Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 8°C

Z regiónu

Vďaka novej ceste sa im býva lepšie

Obyvatelia ulice Malá voda v Rosine sa konečne dočkali novej asfaltky. Cesta, ktorá vedie popri ich domoch, sa považuje za vyťažený ťah, keďže je nielen miestnou komunikáciou, ale aj prejazdom pre smery Višňové-Turie alebo Rajec. Pre nápor dopravy sa cesta ničila a spôsobovala obyvateľom problémy – prepadnuté kanály, veľká prašnosť, hluk atď. To je už dnes minulosťou. Na ceste už pár dní leží nový asfaltový koberec.

12.10.2019 | 13:00

Na túto skutočnosť nás prišiel upozorniť obyvateľ ulice Malá voda v Rosine a miestny aktivista Ladislav Majtán. Ten už roky poukazoval, aj prostredníctvom našich novín, na katastrofálny stav a problémy, ktoré im zničená cesta spôsobovala. V minulosti dokonca zorganizoval aj petíciu, prostredníctvom ktorej bojoval za opravu cesty, zníženie maximálnej povolenej rýchlosti aj za zákaz jazdy nákladných vozidiel. Pod petíciu sa v tom čase podpísalo 104 sympatizantov. Dnes je už pán Majtán spokojný, cesta je potiahnutá novým asfaltom a ako hovorí, konečne sa na Malej vode býva lepšie.

„Osem rokov som bojoval za to, aby nám cestu konečne opravili a dočkali sme sa! Ďakujeme novému vedeniu župy a aj kompetentným zamestnancom, že nám dali cestu zrekonštruovať a že sa nám vďaka tomu konečne lepšie žije. Je tu menej hluku aj prašnosti, čo výrazne vplýva na kvalitu nášho života,“ prišiel nám do redakcie oznámiť obyvateľ ulice Ladislav Majtán.

VYTLČENÁ ROSINSKÁ
Nový asfalt leží na ceste niekoľko dní. „Úsek cesty III/2084 v Rosine bol v dlhodobom pláne opráv ciest na tento rok, do ktorého bol zahrnutý na základe vykonávaných hlavných prehliadok ciest (realizuje Správa ciest ŽSK). V Žilinskom kraji je viac úsekov, ktoré si vyžadujú opravu. Postupne v rámci finančných možností župy ich opravujeme. Pri plánovaní opráv zohľadňujeme viacero objektívnych faktorov, ako je stavebno technický stav vozoviek, bezpečnosť cestnej premávky a intenzitu dopravy v daných úsekoch,“ uviedla hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Martina Remencová.

S rekonštrukciou cesty II/2084 začala župa cez leto tohto roku, kedy ako prvý vymenila koberec v úseku Rosinskej cesty, kde sa pri odbočke na Vlčince. Cesta bola posiata rozsiahlymi výtlkmi a dlhodobo v zlom technickom stave. Neskôr sa práce presunuli bližšie k Rosine. „V roku 2019 sme na ceste III/2084 opravili približne dva kilometre dlhý úsek (v okolí Športového gymnázia na Rosinskej ceste). Ďalšie úseky tejto cesty budú rekonštruované podľa výsledkov prehliadok ciest a na základe aktuálneho technického stavu,“ poznamenala k ďalším plánovaným prácam na ceste hovorkyňa župy.

OPRAVA CESTY MEDZI VARÍNOM A ZÁZRIVOU
Žilinská župa začala v uplynulých dňoch aj s dlhodobo očakávanou opravou cesty Turzovka – Semeteš, ktorá je spojnicou medzi horným Považím a Kysucami. Oprava tohto úseku bude stáť viac ako jeden milión eur. Župa na ňu čerpá finančné prostriedky z operačného programu IROP, pričom spolufinancovanie je vo výške päť percent z celkovej sumy. Počas rekonštrukcie tohto úseku sa opraví 4,1 kilometra cesty a jeden most.

„Som rada, že vodiči a obyvatelia, ktorým zničená cesta strpčovala život, si budú môcť konečne vydýchnuť. Cesta cez Semeteš je v nevyhovujúcom stave, do ktorého sa však nedostala za posledný rok, ale je dôsledkom niekoľkých predchádzajúcich období. Rekonštrukcia je finančne náročná a župa sa snažila získať prostriedky na jej opravu z európskych finančných zdrojov, no žiadosti neboli viackrát úspešné. Projekt a zároveň finančný príspevok bol schválený až minulý rok,“ uviedla županka Erika Jurinová.


V tomto roku župa zatiaľ opravila viac ako 24 kilometrov ciest druhej a tretej triedy a zrekonštruovala tri mosty. Stavebné práce však budú pokračovať až do zimy, z fondov Európskej únie sa tento rok ešte opraví dokopy trojkilometrový úsek medzi Varínom a Zázrivou v celkovej investícii viac ako 540-tisíc eur. „V nasledujúcich dňoch budú pokračovať, resp. budú ukončené práce aj na ďalších 12 kilometroch ciest – v Rosine v okrese Žilina, na troch úsekoch v okrese Liptovský Mikuláš, Tvrdošín a Dolný Kubín, na štyroch úsekoch v okrese Námestovo a na dvoch úsekoch v okrese Turčianske Teplice,“ doplnila hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

Foto: autorka, ŽSK

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod