Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 2°C

Spravodajstvo

Svetoví realiťáci v Žiline

Mário Glos, z realitného centra MGM: Nehnuteľnosti od našich klientov kupujeme priamo my. Šetríme tým čas a vlastníkovi garantujeme predaj.

21.05.2021 | 15:52

Na realitnom trhu fungujú od roku 1997. Majú medzinárodné skúsenosti, sú inovatívni a prichádzajú na trh s novým spôsobom rýchleho a hlavne garantovaného spôsobu predaja nehnuteľnosti - kúpia ich oni. O tom, ako to presne funguje, ale aj o realitnom trhu sme sa porozprávali s Mgr. Máriom Glosom C.I.P.S., konateľom realitného centra MGM a zároveň viceprezidentom Národnej Asociácie Realitných Kancelárií Slovenska (NARKS).  

 

Čím si vás získal realitný biznis, v ktorom dlhodobo pôsobíte?

Realitný biznis som spoznal v Írsku, kam som vycestoval po strednej škole. Hľadal som si letnú brigádu a dostal som sa do realitnej kancelárie. Ten trh bol úžasný. Už predtým som sa aj na Slovensku pohyboval v realitnej oblasti, nakoľko otec pôsobil v realitno-stavebnej spoločnosti. Po návrate z Írska  som prišiel domov s jasným cieľom –  podnikať v realitách.

V zahraničí sa pohybujete ale aj teraz...

Áno, pokiaľ chcete udržiavať krok s aktuálnymi trendami, tak je to nevyhnutné. Kým to situácia dovolila, tak sme každoročne absolvovali niekoľko realitných konferencií a výstav od USA až po Japonsko. Zakaždým sme si priniesli nové inovácie a myšlienky. Okrem toho sme absolvovali aj stáže v realitných kanceláriách v USA, ktoré boli pre nás veľkou inšpiráciou, napr. pri tvorbe nášho realitného softvéru alebo marketingu.

Čo robíte inak ako ostatné realitné kancelárie?

Úplne všetko! (smiech) Z predaja a kúpy nehnuteľností robíme zážitok. Na prvom mieste sú skutočné potreby zákazníkov. Celým realitným procesom ich sprevádzame, obdržia od nás rôznu literatúru. Navyše majú našu plnú asistenciu, osobného makléra aj manažéra, ktorý na kvalitu postupu dohliada. Vyvinuli sme vlastný realitný softvér, vďaka ktorému máme s klientom celý proces pod kontrolou. Vidíme kedy a s kým boli vykonané obhliadky nehnuteľností, taktiež kedy bola podpísaná zmluva, kupujúci si môže zase zarezervovať obhliadku online cez našu webovú stránku. Vydali sme vlastnú knihu, sme autori vzdelávacieho projektu Realitný Vodičák, učíme na stavebnej priemyslovke, školíme aj odbornú verejnosť- sme odborným garantom pre celé realitné vzdelávanie na SR v rámci akreditovaného kurzu, na základe ktorého sa dá získať živnosť....

Ako vidíte aktuálny realitný trh, dokedy budú ceny rásť?

Veľa ľudí si myslelo, že v dôsledku covidu 19 ceny nehnuteľností klesnú. Už vtedy som upozorňoval, že na to nebude žiaden racionálny dôvod. Navyše pandémia spôsobila opačný efekt. Napr. veľké množstvo klientov, ktorí mali hotovosť sa rozhodli investovať do kúpy nehnuteľnosti a takýmto spôsobom ochrániť svoje financie pred stratou hodnoty. Ceny budú podľa môjho názoru kontinuálne rásť aj naďalej.

 Podľa vášho názoru je takýto stav na realitnom trhu normálny?

Tento stav je logickým vyústením aktuálnych okolností. Údajne v regióne stredného a severného Slovenska chýba až 100 tis. bytových jednotiek.  Nízke úroky na hypotékach sa spojili s nedostatkom novostavieb a silnou generáciou ľudí narodených v 80. rokoch, ktorá hľadá svoje druhé bývanie. Svoju úlohu v krátkej budúcnosti  zohrajú aj dôsledky  pandémie – očakáva sa rast rozvodovosti a aj nový babyboom. K tomu sa pridáva migrácia do veľkých miest, či rast záujmu o rekreačné nehnuteľnosti. Tým pádom dopyt prevyšuje ponuku.

A ako vidíte novostavby a developerské projekty v Žiline?

V jednom období sme v Žiline boli jediní, kto predával developerské projekty. Podarilo sa nám napríklad obnoviť život a predaj  skrachovaného projektu Europalace na Vlčincoch, ktorému predtým nikto neveril. Dnes je to administratívne centrum Žiliny s najmodernejším klientským centrom a so 128 bytmi prémiovej kvality. Ďalej sme zastrešovali viacero aktuálnych projektov, ktoré máme kompletne vypredané, ako napr. Komenského Rezidencia alebo Rudnay Residence. Taktiež sme predávali aj viacero projektov rodinných domov a pozemkov v okolí Žiliny. Aktuálne máme u nás samostatné oddelenie, ktoré sa špecializuje na predaj novostavieb, ale väčšinou sú to projekty mimo Žiliny.


 

Čo by ste poradili klientom - kúpiť alebo počkať?

V Žiline je aktuálne veľmi málo ponúk na predaj. Pokiaľ klient potrebuje riešiť aktuálne svoje bývanie, tak nemá na výber. Očakávať, že ceny klesnú je teraz naivné. Na druhej strane vieme o viacerých plánovaných developerských projektoch, ktoré prinesú už v krátkej budúcnosti na trh stovky nových bytov. Čiže z tohoto pohľadu  by som pri nákupe novostavby ešte počkal.

 

 

 

Výkup nehnuteľností -  nový, bezpečný a hlavne garantovaný spôsob rýchleho predaja!

Všimli sme si, že prichádzate na trh s novou službou, kde klientom garantujete predaj ich nehnuteľnosti tým, že ich kúpite priamo vy.  

 

Aké typy nehnuteľností vykupujete?

Úplne všetky - byty, domy, pozemky a aj komerčné nehnuteľnosti ako haly, sklady, budovy. Dokonca vieme kúpiť aj pozemok, ktorý nie je stavebný. A taktiež aj podiel v nehnuteľnosti.

 

Ako prebieha takýto výkup?

Je to veľmi jednoduché, vlastník sa nám ozve napr. telefonicky. Vypýtame si základné údaje o nehnuteľnosti. Najneskôr v nasledujúci pracovný deň vlastníka kontaktujeme späť aj s nezáväznou ponukou, dohodneme si osobné stretnutie, na ktorom prejdeme všetky ďalšie možnosti. Akonáhle sa dohodneme, realizujeme predaj, podpisujeme zmluvy a vyplácame kúpnu cenu.  Tento proces vie byť veľmi rýchly.

 

Hovoríte, že výkup vo vašej réžii  je veľmi rýchly, o akom čase sa teda bavíme?

Nehnuteľnosť vieme vykúpiť okamžite, do 48 hodín. Samozrejme, záleží to od typu nehnuteľnosti a ďalších okolností, napr. pokiaľ má nehnuteľnosť nejaké exekúcie  alebo záložné práva, treba požiadať o vyčíslenie, a to trvá trochu dlhšie.

 

Čiže exekúcie pri predaji nie sú prekážkou?

Pre nás to nie je žiadna prekážka. Vlastníkovi pomôžeme aj v komunikácii s exekútorom a navyše sa postaráme o všetky právne záležitosti, od rozpisu vyplatenia v kúpnej zmluve až po dosledovanie ich výmazu na katastri.
 

Dokážete nehnuteľnosť kúpiť, aj keď je založená v banke a má na ňu vlastník zobratú hypotéku?

Áno, dnes je takýchto nehnuteľností drvivá väčšina. Dohodneme sa s bankou, podľa vyčíslenia zostatku úveru sa následne vyplatí kúpna cena. V kúpnej zmluve sa dohodne rozpis kúpnej ceny a dohodnú sa ďalšie podrobnosti, ako napr. odovzdanie nehnuteľnosti. 
 

A stretávate sa s tým, že klient v nehnuteľnosti chce zostať naďalej bývať?

Áno, toto je dnes bežná požiadavka a z našej strany to vieme bez problémov  akceptovať. Niekedy klienti potrebujú niekoľko mesiacov, kým im napr. dokončia nehnuteľnosť do ktorej sa sťahujú. Vírus covid 19 spôsobil viaceré zdržania, napr. pri novostavbách a kolaudáciách, čiže odovzdanie nehnuteľnosti sa dohodne aj o niekoľko mesiacov. Rovnako bežné je aj to, že klient v nehnuteľnosti chce fungovať ďalej, ako keby v nájme, s možnosťou spätného odkúpenia - aj toto je jeden z našich  modelov, kedy vieme nehnuteľnosť vykúpiť.
 

Klient si teda  vie kúpiť „svoju bývalú“ nehnuteľnosť naspäť?

Áno. Tento model spätného odkúpenia je dnes veľmi populárny. Vlastník si napr.  potrebuje vyrovnať svoje záväzky, ale nechce sa sťahovať a má záujem po nejakom čase, napr. po roku si nehnuteľnosť znova kúpiť. Počas celej doby ju  bez obmedzení užíva, ani jeho okolie si nevšimne žiadnu zmenu. Hneď na začiatku sa dohodne termín, dokedy má klient záujem si nehnuteľnosť odkúpiť späť a aj za akých podmienok.  Je to veľmi efektívne riešenie, pokiaľ klient nechce meniť svoje bývanie a dočasne potrebuje vyriešiť svoju finančnú situáciu.

A čo dôchodcovia?  Pred nejakým časom ste verejne prezentovali výkup aj od nich.

Tento „dôchodcovský systém“ predaja nehnuteľnosti v zahraničí funguje roky. Mám taký pocit, že u nás na Slovensku je to stále TABU, čo je veľká škoda. Pri tom je to výborný produkt, pri ktorom si aj starší ľudia vedia naplno užiť jeseň svojho života dôstojne, bez chýbajúcich financií a bez akejkoľvek zmeny svojho bývania.

Povedzte nám o tom viac, ako takýto výkup  pri ľuďoch v dôchodkovom veku funguje? Je to bezpečné?

Postup je rovnaký ako pri klasickom predaji. Dôchodca odpredá svoju nehnuteľnosť, ale za podmienky, že v nej zostane bývať a bude ju bez akýchkoľvek obmedzení užívať až do konca svojho života.  Podľa môjho názoru je to jeden z  najbezpečnejších spôsobov prevodu. Celý proces prebieha pod dohľadom notára, je maximálne transparentný. Klient dostáva doživotné právo bývania a užívania nehnuteľnosti. Pri nás sa nemusí obávať, že by skončil niekedy v budúcnosti na ulici - všetko je zmluvne podchytené. Najväčšou výhodou je,  že dôchodca  nemení lokalitu, susedov, prostredie - všetko zostáva po starom až na jednu vec, ktorou je  okamžité vyplatenie kúpnej ceny, čiže klient obdrží veľký objem peňazí, ktorý si vie začať hneď užívať. 

Na záver, nám skúste pár slovami zhrnúť najväčšie výhody priameho predaja nehnuteľnosti Vám.

V prvom rade je to rýchlosť, vieme vyplatiť kúpnu cenu okamžite. Ďalej je to 100% GARANCIA POVOLENIA VKLADU, čo znamená, že od začiatkov nášho fungovania od roku 1997 nám na katastri povolili všetky Kúpne zmluvy a prešli všetky predaje. Ďalšou výhodou je, že vlastník nemusí absolvovať desiatky obhliadok, nie je narušené jeho súkromie, jeho nehnuteľnosť nie je nikde zverejnená, fotky nenájdete na internete, čím je zachovaná maximálna diskrétnosť. A na záver to najdôležitejšie - predávajúcemu garantujeme kúpu jeho nehnuteľnosti - čiže má istotu, a vyhne sa napr. riziku, že iný kupujúci nakoniec nemusí dostať úver a po týždňoch čakania odstúpi od kúpy.

 

V prípade, že máte záujem o predaj svojej nehnuteľnosti, môžete kontaktovať priamo realitné centrum MGM na tel. čísle 0903 86 99 86, alebo emailom na [email protected]

 

 



 

 

Vizitka MGM

·       Na realitnom trhu pôsobia od roku 1997

·       Ročne predávajú stovky nehnuteľností, v Žiline stáli za developerskými projektami ako napr. Komenského rezidencia, Rudnay Residence, Byty Rondel, obnova projektu Europalace a za viacerými projektami rodinných domov

·       Sú autormi projektu REALITNÝ VODIČÁK, kde doposiaľ odškolili viac ako 15.000 študentov v žilinskom kraji

·       V roku 2012 vydali vlastnú knihu Realitná Príručka

·       Pre stredné školy vytvorili predmet realitný manažment a do dnes sa podieľajú aj na jeho vyučovaní napr. na stavebnej priemyslovke v Žiline.

·       Sú predsedajúcimi členmi Národnej Asociácie Realitných Kancelárií Slovenska (NARKS)

·       Sú členmi Európskej Realitnej Asociácie CEPI a americkej asociácie NAR

·       Získali designáciu CIPS-  certifikovaný medzinárodný realitný špecialisti

·       Konateľ realitného centra Mário Glos, je zároveň viceprezidentom NARKS  a odborným garantom realitného vzdelávania na SR

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod