Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 5°C

Spravodajstvo

Z balustrády zrúcanina. Dominantu mesta poškodzujú výtržníci

Územie balustrády pod Farským kostolom by malo historické centrum reprezentovať. Posledné týždne sa však okoloidúcim naskytne celkom iný pohľad. Obyvatelia upozorňujú, aby sa mesto problému venovalo.

22.10.2019 | 13:00

„Už niekoľko týždňov si všímam, že táto časť je čoraz viac a viac v devastujúcom stave. Neviem, či sú ostatní ľudia v Žiline slepí, keď sa nikde o tom ani nehovorí, ani nepíše. Šokuje ma, že s tým mesto nič nerobí,“ hovorí pre Žilinský večerník čitateľ Lukáš, ktorý odhaduje, že balustráda je terčom najmä pre deti či mladistvých.

HĽADAŤ RIEŠENIE
„Každý deň ich vidím, ako po opadávajúcom kúsku balustrády skáču, bicyklujú, skejtujú, kolobežkujú, predvádzajú svoje skákacie kúsky a potom to tak aj vyzerá. Kachličky sa ničia, odlepujú a veľa z nich je len tak polámaných a pohádzaných po zemi,“ pokračuje Lukáš. Akútny problém by bolo podľa neho potrebné riešiť, a to čím skôr.

„Posilniť hliadky mestskej polície a pokutovať to alebo to nejakým spôsobom zakázať, lebo postupne bude z balustrády zrúcanina. Hrozná vizitka mesta.“


Zlou vizitkou mesta sú vraj aj priľahlé Farské schody. Na ich nepriaznivý stav sme niekoľkokrát upozorňovali aj my. Komplexnou rekonštrukciou totiž stále neprešli a podľa niekdajších informácií radnice realizujú vždy len lokálne úpravy, a to v čase, keď si to ich zhoršený stav vyžaduje.

„Na jednej strane udelili zákaz cyklistom zhora dole na Farských schodoch a na druhej strane aj tak chodia po širšej časti kolobežkári (a všetci „kolesoví“),“ opisuje čitateľ.


ÚPRAVA V NEDOHĽADNE
Radnica sa k otázke údržby tejto časti mesta zatiaľ vyjadruje pomerne diplomaticky. Hoci problém potvrdila, kedy plánuje zakročiť, nekonretizovala. „Poškodenie schodov je pravidelne opakujúci sa problém. Vždy, keď na nich zaznamenáme chybu, usilujeme sa ju operatívne vyriešiť. Po skončení zimnej údržby, vždy na jar vykonávame v danej lokalite väčšie úpravy. Komplexná rekonštrukcia centrálnej mestskej zóny, v rámci ktorej by mal byť vyriešený aj tento problém, sa ešte len pripravuje,“ konštatuje hovorca mesta Vladimír Miškovčík s tým, že za takéto úmyselné poškodenia, ktoré môžete vidieť aj na fotografiách, môžu byť výtržníci pokutovaní.

„Môže ísť o priestupok proti majetku, za ktorý je v blokovom konaní na mieste pokuta vo výške do 33 eur. Zároveň je potrebné upozorniť, že pri spôsobenej škode vyššej ako 266 eur môže ísť o trestný čin.“

Foto: redakcia, archív LH

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod