Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 5°C

Spravodajstvo

Žilina nezískala titul Európskeho hlavného mesta kultúry, radosť má Trenčín

Porota rozhodla, že Európskym hlavným mestom kultúry 2026 sa stane nakoniec Trenčín.

10.12.2021 | 19:09

Po dnešnom vyhlásení výsledkov Európskeho hlavného mesta kultúry 2026 je jasné, že Žilina tento prestížny titul nezískala. Z víťazstva sa teší mesto Trenčín, v hre bola ešte Nitra.

"Veľká škoda, boli sme tak blízko. Mrzí nás to, ale treba vedieť prijať aj neúspech! Vďaka finálovej účasti v súťaži máme zozbieraných a vypracovaných množstvo dobrých nápadov, ktoré budú zdrojom inšpirácie na dlhé roky! Sľubujeme, že aspoň časť projektov sa budeme snažiť zrealizovať aj bez titulu. Žilinčania, hlavy hore, ideme ďalej!," vyjadrili svoje prvé pocity členovia projektovéjo tímu, ktorý dočasne fungoval pod Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Malá Fatra. 

Pripomeňme, že Žilina sa uchádza o titul Európske hlavné mesto kultúry 2026 s partnerskými mestami Bielsko-Biała a Frýdek-Místek a s podporou Žilinského samosprávneho kraja a Žilinskej univerzity v Žiline.

„Dve finálové mestá, ktorým sa nedostal titul, nabádame, aby pokračovali v nastúpenej ceste a rozvíjali svoje projekty naďalej. Po dlhej diskusii panel rozhodol o víťaznom meste,” povedala predsedníčka komisie súťaže Paulina Florjanowicz

Foto: Archív mesto

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod