Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -2°C

Spravodajstvo

Vo Vrátnej smrť turistu i pád lavíny

V sobotu horskí záchranári z Malej Fatry opäť pomáhali ľuďom, ktorí sa počas pobytu v horách ocitli v ťažkej situácii. Žiaľ, slovenskému turistovi pomôcť napriek veľkej snahe nedokázali. Životy ohrozovala i lavína.

17.03.2021 | 10:22

MALÁ FATRA. V prvom prípade muž náhle odpadol na modrom turistickom chodníku z Vrátnej na Chatu na Grúni. Špecifikácia tohto stavu ostáva zahalená rúškom tajomstva. Napriek snahe sa slovenského turistu už zachrániť nepodarilo. Do ťažkého terénu vyrazili okamžite záchranári, vyslaný bol aj vrtuľník. „Privolaný vrtuľník z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok nemohol zasiahnuť. Pozemnému družstvu HZS sa aj napriek rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii muža nepodarilo oživiť,“ oznámili smutnú správu záchranári na svojom facebookovom profile.

Záchranári vyrazili v ten deň na pomoc aj dvom peším turistom vo veku 32 a 29 rokov. Strhla ich lavína s dĺžkou približne 200 metrov pod Pekelníkom z modrého turisticky značeného chodníka zo Snilovského sedla na Chrapáky. „Obaja boli len čiastočne zasypaní, no mali po páde zranené dolné končatiny. Pre nepriaznivé poveternostné podmienky nebolo možné nasadiť leteckú techniku. Horskí záchranári v dvoch skupinách odišli po zemi na pomoc obom zraneným. Po príchode im bola poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť a medikamentózna liečba na tíšenie bolesti. Následne boli transportovaní cez dolinu za Kravárskym k domu HZS, kde ich prevzali sanitky RZP zo Žiliny,“ opísali horskí záchranári.

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod