Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 2°C

Spravodajstvo

Veža katedrály je v novom šate

Robotníci rozobrali lešenie a ľuďom sa po mesiacoch naskytol pohľad na kompletne vynovenú fasádu. Kedysi žltkastú farbu vystriedala nová biela omietka.

16.12.2020 | 10:07

„Tieto brizolitové omietky pôjdu dole a budú sa naťahovať nové omietky s historickou štruktúrou hladkej omietky. Neočakávame, že sa pod nimi nájdu nejaké zaujímavé nálezy, ale zas na druhej strane to môže priniesť dôležité poznatky o histórii objektu,“ poznamenal ešte pri štarte obnovy riaditeľ Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Žiline Miloš Dudáš.

 

„Dnes definitívne zmizla posledná časť lešenia z hodinovej veže Katedrály Najsvätejšej Trojice a uzatvára sa tak prvá etapa komplexnej obnovy jej exteriéru. Pokračujeme na budúci rok,“ informovali pred niekoľkými dňami žilinskí pamiatkari.

 

Pripomeňme, že komplexnú obnovu Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline rozdelili pre obrovské množstvo prác do troch etáp. Rekonštrukciu za 1,2 milióna eur plánujú dokončiť v roku 2025. Keď upravia exteriér, pustia sa do ďalších etáp, a to aj vo vnútri kostola. Práce sú financované zo štátnych aj súkromných zdrojov.

Foto: KPÚ v Žiline

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod