Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 2°C

Z regiónu

V Tiesňavách vo Vrátnej spadli na cestu skaly, hrozilo vyhlásenie mimoriadnej situácie, FOTO

Z brala nad jedinou prístupovou cestou do Vrátnej doliny a Štefanovej sa v noci z utorka na stredu uvoľnili veľké kusy skaly. Dopadli nielen do miestneho potoka, ale aj na cestu. Zázrakom nedošlo k žiadnemu nešťastiu.

14.11.2019 | 09:15

V stredu 13. novembra o 6.30 h boli prostredníctvom polície nahlásené popadané kamene na ceste, ktorá vedie cez Tiesňavy do Vrátnej a Štefanovej.

„Pracovníci Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja po obdržaní uvedenej informácie ihneď po príchode na miesto udalosti začali odstraňovať popadané kamene z telesa cesty III. triedy. Nakoľko pri vizuálnej prehliadke miesta bolo zistené, že je vysoké riziko padania ďalších skál zo skalnatého brala na cestu III. triedy, cesty sme čiastočne uzatvorili a regulovali premávku. Následne o uvedenej skutočnosti bol telefonicky informovaný prednosta obce Terchová, ktorý kontaktoval Horskú záchrannú službu a Správu Národného parku Mala Fatra," informoval o udalosti podpredseda Žilinského samosprávneho kraja Milan Laurenčík. 

Nakoľko zástupca Horskej záchrannej služby konštatoval, že je nebezpečné poslať horských záchranárov k odstráneniu uvoľnených skál zo skalnatého brala, bolo dohodnuté, že o spoluprácu budú požiadaní hasiči z Terchovej, ktorí na miesto dorazili aj s potrebnou technikou.

„Následne sa za účasti krajského riaditeľ HaZZ riešila možnosť vyhlásenia mimoriadnej situácie, po konzultácii s Okresným úradom ŽP sa dohodli, že mimoriadna situácia sa nebude vyhlasovať. Po ukončení prác na ceste III. triedy a jej okolí bolo miesto na ceste označené a zúžené. Ďalšie práce budú prebiehať dnes (vo štvrtok 14. novembra, pozn. redakcie) a to nasledovne: pracovníci Horskej záchrannej služby vykonajú obhliadku brala a ďalšie uvoľnené kamene zo skalnatého brala v rámci ich možností uvoľnia za pomoci horolezcov," doplnil Milan Laurenčík.

Úsek cesty bude naďalej monitorovaný pracovníkmi Správy ciest ŽSK, závodu Horné Považie.

Autor: - r -

Foto: archív ML

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod