Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 5°C

Spravodajstvo

Stavebná firma žiada od Bytče vysokú pokutu

Poslanci budú vo štvrtok opakovane rozhodovať o viac ako 78-tisíc eurovej pokute, ktorú od mesta požaduje súkromná stavebná spoločnosť ako pokutu za omeškanie úhrady faktúry a ďalšie poplatky v súvislosti s rekonštrukciou penziónu Jesienka. 

24.06.2013 | 15:18

Poslanci budú vo štvrtok opakovane rozhodovať o viac ako 78-tisíc eurovej pokute, ktorú od mesta požaduje súkromná stavebná spoločnosť ako pokutu za omeškanie úhrady faktúry a ďalšie poplatky v súvislosti s rekonštrukciou penziónu Jesienka. 

 

BYTČA. Mesto Bytča získalo na rekonštrukciu penziónu Jesienka a vytvorenie DSS nenávratný finančný príspevok viac ako 700-tisíc eur z eurofondov ešte v minulom volebnom období. Zmluvu podpísalo so spoločnosťou, ktorá práce nakoniec zrealizovala, už súčasné vedenie vo februári 2011. Obsahovala aj povinnosť uhradiť firme sankcie za omeškanie úhrady faktúry.

Firma zaslala na mesto faktúru s lehotou splatnosti 120 dní. Mesto nezaplatilo načas. V tom čase totiž ešte nedostalo peniaze z ministerstva pôdohospodárstva. Spoločnosť si vyrátala penále na viac ako 120-tisíc eur, plus ďalšie poplatky. Od mesta však žiada len 70-tisíc eur. Poslanci mali rozhodnúť na zasadnutí pred tromi týždňami. Hlasovanie odložili na neskôr s tým, že žiadosťou sa bude zaoberať špeciálna komisia.

Poslanec Milan Ovseník tvrdí, že k tejto situácii nemuselo dôjsť. „Zo zmluvy vyplýva, že mesto mohlo faktúru zaplatiť z vlastných prostriedkov, aby sa vyhlo hrozbe platenia vysokej pokuty, a dať si ju preplatiť na ministerstve. Považujem to za závažnú manažérsku chybu a mesto možno zbytočne príde o veľa peňazí,“ povedal.

Primátor Miroslav Minárčik na zastupiteľstve argumentoval tým, že zaplatiť nemohol, pretože to zmluva neumožňovala. „Akonáhle by sme niečo zaplatili dopredu, už by nám stopli všetko,“ povedal. Takto vraj boli usmerňovaní z ministerstva.

Podľa dodatku k zmluve, ktorý má mesto uverejnený na internetovej stránke a ktorý podpisoval Miroslav Minárčik, však boli prípustné obe možnosti – predfinancovanie, aj refundácia. To znamená, že mesto mohlo firme zaplatiť a ministerstvo požiadať o preplatenie faktúry.

Potvrdila nám to aj hovorkyňa ministerstva Zuzana Gulová: „V uvedenom prípade mesto Bytča mohlo požiadať o zrušenie predloženej žiadosti o platbu spôsobom predfinancovania, zaplatiť faktúry zhotoviteľovi a predložiť na ministerstvo faktúry na preplatenie.“

Podľa našich informácií však ministerstvo spracovávalo žiadosť mesta o predfinancovanie mimoriadne dlho – celý rok. „V priebehu implementácie projektu je potrebné vykonať aspoň jedenkrát kontrolu na mieste, čo predĺži termín uhradenia finančných prostriedkov zo strany ministerstva,“ napísal nám riaditeľ odboru komunikácie Peter Hajnala na otázku, prečo žiadosť preplatili tak neskoro.

Medzitým však už vypršala lehota splatnosti faktúry, ktorú za práce predložila stavebná firma. Aj podľa Petra Hajnalu však mesto, aby sa vyhlo hroziacej pokute, mohlo žiadosť o predfinancovanie vziať späť, faktúru zaplatiť a predložiť ju ministerstvu na refundáciu. To mesto neurobilo a doplatiť na to môžu občania.

Miroslavovi Minárčikovi sme poslali otázky, prečo mesto nezaplatilo, aby sa vyhlo hrozbe pokuty a kto za škodu ponesie zodpovednosť. Odpovedal nám týmto stanoviskom: „Vaše otázky sú špekulatívne, zavádzajúce. Žiadam Vás, aby ste si preverili pravdivé skutočnosti a na základe toho formulovali Vaše otázky, na ktoré bez problémov odpoviem. V prípade zverejnenia týchto Vami položených špekulatívnych otázok a Vášho komentára k týmto otázkam, bez toho, že by ste si zistili relevantné skutočnosti, budem nútený domáhať sa nápravy dostupnými právnymi prostriedkami, t. j. podaním trestného oznámenia, resp. žaloby na ochranu osobnosti. Ak k tejto téme spracujete článok, žiadam uverejniť moje vyjadrenie uvedené vyššie. Článok žiadam zaslať mailom hovorkyni mesta.“

Podľa našich neoficiálnych informácií je však stavebná spoločnosť ešte ochotná s mestom o pokute rokovať. Výsledok by mohol byť známy na štvrtkovom zasadnutí zastupiteľstva. O výsledku budeme informovať v ďalšom vydaní.
 

Michal Filek

Snímka archív mesta Bytča

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod