Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Spravodajstvo

Žilina ušetrila 52 tisíc eur, no dostala pokutu

Mestu Žilina sa vďaka včasnému rozhodnutiu podarilo ušetriť 52 100 eur. V septembri minulého roka samospráva obstarávala výrobu, montáž, opravu, údržbu, demontáž a odvoz materiálneho vybavenia na podujatie Vianočné trhy 2019 – 2022.

27.06.2020 | 13:31

Do vyhlásenej zákazky sa prihlásili traja uchádzači, z ktorých dvaja nesplnili podmienky a teda by museli byť zo súťaže vylúčení. Keď reálne hrozilo, že víťazom sa stane uchádzač s ponukou v celkovej hodnote 164 400 eur s DPH, ktorá bola o tretinu vyššia ako zvyšné dve, prijalo mesto manažérske rozhodnutie a verejné obstarávanie zrušilo.

V následnom postupe formou zákazky s nízkou hodnotou, kde sa do verejného obstarávania zapojili opäť traja uchádzači, získala samospráva najnižšiu ponuku v hodnote  112 300 eur s DPH.  Vďaka tomu mesto počas plnenia zmluvy ušetrilo viac ako 52-tisíc eur. Okrem šetrenia finančných prostriedkov sa skorým rozhodnutím podarilo zachrániť konanie minuloročných vianočných trhov, keďže sa zákazka týkala práve výroby komponentov do vianočného mestečka.  

Napriek tomu, Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) udelil za uvedené konanie v uplynulých dňoch mestu Žilina pokutu vo výške 2 807,50 eur, na základe podnetu uchádzača s najvyššou ponukou 164 400 eur. „Úrad pre verejné obstarávanie v súčasnosti nemá legislatívnu možnosť prihliadnuť na skutočnosť, že verejný obstarávateľ aj pri možnom skrátenom konaní vlastne chráni svoje prostriedky. Nemôže mu teda ani odpustiť pokutu a to aj napriek tomu, že mesto dokázateľne šetrilo verejné zdroje,“ uvádza v zdôvodnení oddelenie verejného obstarávania Mestského úradu v Žiline.

ÚVO sa riadi súčasným znením zákona, čo je možno dôvod na legislatívnu zmenu znenia zákona v prípadoch, keď preukázateľne ide o postup obstarávateľa chrániaci finančné prostriedky daňových poplatníkov.  

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod