Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 3°C

Spravodajstvo

V Žiline pokračujú s opravou zastávok za stovky tisíc eur

V druhej etape radnica obnoví päť zastávok mestskej hromadnej dopravy, a to na Komenského ulici, na Ulici Mateja Bela z aj do centra mesta a na Ulici Pod hájom v smere na Žilinskú univerzitu aj do centra mesta. S prácami by mali začať v apríli.

26.11.2020 | 14:33

ŽILINA. Jednu novú zastávku vybudujú na Hôreckej ceste. Práce za takmer 400-tisíc eur budú podľa samosprávy z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Výška povinnej spoluúčasti mesta na financovaní bude viac ako 19-tisíc eur.

„Verejné obstarávanie na dodávateľa prác trvalo od februára tohto roku štyri mesiace, jeho kontrola si vyžiadala ďalšie tri mesiace. Obnovu zastávok, ktorá potrvá približne deväť mesiacov, zrealizuje súkromná spoločnosť ERPOS, spol. s r.o., ktorá uspela v obstarávaní s víťaznou ponukou 358-tisíc eur. Hoci je zmluva s realizátorom prác podpísaná, rekonštrukcia v dôsledku prerušenia počas zimných mesiacov sa začne v apríli budúceho roku,“ informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Na etapy

Ako informovalo mesto, počas rekonštrukcie kompletne vymenia podložie zastávkového zálivu, na ktorom vozidlo stojí počas státia na zastávke. „Súčasný nerovný a hrboľatý povrch so zvlneným asfaltom, vypadanými kockami či dlažbou znižuje kvalitu prepravy cestujúcich a je možným zdrojom zranení. Navrhnuté úpravy zastávok mestskej hromadnej dopravy zahŕňajú aj debarierizačné opatrenia pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie. Súčasťou zmodernizovaných zastávok bude aj automat na cestovné lístky, prístrešok, lavička a odpadkový kôš,“ doplnil hovorca mesta.

Rekonštrukcia žilinských zastávok je rozdelená do niekoľkých etáp. Prvá sa začala ešte na jeseň roku 2018 a skončila sa vlani. Radnica opravila 26 zastávok MHD. „Zastávky sa renovovali celé, obnovil sa zastávkový zásek, nástupište, osadili sa prístrešky a mobiliár. Celkové náklady na investíciu v prvej etape boli vyše 1,5 milióna eur, projekt finančne podporil IROP. Mesto sa vtedy podieľalo na spolufinancovaní sumou vyše 82-tisíc eur,“ uviedla radnica.

Samospráva plánuje pokračovať aj v tretej etape, opraviť v nej plánuje 16 zastávok. „Celkové oprávnené výdavky projektu sú dnes odhadované na približne 1,5 milióna eur, mesto by sa malo spolupodieľať sumou zhruba 76-tisíc eur. V poslednej štvrtej fáze projektu, ktorý je v súčasnosti taktiež v procese schvaľovania v rámci výzvy IROP, sa obnovia dve zastávky v centre a širšom centre za viac ako 170-tisíc eur.“

Foto: Žilina – Gallery

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod