Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 5°C

Spravodajstvo

Sokolíky z farskej veže rastú ako z vody

Vo veži Farského kostola je v týchto dňoch obzvlášť rušno. Začiatkom júna sa tu vyliahlo šesť mláďat sokola myšiara. Maličké sa tešia zdravému apetítu a pozornosti širokej verejnosti, ktorá ich sleduje cez web kameru.

24.06.2013 | 15:15

ŽILINA . Jeden z najmenších slovenských dravcov, sokol myšiar, zvykne hniezdiť vo voľnej prírode. Keďže mu ale ubúdajú možnosti žiť mimo ľudských obydlí, presúva sa aj do miest a obcí. V Žiline nájdeme niekoľko hniezd sokola myšiara v panelových domoch, v budovách bývalej PCHZ-ky, ale aj vo vežiach Farského kostola.

 


„Vo vežiach katedrály hniezdi sokol myšiar už niekoľko rokov. Je tu chránený pred dažďom aj predátormi. Je dostatočne vysoko, relatívne nerušený. Zvony mu neprekážajú, respektíve zvykol si na ne tak, že ich ani nevníma,“ rozpráva Eva Stanková z Občianskeho združenia Tilia.

 

 

I tento rok sa do farskej veže nasťahoval sokolí pár. Marienka a Janko, ako ich ornitológovia z OZ Tilia nazvali, si tu prišli založiť rodinku. Samička Marienka začiatkom mája zniesla šesť vajíčok, ktoré so samčekom Jankom striedavo zohrievali. Prvé mláďa sa vypýtalo na svet 3. júna, posledné 6. júna.

 


„Rastú ako z vody. Už sú staršie, tzv. prachové perie majú vyrastené a postupne sa im mení za nové. Minulý pondelok sme im dali ornitologické krúžky. Vtedy sme zistili, že najmladšie mláďa sa nevládze biť o potravu s ostatnými. Bolo malinké, s množstvom parazitov. Doslova nevládalo, tak sme ho zobrali načas do ľudskej opatery,“ vysvetľuje ornitologička.

 


Benjamín, nazvali ho Oliver, je skutočne veľký bojovník. „Kŕmime ho štyri dni a už pribral dvojnásobok. Keď sa pozviecha, vrátime ho naspäť do hniezda, aj keď je možné, že svojich súrodencov úplne nedobehne. Musíme to stihnúť dovtedy, kým tam budú aj ostatné mláďatá, aby rodičia naň nezabudli.“ dodáva Eva Stanková.

 


Mladé sokoly by mali hniezdo vo farskej veži opustiť začiatkom augusta. Istú dobu sa budú ešte k rodičom vracať späť, ale nakoniec sa každé poberie svojou vlastnou cestou. Ak by ste aj vy chceli byť svedkami toho, ako mláďatá rastú a osamostatňujú sa, navštívte stránku www.kukaj. sk, kde môžete sledovať priame prenosy rovno „zo spálne“ sokolej rodinky. Prednedávnom tu totiž nainštalovali aj vďaka pomoci ochotných sponzorov a ústretovosti žilinského biskupského úradu web kameru.

 

Michala Stehlíková

Snímka archív OZ Tilia

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod