Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -1°C

Z regiónu

Tretie kolo testovania v Gbeľanoch: počas čakania občania fandili Vlhovej i Šošonom

Jedným zo štyroch miest Žilinského okresu, ktoré absolvovalo tretie kolo plošného testovania na koronavírus, boli Gbeľany. Počas sobotného popoludnia sme prišli zmapovať priebeh tohto dobrovoľného testovania, kde bolo všetko bez problémov.

26.11.2020 | 15:50

Ústredný krízový štáb schválil na rokovaní zo 16. novembra štvrté kolo plošného testovania obyvateľstva (prvé bolo na Orave a v Bardejove – pozn. autora). Testovanie sa však konalo len v tých mestách a obciach, ktoré v rámci posledného testovania dosiahli podiel pozitívnych testov viac ako 1 %. A práve preto sa uskutočnilo cez víkend ďalšie testovanie aj v obci Gbeľany, ktorá mala výsledok 1,14 %. „Ľudia to v Gbeľanoch veľmi neriešia, predošlé kolá bola dosť vysoká účasť a teraz je to slabšie. V sobotu do 14. h sa otestovalo len viac ako stovka ľudí, z toho dokonca tretina len cudzí,“ povedal Miloš Bros, veliteľ testovania v obci Gbeľany z 5. pluku špeciálneho určenia Žilina.

Slabé čísla treba pripísať náladám v dedine, pretože ľudia boli voči tomuto testovaniu apatickí z pragmatických dôvodov. „Je to čudné, lebo Gbeľany sa dostali do tretieho kola pre dvoch pozitívnych, ktorí boli z iných obcí. Ak by neboli, tak žiadne tretie kolo by sa neuskutočnilo. Domáci občania k tomu aj cez tieto náhody pristupujú vlažne. Avšak v priebehu štyroch týždňov absolvovať tri testovania cez víkend je tiež určitá záťaž pre ľudí, treba im v tomto rozumieť. Dokonca ak zachytili informácie, že počas decembra budú ďalšie kolá testovania, tak to na nich musí vplývať,“ doplnil Miloš Bros. Keďže toto testovanie bolo dobrovoľné, zaujímalo nás, či konečné percentá domácim opäť nepokazia tí cezpoľní. „Bolo odporúčanie z obce, aby chodili prioritne domáci, ale s tým nič nenarobíme. Rady sa netvoria žiadne a ostatným ľuďom to zakázať nemôžeme.“

Úsmevné situácie priniesla improvizovaná čakáreň na výsledky, kde bol televízor a ľudia sledovali športové podujatia počas soboty. Najprv sa tešili z triumfu lyžiarskej slalomárky Petry Vlhovej, potom fandili žilinským futbalistom pri výhre nad Trenčínom. „Prišli ste naozaj včas. Ľudia čakajú na výsledky, tešia sa z prvého miesta Petry Vlhovej a ten televízor v čakacej miestnosti je výborný nápad. Celkom ten čas čakania sa dá takto vydržať,“ pousmial sa Miloš Bros.

 

V KTORÝCH OBCIACH SA KONALO 3. KOLO TESTOVANIA? 

 

Z okresov Žilina, Bytča a Kysucké Nové Mesto absolvovalo 3. kolo testovania až 11 obcí:

Gbeľany

Rajecká Lesná

Veľká Čierna

Zbyňov

Bytča

Hlboké

Kolárovice

Lopušné Pažite

Radoľa

Rudina

Rudinská

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod