Žilinský Večerník

6. máj 2024 | Hermína
| 13°C

Zaujalo nás

Výnimočný archeologický nález v Žiline: v centre mesta po prvýkrát objavili časť obrannej vodnej priekopy

Pri asanácii budovy sa archeológom podaril neobyčajný a veľmi cenný objav. V centre Žiliny bol po prvýkrát nájdený obranný zemný val, ktorý bol súčasťou mestského opevnenia.

11.01.2020 | 15:40

Budova v súkromnom vlastníctve na križovatke ulíc Romualda Zaymusa a Na priekope (pri Starom trhovisku) bola asanovaná z dôvodu plánovanej výstavby novej administratívnej budovy.

„Na základe rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu Žilina vykonala súkromná archeologická spoločnosť záchranný archeologický výskum, pri ktorom bola objavená mestská obranná vodná priekopa široká 8 metrov. Objav je významný aj z toho dôvodu, že vôbec po prvýkrát bolo archeologicky identifikované samotné teleso zemného valu, ktorý bol súčasťou mestského opevnenia spomínaného už v 15. storočí," uvádza sa na stránke mesta Žilina.


„Tento objav potvrdil existenciu zemného valu v južnej časti mestskej pamiatkovej rezervácie Žilina. Dve vrstvy obsahujúce spráchnivené drevo na telese valu by mohli naznačovať dve etapy opevňovania valu drevenou palisádou. Vďaka mape Žiliny z roku 1747, ktorej autorom je Michal Ruttkay-Nedecký, sme poznali dispozičné usporiadanie historickej Žiliny. Na mape sú viditeľné dve hlavné mestské brány, priekopa a val. Súčasné názvy ulíc (Na priekope, Horný a Dolný val) jasne ohraničujú historické mesto Žilina," povedala vedúca archeologického vyskúmu Barbara Zajacová.


Nález s istotou pokračuje aj pod prístavbu budovy národnej kultúrnej pamiatky "Tržnica". Podobný nález priekopy, avšak bez lokalizácie valu, bol nájdený žilinským archeológom Jozefom Moravčíkom v roku 1974 v mieste súčasnej budovy VÚB banky. V nedávnej dobe bola priekopa zachytená aj v severozápadnej časti historického centra mesta.

V nasledujúcich dňoch bude záchranný archeologický výskum ukončený a získané vzorky budú analyzované a spracované. Po ukončení výskumu bude pokračovať výstavba novej budovy.

Autor: - r -

Foto: Mesto Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod