Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 8°C

Spravodajstvo

Skvelá práca policajtov z Rajca: Na židovskom cintoríne mali vyčíňať deti

Polícia odhalila podozrivých vandalov, ktorí mali zničiť náhrobné kamene v Rajci. Ide o deti.

17.01.2020 | 14:34

Na židovskom cintoríne v Rajci poškodili neznámi vandali dvadsať náhrobných kameňov, dva z nich zlomili. Väčšina náhrobníkov pochádza z konca 19. a prvej polovice 20. storočia. Podľa predsedu žilinskej Židovskej náboženskej obce Pavla Frankla ich poškodili v období od 4. decembra do 22. decembra. Rajeckým policajtom sa podarilo vypátrať vandalov, ktorí sú podozriví z poškodenia hrobových miest. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ SR v Žiline Jana Balogová.

"Policajti z Obvodného oddelenia PZ v Rajci podľa po intenzívnom pátraní odhalili aktérov, ktorí poškodili 20 dobových náhrobných kameňov zo žuly a pieskovca na Židovskom cintoríne v mestskej časti mesta Rajec zv. Skotňa," uviedla Balogová. Poškodením náhrobných kameňov vznikla podľa policajnej hovorkyne škoda vo výške najmenej 5 000 eur.

"Podozrivými sú piati maloletí chlapci vo veku od 9 do 12 rokov z okresu Žilina. Policajti zároveň zistili, že motívom konania maloletých  neboli žiadne znaky rasovej, etnickej, či náboženskej neznášanlivosti, nenávisti voči inej skupine osôb alebo propagácia ideológie, ktorá by smerovala k potláčaniu základných práv a slobôd," doplnila žilinská krajská policajná hovorkyňa.

Foto: Žilina - Gallery

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod