Žilinský Večerník

17. apríl 2024 | Rudolf
| 2°C

Spravodajstvo

Višňové má víťaza. Dokončí ho Skanska

Základný kameň poklepali trikrát, prvý raz pred vyše dvadsiatimi rokmi. Rezort dopravy minulý týždeň informoval, že na stavbe diaľničného úseku s tunelom Višňové by sa malo po dvoch rokoch čoskoro opäť začať pracovať.

11.02.2021 | 18:46

BRATISLAVA. VIŠŇOVÉ.  Víťazom súťaže na dostavbu úseku D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala je spoločnosť Skanska. Firma podľa rezortu predložila spomedzi troch prihlásených uchádzačov najlepšiu ponuku. Problematickú diaľnicu dokončí za 255 miliónov eur. A kvôli eurofondom tak musí urobiť do roku 2023.

 

„Višňové bude! Dnes mi spadol obrovský kameň zo srdca, lebo stavbu prevezme renomovaný a skúsený zhotoviteľ. Od podpisu zmluvy nás delia už len dni, potom zhotoviteľ prevezme stavenisko a do pár mesiacov sa na úseku začne čulý pracovný ruch,“ oznámil minulý týždeň minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.

 

Bude to výzva

Cena, ktorá mala váhu 45 %, nebola jediným kritériom. Dôležitý bol aj termín sprejazdnenia či environmentálne kritériá. „Teraz beží lehota desiatich dní na možné odvolanie sa a následne by sa mala uskutočniť kontrola ex-ante na ÚVO. Potom by už nič nemalo brániť podpisu zmluvy s víťazom,“ doplnil minister dopravy. Ak by bolo potrebné riešiť odvolanie, celý proces to podľa neho môže posunúť približne o tri mesiace. „Spoločnosť Skanska vnímam ako zodpovedného zhotoviteľa s veľmi dobrou reputáciou, čiže nepredpokladám, že by sa uprostred zbalila a odišla. Myslím si, že aj pre nich je to istá výzva taký tunel dostavať,“ povedal Andrej Doležal. Pripomeňme, že predchádzajúci zhotoviteľ – konzorcium Salini Impregilo – Dúha odišiel zo stavby v marci 2019. Novú súťaž vyhlásili diaľničiari v januári 2020. Okrem dokončenia najdlhšieho tunela s dĺžkou 7 460 metrov bude zhotoviteľ pracovať na siedmich mostoch a zvyšku úseku s celkovou dĺžkou 13 510 metrov.

Foto: ŽSK

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod