Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 3°C

Spravodajstvo

Žilina podporí žiadosti o grant sumou viac ako 82-tisíc eur, inštitúcie získajú 24-tisíc eur

Projekty v oblasti kultúry, športu, vzdelávania, životného prostredia a sociálnej a zdravotnej oblasti podporí žilinská samospráva tento rok sumou viac ako 82-tisíc eur. Inštitúcie, ktoré uspeli v grantovom kole so svojimi žiadosťami, dostanú z rozpočtu mesta vyše 24-tisíc eur. Je to približne polovica z pôvodne ohlásenej sumy na podporu projektov a inštitúcii v Žiline, ktorá sa následkom úsporných opatrení v súvislosti s ekonomickými následkami koronavírusu upravila nadol.

21.07.2020 | 10:50

Do grantového systému v oblasti kultúry sa tento rok zapojilo celkom 39 projektov a celkovou sumou 40-tisíc eur bude podporených 27. Päť projektov nesplnilo podmienky výzvy. Na podporu športových aktivít bolo vyčlenených 17-tisíc eur. Žiadatelia podali spolu 31 projektov, finančnú podporu dostane 19 z nich. Podmienky poskytnutia grantu nesplnili štyri projekty. Informoval o tom hovorca žilinskej radnice Vladimír Miškovčík.

V oblasti vzdelávania žilinská radnica podporí 11 aktivít celkovou sumou 10-tisíc eur. V oblasti životného prostredia sa o podporu uchádzalo deväť projektov, z ktorých jeden nesplnil podmienky výzvy. Na uskutočnenie zvyšných je vyčlenených spolu 10-tisíc eur. Z celkovej sumy 10-tisíc eur na podporu projektov v oblasti sociálnej a zdravotnej starostlivosti sa tento rok vyčerpá viac ako 5 700 eur na podporu piatich aktivít. So žiadosťami o inštitucionálnu podporu sa zapojilo päť subjektov, ktoré mesto podporí čiastkou viac ako 24-tisíc eur zo schváleného rámca 30-tisíc eur.

„Teším sa zo záujmu organizácii a inštitúcii o grantovú podporu mesta. Napriek mimoriadnej situácii s koronavírusom, ktorá bola spojená s mnohými úspornými opatreniami, sa nám podarilo vyčleniť finančné prostriedky na podporu dobrých aktivít. Želám úspešným žiadateľom, aby sa projekty podarilo zrealizovať a všetkým, ktorí sa ich zúčastnia, veľa zážitkov a dobrých dojmov,“ povedal žilinský primátor Peter Fiabáne.
Záujemcovia sa mohli do výzvy na predkladanie žiadostí o grant zapojiť do 3. apríla. Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v súvislosti so šírením nového koronavírusu, bolo hodnotenie predložených žiadostí pozastavené. Každý predložený projekt vyhodnotili jednotlivo členovia grantovej komisie, ktorí mu pridelili body na základe verejne dostupných kritérií. Na základe bodov určila grantová komisia poradie projektov a tiež aj návrh na výšku podpory.

„S úspešnými žiadateľmi, ktorým bola pridelená grantová dotácia, bude uzatvorená zmluva o poskytnutí grantovej dotácie. Zmluvy sa budú podpisovať od prvého augustového týždňa. Úspešných žiadateľov budeme ohľadom podpisu zmluvy kontaktovať,“ informovala Ingrid Dolníková, vedúca odboru školstva, kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja Mestského úradu v Žiline. Vyúčtovanie budú musieť žiadatelia predložiť najneskôr 15. novembra 2020 podľa podmienok uvedených v zmluve o poskytnutí grantovej dotácie. Povinnosťou úspešných žiadateľov je okrem iného aj 30-percentné spolufinancovanie projektu.
Otázky týkajúce sa grantového systému môžu žiadatelia adresovať na e-mail: [email protected], k dispozícii je tiež telefónne číslo: 041/70 63 319. Všetky informácie sú dostupné aj na internetovej stránke mesta v sekcii  Občan/grantový systém pre 2020.

Autor: - r -

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod