Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 4°C

Zaujalo nás

V Krasňanoch sprístupnili hvezdárničku. Pozrite sa, ako sa im to podarilo, FOTO

Vedeli ste, že na streche Základnej školy v Krasňanoch sa nachádza malá astronomická pozorovateľňa?

03.11.2019 | 09:30

Malú hvezdárničku na streche miestnej školy sa podarilo vybudovať v roku 1992. Išlo o aktivitu vtedajšieho riaditeľa školy Filipa Tichého a jeho priateľov. Ako sme sa dozvedeli počas návštevy školy v roku 2016, k výstavbe astronomickej pozorovateľne, ktorá v okolí nemá páru, ho inšpirovala nášteva školského zariadenia v Senci, kde mali taktiež svoju vlastnú "hvezdárničku".

V súčasnosti ju škola využíva na sporadické pozorovania zaujímavých objektov a javov na oblohe pre žiakov školy. Do hvezdárne sa donedávna vstupovalo priamo zo školy cez výstup na streche.


Obci Krasňany sa však podarilo získať grant z jednej nememovanej nadácie na sprístupnenie hvezdárničky a po novom sa dá k nej dostať aj po novovybudovanom schodisku, ktoré v mesiaci september vyrástlo vedľa budovy školy. Časť výdavkov hradila zo svojho rozpočtu obec. Celkové náklady na projekt sú v hodnote 23 422,40 eur (obec z toho prispela sumou 8 442,40 eur).

„Na budove základnej školy bola v roku 1992 vybudovaná astronomická pozorovateľňa – hvezdáreň. Vstup do nej bol z budovy základnej školy. V rámci projektu Sprístupnenie hvezdárničky v obci Krasňany bol vybudovaný samostatný vchod do objektu pozorovateľne - pozinkované schodisko so zábradlím," píše sa na stránke obce.

Autor: - r -

Foto: OcÚ Krasňany, archív redakcie

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod