Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 6°C

Spravodajstvo

V Žiline dlhodobo chýba záchytka, problém samosprávy začínajú po rokoch riešiť

Opití ľudia na ulici nie sú ničím výnimočným. Mestská polícia má v tomto smere zviazané ruky, prevoz do nemocnice je komplikovaný a nie vždy je riešením. Aj preto sa Združenie miest a obcí stretlo s predstaviteľmi mesta Žilina a poskytli niektoré riešenia. Záchytky by podľa vedenia mal financovať štát.

11.12.2021 | 10:13

V meste nie je dlhodobo riešený problém záchytky. Podobne je to aj v iných mestách na Slovensku. Názov „záchytka“ je v podstate ľudové pomenovanie protialkoholickej záchytnej izby. Zmenu v tejto oblasti by malo priniesť aj stretnutie predstaviteľov mesta so Združením miest a obcí na Slovensku. „Človek, ktorý požil alkohol, vzbudzuje verejné pohoršenie, narúša verejný poriadok, ničí verejný alebo súkromný majetok, prípadne ohrozuje seba či iných, je iste problémom. Zmyslom umiestnenia v záchytnej protialkoholickej izbe je to, aby opojenie alkoholom pominulo. V tohto dôvodu sa pripájame k výzve Združenia miest a obcí Slovenska, ktoré iniciuje legislatívnu aktivitu na opätovné zriadenie protialkoholických záchytných izieb,“ priblížil novinku Vladimír Miškovčík, hovorca mesta Žilina. 

Z reprezentatívneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska, ktorý bol realizovaný minuloročnú jeseň vyplýva, že  problémom v samosprávach  je aj  vandalizmus, napríklad ničenie verejnoprospešných zariadení, prípadne obecného majetku, zelene a podobne. To za problém považuje 8,4 percent opýtaných. Požívanie alkoholu alebo iných psychotropných látok na verejných priestranstvách predstavuje problém pre 7,6 percent samospráv, nedodržiavanie nočného kľudu uvádza ako problém pri zabezpečovaní verejného poriadku 7,4 percent opýtaných. 


 

POČTY STÚPAJÚ

Združenie náčelníkov obecných a mestských polícií Slovenska, ktoré v Žiline reprezentoval prezident združenia Ján Andrejko, prezentovalo názor, že medziročne stúpa počet priestupkov spáchaných pod vplyvom návykovej látky. ZMOS preto navrhuje zriadiť  záchytné  izby tak, ako to bolo ešte pred niekoľkými rokmi na Slovensku v štátnych ale aj neštátnych zdravotníckych zariadeniach pri psychiatrických oddeleniach. „Tu by mal byť dostatok odborne, personálne, finančne ale aj materiálne zabezpečených zdravotníckych pracovníkov schopných poskytnúť takúto službu v ktorejkoľvek dennej alebo nočnej dobe s tým, že aj po vytriezvení z alkoholického opojenia bude takémuto človeku poskytnutá primeraná odborná  pomoc,“ opísal dôvody Miškovčík.

Z VÝNOSU DANÍ

Vzhľadom  na to,  že  alkoholické   opojenie   spôsobuje   alkohol  a  výnos  dane z alkoholických a tabakových výrobkov je príjmom štátneho rozpočtu, tuto službu bude hradiť štát. „Ten  aj v prípade, že sa rozhodne preniesť povinnosť zaplatiť úhradu za pobyt, liečenie a pod. na poisťovne, resp. občana, ktorý si svoju povinnosť zaplatiť za svoj pobyt na záchytke nesplnil, tak má svoj štátny aparát aj na to, aby si túto platbu vymohol,“ doplnil.   

Ľudia pod vplyvom alkoholu opakovane končia v nemocniciach. Situácia je však neúnosná, keďže takýmto spôsobom sa predlžuje čakanie pacientov, ktorí sú skutočne chorí alebo zranení. „Zdravotníci sa musia namiesto toho starať o opilcov, pričom sú mnohokrát konfrontovaní nielen slovne, ale veľakrát čelia aj fyzickým útokom. Známy je medializovaný prípad napadnutia sanitárky v roku 2019 počas veľkonočných sviatkov vo FNsP v Žiline,“ povedal hovorca mesta s tým, že mesto samostatnú budovu alebo miestnosť na podobný účel nemá. Riešenie ponúka návrh Združenia miest a obcí Slovenska, ktoré iniciuje opätovne zriadiť pre ľudí pod vplyvom alkoholu záchytné izby pri psychiatrických oddeleniach zdravotníckych zariadení.

POLÍCIA BY ZÁCHYTKU PRIVÍTALA

Podobný názor má aj mestská polícia. „Keďže pohyb osôb pod vplyvom alkoholu v meste negatívne pôsobí na stav verejného poriadku, zriadenie protialkoholickej záchytnej izby by bol vítaný krok. Pokiaľ sa osoby pod vplyvom alkoholu nedopúšťajú narúšania verejného poriadku, občianskeho spolunažívania a nie sú nebezpeční pre seba a okolie, príslušník mestskej polície nie je oprávnený vykonať akýkoľvek zákrok,“ opísal problém Martin Matejko, zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina.  V prípade nálezu ležiacej osoby pod vplyvom alkoholu s viditeľným zranením alebo iným zdravotným problémom, ktorý si vyžaduje lekárske ošetrenie, je osobe poskytnutá prvá pomoc a na miesto privolaná Záchranná zdravotná služba. Prevoz do zdravotníckeho zariadenia služobným vozidlom nie je možný z bezpečnostných dôvodov.  

„V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa situácia následkom pandémie neporovnateľne upokojila. V neposlednom rade na tieto javy výrazne vplývajú aktuálne protipandemické opatrenia a obmedzenia. V „bežnom“ období však najčastejšie zaznamenávame pohyb osôb pod vplyvom alkoholu počas piatkových a sobotňajších nočných zmien. Z uvedeného dôvodu vykonávajú hliadky v uvedenom čase zvýšený dohľad zameraný na dodržiavanie verejného poriadku, monitorovanie hostí opúšťajúcich prevádzkarne a v neposlednom rade osoby mladšie ako 18 rokov, ktoré alkohol nesmú konzumovať,“ doplnil Matejko s tým, že sa často stretávajú s tým, že im okoloidúci ohlási ležiacu osobu pod vplyvom alkoholu bez toho, aby jej poskytol pomoc.

„Málokto si uvedomuje, že takáto osoba môže byť zranená následkom pádu a sa môže jednať o akútny stav, ktorý si vyžaduje prvú pomoc. Čas príchodu hliadky mestskej polície na miesto, preverenie a následne privolanie Záchrannej zdravotnej služby našim operačným strediskom, nevyhnutnú lekársku starostlivosť odďaľujú,“ povedal o konaní niektorých ľudí. Polícia disponuje špeciálne školenými príslušníkmi mestskej polície - zdravotníkmi so základným materiálnym vybavením. „Vhodnejším postupom je kontaktovať priamo tiesňovú linku 112 a, samozrejme, konať v medziach hore uvedeného, čiže poskytnúť pomoc,“ dodal.  

 

Foto: MP

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod