Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 7°C

Spravodajstvo

Spoznajte Žilinu zhora aj zdola. Pozývame na zaujímavé historické prehliadky

Turistická informačná kancelária (TIK) organizuje populárno-náučné prehliadky do viacerých viac či menej známych historických objektov. Ak ste ešte nenavštívili Burianovu vežu alebo žilinské katakomby, máte na to príležitosť v tomto roku. Podzemie pod Mariánskym námestím je dokonca sprístupnené po viac ako dvojročnej prestávke.

04.02.2024 | 13:39

Burianova veža zažila v 2023 najvyššiu účasť

Pokiaľ vám nič nehovorí meno Burian Svetlovský, vyberte sa na prehliadku jednej z najkrajších historických pamiatok Žiliny, s ktorou je úzko spätý. Spolu s Katedrálou Najsvätejšej Trojice tvorí neoficiálny symbol nášho mesta.

Reč je o 46 metrov vysokej Burianovej veži, ktorá bola sprístupnená pre verejnosť v roku 2013. Podľa Turistickej informačnej kancelárie malo v minulom roku o návštevu historickej veže, ktorá pripomína taliansku zvonicu (kampanilu), záujem 4445 návštevníkov. „V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi to je zatiaľ najvyššia účasť. Sme radi, že každým rokom o nás vie viac návštevníkov. Ide o rodinky s deťmi, ale, samozrejme, aj školy majú záujem dozvedieť sa viac o histórii spätej s dominantou Žiliny,“ uviedla referentka TIK Žilina Simona Kotrbancová.

Kancelária organizuje sprevádzané prehliadky Burianovej veže počas pracovných dní v utorky a štvrtky o 11:00, 14:00 a 15:00 h. Ak má niekto záujem, stačí zavolať na telefónne číslo zverejnené na webovej stránke www.tikzilina.eu. Nevšedné sú i večerné prehliadky. „Snažíme sa ich organizovať každý druhý mesiac v piatok po 6 vstupov so začiatkom o 17:30 h,“ informuje referentka turistickej kancelárie. Podrobnosti o konaní večernej prehliadky sú vždy zverejnené na facebookovej a instagramovej stránke tikzilina.

Na katakomby sa plnia už februárové termíny

Hovorí sa, že kedysi sa pod Mariánskym námestím ukrývalo tajné mesto. Spleť rôznych katakomb to naozaj naznačuje, stačí sa prísť presvedčiť. Po viac ako dvoch rokoch je „zimomriavkové“ žilinské podzemie opäť prístupné pre domácich i cezpoľných návštevníkov. 

Katakomby boli uzavreté pre verejnosť z dôvodu rekonštrukčných prác na Kostola Obrátenia sv. Pavla, inak nazývaného aj sirotárskeho kostola. Dnes, po jeho fenomenálnej obnove, sa turisti môžu opäť vybrať do tajomných útrob pod povrchom zeme. „Katakomby sa po vyše dvoch rokoch opäť sprístupňujú a my sme už tento mesiac rezervovali prvé termíny pre prvých februárových návštevníkov. Účasť na prehliadke katakomb bude vysoká, vzhľadom na to, že za hodinu boli februárové vstupy vypredané. Záujem o žilinské katakomby veľmi vzrástol,“ vysvetľuje Simona Kotrbancová.

Pamätná izba Vrbu a Wetzlera

TIK Žilina pozýva i na prehliadku dobových priestoroch, v ktorých vzniklo písomné svedectvo o hrôzach koncentračných táborov. Nachádza sa na Hollého 9 v Žiline, v budove bývalého židovského starobinca (dnes sídlo Židovskej náboženskej obce). Práve tu sa roku 1944 skrývali prví dvaja utečenci z Auschwitz - Birkenau Rudolf Vrba a Alfréd Wetzler. „Pamätnú izbu Vrbu a Wetzlera navštevujú prevažne školy – ročníky, ktoré aktuálne preberajú 2. svetovú vojnu. V minulom roku sme zaznamenali 570 návštevníkov, z čoho bolo až 440 študentov. Aj tento rok pozývame školské skupiny v rámci nášho vzdelávacieho programu na návštevu pamätnej izby, pretože aj v súčasnej dobe je dôležité klásť dôraz na témy antisemitizmu, rasizmu a neznášanlivosti v spoločnosti,“ vysvetľuje Simona Kotrbancová.

Keď povesti ožívajú...

Žilinčania sa môžu tešiť aj na zaujímavú februárovú akciu spojenú s Valentínom. TIK Žilina najbližšie vo februári opäť organizuje podujatie s názvom Povesti ožívajú. Na rozprávkové prehliadky prichádzajú najmä rodiny s deťmi, aby sa preniesli do dávnej minulosti – k oživeným bytostiam historickej Žiliny, ktorí im rozprávajú o svojich osudoch. Samozrejme, staré príbehy a legendy prezentujú zábavnou formou. „Návštevníci podujatia opäť uvidia postavy z rôznych historických období a ich ľúbostné príbehy, keďže práve február je mesiac zaľúbených,“ dodáva referentka turistickej kancelárie. O termíne bude TIK Žilina informovať na svojej web stránke a sociálnych sieťach.

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: archív TIK

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod