Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| -0°C

Spravodajstvo

Vyrastie na Solinkách nový supermarket? Rozhodnutie padne 14. decembra

Známa nemecká sieť supermarketov, ktorá dlhodobo a úspešne pôsobí aj na slovenskom trhu, chce na žilinskom sídlisku Solinky postaviť svoju novú pobočku. Bonusom od spoločnosti má byť dostavanie križovatky na kruhový objazd na hranici Soliniek a Bôrika, kde dopravná situácia sa dramaticky zhoršuje.

03.12.2020 | 13:32

SPUSTILI ANKETU

Nemecká spoločnosť známa žltou a modrou farbou chce pozemky od mesta Žilina za sumu 1 euro výmenou za výstavbu kruhového objazdu s odhladovanými nákladmi vo výške 1,1 milióna eur a následnou transformáciou do mestských rúk. Či sa tento zámer podarí naplniť rozhodnú poslanci mestského zastupiteľstve na svojom rokovaní 14. decembra. Poslanecký klub zaZA prostredníctvom sociálnych sietí sa snaží o anonymnú anketu s tromi otázkami, a to či bude život Solinkárov po výstavbe bude kvalitnejší alebo sa zhorší. Potom či by mali vznikať obchodné centrá v blízkosti obytných zón a vplyv nového supermarketu na dopravnú situáciu v tejto lokalite. „Aj v rámci klubu nemáme jednotný názor, tak preto chceme poznať názor ľudí aj cez takúto anketu . Ja som za aj proti, zatiaľ som nerozhodný. Pozitívom je výstavba križovatka, zas negatívom skomplikovanie dopravy. Tiež by sa mali takého objekty stavať na miestach, ktoré nenarúšajú zeleň a dopravu, takže uvidíme ako sa nakoniec rozhodneme pri hlasovaní,“ ozrejmil pre Žilinský večerník poslanec za obvod Solinky z klubu za ZA František Talapka.

 

SOLINKÁRI MÔŽU ZÍSKAŤ VEĽA

Ďalším poslancom za Solinky v mestskom zastupiteľstve je aj najmladší zo všetkých poslancov Dominik Hriník zo Spojeného poslaneckého klubu. Aj on je naklonený túto výstavbu skôr nepodporiť. „Kruhová križovatka by bola možno výhodou, keďže by ju postavila táto spoločnosť a pomohla by sa čiastočne vyriešiť situácia s dopravou pri Solinkách, avšak doprava by sa upchávala pri podniku Drevená krava. Na druhej strane, ak by mohli na parkoviskách pri Lidli parkovať obyvatelia Soliniek v noci, videl by som v tom výhodu. V tesnej blízkosti, kilometer od seba, by boli dva identické́ supermarkety tejto spoločnosti. Treba ešte posúdiť, či by zástavba daného typu zapadla medzi okolie. Zatiaľ nie som rozhodnutý,“ zaznela jeho reakcia pre náš týždenník.

Naopak, evidentne za túto výstavbu je poslanec za Solinky Martin Kapitulík, ktorý je šéfom poslaneckého klubu Silná Žilina. „Zámer je na súkromných pozemkoch a je v súlade s územným plánom mesta. Tento fakt musíme rešpektovať. Čo sa však často nevidí, je zodpovedný prístup spoločnosti k verejnému priestoru, ktorý musím oceniť. Pôjde o prvý supermarket tejto spoločnosti na Slovensku so zelenou strechou. Okrem toho sa investor ponúkol, že na svoje náklady vybuduje okružnú križovatku v hodnote viac ako milión eur, ktorú následne odovzdá mestu. O vybudovanie tejto križovatky sa snažíme už roky, ale stojí to na nedostatku peňazí. Investor túto miliónovú ťarchu zoberie na seba. Podľa odborníkov zo Žilinskej univerzity sa tým zásadne zlepší dopravná situácia na celých Solinkách, aj v kontexte pripravovaného spustenia diaľničného privádzača. Ak to zhrniem, nejde o to, či tam supermarket bude alebo nebude. Ide o to, čo z toho mesto bude mať. A v tomto prípade môžu obyvatelia Soliniek získať veľmi veľa. Tú križovatku nám už nikto nezoberie.“

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: mesto Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod