvidíme a na čo sa môžeme tešiť?

Začíname 30. septembra v Martine, pokračujeme 1. októbra v Žiline, kde zahráme v Mestskom divadle. Koncom októbra sa chystáme na východ a vystúpime v Prešove a v Košiciach. Cestou domov sa zastavíme v Nitre a naše turné skončí dvoma decembrovými koncertami v Novom Meste nad Váhom a v Trnave. V našom repertoári samozrejme nechýbajú zásadné piesne od Nerez ako sú Kočky, Tisíc Tisíc dnů mezi námi, Do posledního dechu alebo Javor. To by nám asi fanúšikovia neodpustili... hráme tieto piesne s láskou a s vedomím, že patria k nášmu rodinnému striebru. Chceme predstaviť aj náš nový album Zlom, takže zahráme aj rovnomennú titulnú pieseň, ktorá je zaujímavá svojim česko-slovenským rozmerom. časť textu napísala autorka Silvia Kaščáková a časť hudby Lucie Šoralovej som otextoval v češtine ja. Ďalšou unikátnou piesňou je Klec – čo je príbeh katolíckeho dievčaťa a židovského chlapca, ktorý sa odohráva tesne pred vojnou. K tejto piesni sme natočili aj videoklip. Celý program doplnia aj piesne k repertoáru Nerez a pôvodnej kapely Lucie Šoralovej La Alma.

Aké je obsadenie skupiny NEREZ & LUCIA? Alebo vystupujete len v triu?

To rozhodne nie. Okrem nás troch sú členmi kapely francúzsky kontrabasista a šarmantný chlapík Gregorian Brun, akordeonista a saxofonista so srbskými koreňmi David Lomič a multiinštrumentalista Robert Fischmann. Každý z nich ovláda hru na niekoľkých hudobných nástrojoch a všetci tiež spievajú. V lepšej skupine som zatiaľ nehral.

Cnie sa vám za Slovenskom, za naším publikom?

To mi hovorte! Chodím k vám veľmi rád a vlastne od začiatku mojej hudobnej kariéry tu každoročne absolvujem aspoň jednu koncertnú šnúru. Aj naša nová kapela je česko-slovenská, svojim obsadením aj repertoárom. Ste omnoho temperamentnejšie publikum a viete sa úprimne baviť. A my sti to u vás vždy užijeme do posledného dychu!

Autor: - r -

Foto: Archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod