Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 3°C

Spravodajstvo

Svetový deň predčasne narodených detí, nemocnica zasvieti na purpurovo

Svetový deň predčasne narodených detí si každoročne pripomína 17. novembra aj Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline. Starostlivosť o nedonosené bábätká patrí medzi jednu z najnáročnejších úloh jej novorodeneckého oddelenia. Vlani sa v žilinskej nemocnici narodilo 125 predčasniatok, z nich najmenšie vážilo len 550 gramov.

17.11.2020 | 10:22

Na osvetu a podporu rodín s predčasne narodenými deťmi sa v tomto období rozsvietia na purpurovo mnohé významné kultúrne pamiatky. Tento rok sa do fialovej farby zahalí po prvýkrát tiež hlavná budova polikliniky FNsP Žilina. „Dnes večer rozsvietime polikliniku do farby predčasne narodených detí – purpurová je farbou kráľov a bojovníkov, pretože práve predčasniatka sú naši najmenší a najkrehkejší bojovníci. Vyžadujú špecializovanú intenzívnu a dlhodobú starostlivosť, preto som rád, že na Jednotke intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti o novorodencov sa o ne stará špičkový tím našich odborníkov oddelenia neonatológie. Je veľmi dôležité, aby sme týmto deťom a ich rodinám vedeli zabezpečiť čo najlepšie podmienky pre ďalší vývoj a život,“ priblížil generálny riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Igor Stalmašek.

Predčasne narodené bábätká sa na svet dostanú o niečo skôr ako deti v rámci „štandardného“ tehotenstva, ktoré trvá 40 týždňov. Predčasniatka sú deti narodené ešte pred 37. týždňom tehotnosti. V žilinskej pôrodnici ide približne o každé 13. novorodeniatko, vo viac ako polovici prípadov sú to chlapci. „V spolupráci s oddelením gynekológie a pôrodníctva sa u nás rodia bábätká už od 28. týždňa tehotnosti. Žiadna mamička si takto svoj pôrod neplánuje, prirodzene sa preto okamžite objaví určitý strach a neistota, keďže každý jeden týždeň v brušku navyše je pre vývoj dieťatka dôležitý,“ uviedla primárka novorodeneckého oddelenia FNsP Žilina Katarína Jackuliaková s tým, že vďaka modernej medicíne a starostlivosti však dnes dokážu skoro všetky predčasne narodené deti zachrániť. „Najmenším bojovníkom, ktorý vlani prišiel na svet v žilinskej pôrodnici, bol len 550-gramový chlapček, o ktorého sa následne starali kolegovia v nemocnici v Martine. Predčasniatka už od narodenia bojujú s viacerými zdravotnými ťažkosťami omnoho viac ako donosené deti, boj sa preto pre nás nekončí len záchranou dieťatka pri pôrode, ale ako to u nás hovoríme – detičky musíme „vypiplať“, pomôcť im prekonať rôzne problémy, ako sú najčastejšie ťažkosti s dýchaním, trávením či rôznymi infekciami, aby mohli ísť čo najskôr domov k ich blízkym,“ dodala K. Jackuliaková.

Na Svetový deň predčasne narodených detí upozorňuje žilinská nemocnica okrem večerného purpurového osvetlenia polikliniky aj na svojich sociálnych sieťach, kde v utorok 17. novembra zverejní jedinečnú koláž fotografií predčasniatok narodených vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina.

 

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod