Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 5°C

Spravodajstvo

Teroristi popravili rodáka z Rajeckých Teplíc

Slovenskom otriasla minulý týždeň šokujúca správa. V Pakistane popravili príslušníci hnutia Taliban dvoch slovenských horolezcov, ktorí boli členmi ukrajinsko–gruzínskej expedície. Jedným z nich bol Anton Dobeš, rodák z Rajeckých Teplíc.

01.07.2013 | 14:18

ISLAMABAD. RAJECKÉ TEPLICE. UHROVEC. V stredu 26. júna predstavitelia vlády SR na mimoriadnom brífingu oficiálne oznámili, že obeťami víkendového útoku islamistického hnutia Taliban v severnom Pakistane sa stali aj dvaja Slováci. V ten deň ich totožnosť potvrdil konzul pôsobiaci v Iráne. „Slovensko nebolo nikdy tak dotknuté terorizmom, ako v prípade usmrtenia našich horolezcov,“ povedal na stredajšej tlačovej besede v Bratislave predseda vlády Robert Fico.

 


Strašná smrť pod najnebezpečnejšou horou sveta
Hrôzostrašný útok, po ktorom zostalo jedenásť mŕtvych ľudí, sa odohral v noci zo soboty 22. júna na nedeľu 23. júna pod deviatou najvyššou horou sveta Nanga Parbat (8125 m n.m.) v severnom Pakistane. Ozbrojení militanti vnikli do stanového tábora grúzinsko–ukrajinskej expedície okolo jednej hodiny v noci. Najprv zabili pakistanského sprievodcu, ktorý bol v tom čase na stráži a potom popravili ďalších členov výpravy.

 


Medzi obeťami sú podľa zahraničných zdrojov dvaja Číňania, jeden Litovčan, jeden Američan, jeden Nepálčan, traja Ukrajinci, dvaja Slováci a ich vodca z Pakistanu. Ostatných 40 horolezcov sa podarilo včas evakuovať.

 


Ako informovala agentúra SITA, k útoku sa prihlásila pakistanská odnož Talibanu, pričom údajne malo ísť o pomstu za útoky amerických diaľkovo riadených lietadiel. Miestna polícia incident vyšetruje a podľa posledných informácií už zadržala niekoľkých podozrivých.



Nielen hory budú za nimi smútiť...
Medzi slovenskými obeťami boli skúsení horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš. Päťdesiatsedemročný Peter Šperka (rodák z Martina) pôsobil ako profesionálny horský záchranách vo Vysokých Tatrách a od roku 1994 aj ako horský vodca. Vo svojom zozname výstupov mal niekoľko osemtisícoviek. Jeho dobrý priateľ Anton Dobeš, druhá obeť teroristického útoku, sa v apríli tohto roku dožíval päťdesiatky. Bol rovnako vášnivým horolezcom. Jeho meno sa úzko spája s týmto regiónom. Anton Dobeš je rodákom z Rajeckých Teplíc, kde prežil podstatnú časť svojho detstva a rannej dospelosti.

 

Anton Dobeš (vľavo) s Petrom Šperkom tesne pred odchodom na osudnú expedíciu.  Snímka Peter Dodek

 


Neskôr sa odsťahoval do dedinky Uhrovec pri Bánovciach nad Bebravou, kde žil so svojou manželkou a dvoma dcérami. Ako poslanec miestneho obecného zastupiteľstva vraj s veľkým zanietením bojoval za lepší život pre svojich spoluobčanov. „Vždy pomohol, kde sa dalo. Pozeral skôr na iných ako na seba. Ťažko sa o tom teraz hovorí,“ povedal brat zosnulého, Peter Dobeš, primátor Rajeckých Teplíc.

 


Anton Dobeš sa vraj vyznačoval veľkou dávkou obetavosti. Minulý rok pri výstupe na Mont Everest sa tesne pred vrcholom otočil späť, aby do základného tábora zniesol telo mŕtvej Kanaďanky, ktorú zasypala kamenná lavína. Bez mihnutia oka sa vzdal svojho veľkého sna – vyliezť na najvyšší vrch sveta.

 


Peter Šperka a Anton Dobeš našli smrť v horách, ktoré tak veľmi milovali. Minulú sobotu ich nebohé telá priviezli na územie Slovenska. Posledná rozlúčka s Petrom Šperkom bude dnes (utorok 2. 7.) v Hornom Smokovci a s Antonom Dobešom v stredu 3. 7. v Uhrovci.

 

Michala Stehlíková

Snímky Peter Dodek (denník Šport)

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod