Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 1°C

Spravodajstvo

Tisícky detí zostanú na ulici

Od nového školského roka by malo v Žiline pôsobiť jediné centrum voľného času – CVČ Žilina. Vznikne zlúčením CVČ Spektrum a CVČ Žirafa. Mesto však bude dotovať výrazne nižší počet detí. Vyplýva mu to zo zákona.

24.06.2013 | 15:14

Od nového školského roka by malo v Žiline pôsobiť jediné centrum voľného času – CVČ Žilina. Vznikne zlúčením CVČ Spektrum a CVČ Žirafa. Mesto však bude dotovať výrazne nižší počet detí. Vyplýva mu to zo zákona.

 

ŽILINA. Poslanci v pondelok schvaľovali nariadenie, podľa ktorého bude mesto dotovať len deti do 25 rokov s trvalým pobytom v Žiline. Nariaďuje to zákon. Tým pádom ale centrum príde o 4 544 detí.

Prídu deti o krúžky?
To by mohlo mať za následok aj likvidáciu mnohých krúžkov pre žilinské deti, ale aj prepustenie mnohých zamestnancov. Myslí si to poslanec a predseda školskej komisie Peter Fiabáne, aj riaditeľka Žirafy Ľudmila Chodelková. Naopak, hovorca mesta Pavol Čorba je presvedčený, že mesto garantuje záujmovú činnosť pre členov s trvalým pobytov v meste Žilina. „Predpokladáme, že všetci zamestnanci v pracovnom pomere zostanú naďalej pracovať, s dohodármi budú uzatvorené zmluvy na základe počtu krúžkov a záujmu detí,“ povedal.

V CVČ Spektrum a CVČ Žirafa pracovalo približne 36 interných zamestnancov a celý rad dohodárov. Na starosti mali takmer 10-tisíc detí. Ak počet detí klesne ani nie na polovicu, bude CVČ Žilina potrebovať toľko zamestnancov?

Riaditeľ Spektra Peter Pipišák, ktorý by sa mal stať aj riaditeľom CVČ Žilina hovorí, že pracovníci Žirafy zatiaľ nechcú pracovať v novom centre. „Počet pracovníkov bývalého Spektra je zatiaľ rovnaký. Počet krúžkov bude závislý aj od počtu pracovníkov,“ ozrejmil Peter Pipišák.

Všetkých zamestnajú?
Keďže sa od nového školského roka na základe navrhovaného VZN počet detí v novom CVČ zníži približne na 4-tisíc oproti 9 780, ktoré centrá navštevujú v tomto roku, je samozrejmé, že krúžky zaniknú. Myslí si to Peter Fiabáne. „Nenaplnia sa totiž a nebudú môcť pokračovať v takej podobe, ako je to dnes. Zákonite to musí znamenať prepúšťanie zamestnancov, keďže počet členov sa tak markantným spôsobom zníži,“ uviedol.

Mesto Žilina však podľa Pavla Čorbu predpokladá, že aj v budúcnom školskom roku bude počet členov podobný ako teraz. Teda, že CVČ Žilina bude navštevovať približne 4 685 detí. „Presné čísla však budeme vedieť až na základe štatistických zisťovaní k 15. septembru 2013,“ dodal hovorca.

Podľa Ľudmily Chodelkovej však „členovia centier nie sú holé matematické položky, ale živé bytosti a preto nie je možné obyčajným vylúčením nejakej skupiny členov automaticky predpokladať, že očistená časť zostane zachovaná bez výrazných zmien,“ obáva sa.

Mnoho krúžkov má totiž aj množstvo mimožilinských členov a bez ich prítomnosti na nich sa krúžky totiž nemusia otvoriť z dôvodu nízkeho počtu detí. Doterajší žilinskí členovia by tak mohli stratiť svoju záujmovú aktivitu. „Mesto Žilina bude financovať iba členov s trvalým pobytom na území mesta Žilina a do 25 rokov, preto počet záujmových útvarov bude závisieť od toho, kto bude jednotlivé krúžky navštevovať,“ vysvetľuje Pavol Čorba.

Michal Filek

Snímka archív
 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod